NEMA NIŠTA OD SPORAZUMA SA FRONTEKSOM: Evropski stražari neće stajati na našim granicama!

Autor:

Vesti

18.09.2018

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov izdao je saopštenje u kome navodi da Srbija nije potpisala sporazum sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) kako se spekulisalo u javnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Povodom različitih informacija koje su se pojavile u javnosti želim da istaknem da sporazum između Republike Srbije i EU, koji sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), nije potpisan.

Poznato je da postoji procedura po kojoj je neophodno da se ovakva vrsta sporazuma najpre parafira, a zatim potpiše, te ukoliko bi ovakav sporazum bio potpisan, on bi, po obaveznoj proceduri, morao ići na ratifikaciju u Narodnu skupštinu Republike Srbije, jer ne može stupiti na snagu dok ne bude ratifikovan.

Neophodno je podsetiti i da ukoliko bi predstavnici Fronteksa bili postavljeni na našim granicama, njihova uloga sastojala bi se u zaštiti državnih granica od migranata, isključivo u saradnji sa srpskom policijom.   

RepublikaFoto: MUP Srbije
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović više puta je jasno rekao da Srbija neće biti bilo kakva zona za smeštanje migranata i da je to jasan stav Srbije. 

- Verujem da ne treba ni da podsećamo ni domaću ni svetsku javnost da se Srbija prema migrantima uvek ponašala i ponaša u skladu sa svim međunarodnim pravilima i načelima humanosti - izjavio je Lazarov.

Podsetimo i da je Evropska unija tražila je da se pripadnicima njihove Agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) koji dolaze u Srbiju dodeli diplomatski imunitet, ali su naše vlasti negativno odgovorile na ovaj zahtev Brisela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading