JASNA PORUKA VUČIĆA ZA ROJTERS: Tražimo garancije da uđemo u EU do 2025.

Autor: T. K. - B. K.

Vesti

14.09.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ikada postignemo bilo kakav sporazum sa Prištinom, Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati država članica EU 2025. godine, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Rojtersu.

RepublikaFoto: Promo foto
Vučić i Federika Mogerini

Britanska agencija navodi da su Beograd i Priština od 2013. godine posvećeni dijalogu pod posredovanjem EU, u cilju poboljšanja odnosa i rešavanja svih otvorenih pitanja između dve strane, ali da od tada nije postignut veliki napredak.

- Mnogo, mnogo razlika deli Beograd i Prištinu, ali morate imati u vidu i očigledno je da mnogo toga deli ljude koji o tome odlučuju, kao da je to otprilike pitanje za ceo svet i odavno je to prestalo da bude pitanje za one koji od toga treba da imaju najviše koristi, a to su Srbi i Albanci - istakao je Vučić.

Mi živimo u zemlji u kojoj se slave ubice, gde se pokreće peticija u korist žene koja je upucala nedužnog čoveka

Očigledno se, kaže on, pitanje koje se, kako kaže, zaista ne tiče nikog trećeg - tiče celog sveta.

- Ja sam zato Albancima uvek govorio da je bolje da se mi dogovorimo nego da se svi drugi dogovaraju preko naše grbače, jer, koliko god da bude težak i loš sporazum za obe strane, ako se mi dogovorimo između sebe, biće mnogo bolje nego da se mi ne dogovorimo ništa, pa da se drugi dogovaraju preko naših leđa - istakao je predsednik Srbije.

Obnova KBC do Vidovdana

Vučić je izjavio da bi do kraja maja ili najkasnije do Vidovdana naredne godine trebalo da bude završena kompletna obnova KBC Zemun. Istakao je i da se posle mnogo godina obnavljaju zdravstveni objekti u Srbiji.

- Srećan sam zbog magnetne rezonance, koja prvi put postoji u Zemunskoj bolnici, zbog angio-sale - rekao je Vučić novinarima u Zemunu.

Kako je rekao Vučić, opozicija svaku socijalnu ili personalnu patologiju pokušava da prikaže kao sistemsku grešku i krivicu pripiše sistemu.

Ponosan na rezultate srpske ekonomije

Foto: pixabay.com

Šef države podsetio je da je Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi i zemlja koja najbrže snižava javni dug, kao i zemlja van EU sa najnižom stopom nezaposlenosti u ovom delu Evrope, sa najviše direktnih stranih investicija.

- Na dobrom smo putu, zato je važno i na tome insistiram, na očuvanju mira i stabilnosti - rekao je Vučić.

MRŽNJA IZ REGIONA

Predsednik Vučić izjavio je juče da mnogima u regionu odgovara nastavak političkih sukoba između Srba i Albanaca. Oni, kaže, žele da svi drugi napreduju, osim Srba i Albanaca, a nekima se ne sviđa ni snaga Srbije.

- Treba im slaba Srbija, koja bi da ratuje - rekao je Vučić, tumačeći zašto je njegova ocena politike Slobodana Miloševića u regionu namerno pogrešno shvaćena.

Govoreći o svom govoru u Kosovskoj Mitrovici pre nekoliko dana, Vučić je naveo da su ga u svetu ljudi dobro razumeli, a u regionu su se pravili da nisu razumeli ili su prećutali.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Poseta Kini jedna od najvažnijih do sada

Predsednik Srbije ocenio je da će njegova predstojeća poseta Kini biti jedna od najznačajnijih poseta koju je ikada imao kako ekonomski tako i u političkom smislu. Vučić je rekao i da bi bilo dobro da predsednik Kine Si Đinping ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini, ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja.

Ne mešamo se u izbore u BiH

Govoreći o izborima u BiH, Vučić je rekao da prati izbornu kampanju, ali da neće da komentariše ništa dok se izbori ne završe. Što se tiče izjave Mladena Ivanića da Srbija ne treba da se meša, rekao je da to nikada i nije radio, te da bi voleo da je Ivanić pridike držao nekima drugima, koji se jesu bavili i koji se time bave.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Rea

14.09.2018 11:23

Bez garancija ništa.

TSIDMZ

14.09.2018 12:31

Garancije su sve!

lepi

14.09.2018 14:56

Ako ce nas ucenjivati onda nam nisu prijatelji.

SKUTER

14.09.2018 20:40

Verujem da cemo uci i EU.