PREMIJERKA O ČLANSTVU SRBIJE U CERN: Korisno za istraživače, nauku, obrazovanje, privredu...

Autor: Tanjug

Vesti

11.09.2018

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas, tokom posete Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), da je punopravno članstvo u toj organizaciji važno za srpske naučnike, univerzitete, obrazovanje, ali i privredu, i da će to biti velika referenca našoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ana Brnabić

Istakla je da će Srbija, koja se nada punopravnom člnastvu krajem ove ili početkom naredne godine, postati tek 23 zemlja članica u CERN-a, što nije pošlo za rukom ni nekim državama članicama EU.

Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarali su danas sa rukovodstvom CERN-a, ali i videli kako se odvijaju pojedini projekti i eksperimenti, poput CMS, ali i Atlas eksperimenta na kojem su angažovani i srpski naučnici, posetili "fabriku" u kojoj se proizvode veliki magneti za detektore i instrumente koji se koriste u eksperimentima.


Premijerka Brnabić je istakla da je upravo učešće naših naučnika i istraživača jedna od najvažnijih stvari zbog kojih Srbija treba da postane punopravni član CERN-a.

- To će nam omogućiti da smanjimo odliv mozgova najobrazovanijih u Srbiji, jer će naši naši fakulteti i univerziteti raditi na projektima u mnogo većem obimu nego do sada, a najbolji student će želeti da ostanu u Srbiji, rade na domaćim institutima, fakultetima, jer cće im to pružati mogućnost da rade na projektima u CERN-u, a da ne odlaze oz Srbije - rekla je Brnabić.

To će pomoći i našim unevrzitetima da se bolje ranigraju na svetskmi listama univerziteta, podvukla je ona.
 
RepublikaFoto: twitter.com/CERN
Foto: Ilustracija

Obuka srpskih nastavnika u CERN-u doprineće da samo da prenesu đacima još znanja iz fizike, matematike, prirodnih nauka već i da više popularizuju nauku u Srbiji.


Istvoremeno, članstvo u CERN-u donosi ili će doneti našoj privredi je da će dobiti onoliko koliko mi kao zemlja plaćammo članarinu, i najmanje toliko treba da se vrati učešćem u projetkima, izradi mašina, softvera i ukupnoj konkurentnosti privrede.

- To će mnogo značiti za našu zemlju, biće velika referenca našim fakultetima, istraživačima, privredi i jedva čekam da završimo posao, da se zastava Srbije podigne ovde sa drugim članicama. Milsim da je to mesto koje Srbija zavređuje i da se ovde to prepoznaje - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla i da su naši nastavnici koji su na obuci, a sa kojima su danas ona i ministar razgovarali, zadovoljni sto su u CERN-u, ali i što su zvaničnici Srbije u poseti toj organizaciji, jer je država prepoznala značaj ulaganja i razvoja nauke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading