PALMER O NAMERAMA VAŠINGTONA: Treba da prodamo rešenje Beogradu i Albancima

Autor: M. S.

Vesti

13.09.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington je postao glavni zagovornik ideje o podeli Kosova i sve otvorenije i intenzivnije pritiska Prištinu da prihvati sporazum.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Metju Palmer

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara Amerike zadržan za evropska i evroazijska pitanja, juče je istakao da Amerika želi najbolji mogući sporazum.

- Ono što bismo mi voleli da vidimo je sveobuhvatan lokalni sporazum koji naginje ka napretku. Ono što mi pokušavamo je da samim stranama damo prostor da ispregovaraju najbolji mogući sporazum. Nešto što je fer, nešto što je trajno, nešto što može da se "proda" i u Srbiji i na Kosovu - izjavio je Palmer.

Američki diplomata koji je u administraciji Donalda Trampa zadužen za naš region jasno je naveo kako Vašington vidi situaciju u regionu.

- Srbija je ključni igrač na Balkanu i Sjedinjene Američke Države imaju dobar odnos sa Beogradom - istakao je Palmer.

PALMER: Voleli bismo da vidimo sveobuhvatan lokalni sporazum koji naginje ka napretku

Zanimljivo je da je ova izjava data u trenutku kada su se albanski lideri rastrčali po regionu u pokušaju da pronađu podršku za svoje planove. Turneju po regionu započeo je pre dva dana predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači, koji je na svoju inicijativu otišao u Podgoricu da bi sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem razgovarao o odnosima sa Srbijom. Ista tema bila je na dnevnom redu juče tokom susreta Tačija i makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Istovremeno, tandem Kadri Veselji (predsednik prištinskog parlamenta) i Dardan Gaši (zamenik Fatmira Ljimaja, lidera Socijaldemokratske inicijative) odjurili su u Albaniju, ali umesto susreta sa tamošnjim premijerom Edijem Ramom, sastali su se Salijem Berišom, koji je do aprila prošle godine bio predsednik Albanije, a sada je u opoziciji. Ohrabren razgovorima, Veselji je iz Tirane pozvao Albance na jedinstvo i poručio:

Albanci se rastrčali po regionu, traže podršku za "svoju stvar"

- Kosovo je nezavisna i suverena država. Niko ne može naneti štetu Kosovu i izgraditi Republiku Srpsku na Kosovu. Ako smo i u opoziciji, mi smo zajedno. Ovo je poruka koju želimo preneti svima. Treba nam jedinstvo. Poruka opoziciji je da Kosovo mora biti zajedno u velikom finalu.

Svi pomenuti sastanci, kako tvrdi bivši diplomata Vladislav Jovanović, deo su taktike prištinskih vlasti da ostvare svoje ciljeve i pokušaju eventualno da dovedu Srbiju u situaciju da se preispituje i deli.

- Albanci na Kosovu su ljudi bez državne svesti i s njima nema dogovora. Govorimo o ljudima čije su ruke do lakata uprljane krvlju koji sada kupuju vreme da odgode početak rada Specijalnog suda protiv njih, pa su sada smislili taktiku da su navodno podeljeni, Tači sa jedne strane, a Veselji s druge. Nisu se oni podelili, to je optička nesloga - zaključuje Jovanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading