CEO NJUJORK BEŽAO OD ALBANACA: Šiptarski blam za sve pare

Autor:

Vesti

28.09.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prištinska delegacija pošteno se obrukala u Njujorku na ovogodišnjem 73. zasedanju Generalne skupštine UN. Uzalud su Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli pravili sačekuše, nudili keš za susrete sa viđenijim predstavnicima administracije Donalda Trampa, jer su, kako tvrdi Ivica Dačić za Srpski telegraf, svi bežali od njih kao od kuge.

Naime, crna trojka iz Prištine je tokom susreta sa senatorom Ronom Džonsom i Vesom Mičelom, pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, nastupila kao raštimovan orkestar.

- Tači je tražio podršku za korekciju granica, Pacoli je govorio da Vašington treba da podrži likvidaciju granica, dok je Haradinaj uporno ponavljao da ne da ni pedalj Kosova - navodi izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj (levo) i Hašim Tači

VELIKA SRAMOTA

Prištinski mediji, poput Zerija, osuli su paljbu po njihovim predstavnicima.

- Pacoli je pokušao da obmane javnost tako što je na Fejsbuku objavio da je navodno razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, a potom i sa premijerom Maroka Sadedinom Otmanijem, kome se nametnuo tokom jednog susreta - piše Zeri i podseća da je marokanski premijer žestoko negirao da njegova država menja stav, te da nema govora da će priznati nezavisnost južne srpske pokrajine.

Albanci su se izbrukali. Koga god su sreli u hodniku, stavili su na Fejsbuk, svi su bežali od njih da ih slučajno ne uhvate i slikaju se sa njima - Ivica Dačić, šef diplomatije

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Za razliku od Pacolija, Trampa je nakratko sreo samo Tači. Iako su iz Prištine najavljivali specijalan sastanak, oči u oči, za koji Albanci navodno nisu žalili para, te da su dali više od pola miliona evra za taj sastanak, Tači je do Trampa došao na prijemu koji je šef Bele kuće priredio u Njujorku. Posle fotografisanja, Tači je na svojim profilima na društvenim mrežama napisao:

- Tramp mi je rekao da je Kosovo izvanredno mesto, s divnim narodom, i da saoseća sa problematikom Kosova.

Bedžet Pacoli

ČINJENICE

* 41 osoba bila u delegaciji Prištine
* 160 fotografija, video-materijala i informacija ukupno objavili
* 30 postova objavio Pacoli na Tviteru
* 13 objava imao Haradinaj
* 11 postova Tači

TRI KLANA

Šef srpske diplomatije, koji je bio deo srpske delegacije koju je predvodila premijerka Ana Brnabić, za Srpski telegraf sumirao je učinak Prištine:

- Albanci sa Kosova su se izbrukali, to je apsolutni fijasko njihove spoljne politike. Koga god su sreli u hodniku, stavili su na Fejsbuk. Posle slučaja sa marokanskim premijerom, svi su bežali od njih da ih slučajno ne uhvate i slikaju se sa njima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Branko Radun

Analitičar Branko Radun Tačija, Haradinaja i Pacolija naziva "prištinskim klanom", koji je potom podeljen na još tri.

- Kod njih je klanovska struktura vlasti, svaki klan poslao je svog predstavnika u Njujork jer nemaju poverenja jedni u druge i ne samo to nego em što pričaju različito, em vrlo često menjaju i svoju priču. Ne možete da ih uhvatite ni za glavu ni za rep - zaključuje Radun.

Ima ovde i nekih naših opozicionara koji na hodnicima hvataju zvaničnike da se fotografišu sa njima - Ana Brnabić, premijerka Srbije

Vuk po hodnicima UN juri zvaničnike!

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić očigledno pati za funkcijom predsedavajućeg Generalne skupštine UN s obzirom na količinu fotografija koje ovih dana objavljuje na društvenim mrežama. Po hodnicima zgrade UN Jeremić se neprestano fotografiše sa bivšim i aktuelnim zvaničnicima drugih zemalja i koristi priliku da opljuje svoju zemlju.

- Još jedan intenzivan dan u sedištu UN na Ist Riveru. Sagovornike iz svih delova sveta zanima da li je Srbija zaista na putu da se voljno odrekne dela svoje teritorije i šta joj se toliko veliko nudi zauzvrat kada je spremna da o takvoj stvari uopšte razgovara. Velika sramota - napisao je Jeremić na Tviteru uz brojne fotografije.

 

 

Na to je reagovala i premijerka Ana Brnabić.

- Svako ima pravo da poseti UN privatno, ima ovde i nekih naših opozicionara koji su na hodnicima i pokušavaju da uhvate što više zvaničnika da se fotografišu sa njima, iskoriste Generalnu skupštinu UN za ličnu promociju, tako su i Pacoli, Haradinaj i Tači. Ja sam ovde da uradim najbolji posao za Srbiju, nije mi važno koliko imam sastanaka i koliko fotografija imam odavde. Važno mi je sa čim ću ja izaći pred građane Srbije i šta je ono što ćemo doneti kući - rekla je premijerka Srbije.

 

Jelena Milić, Centar za evroatlantske odnose (CEAS)

Visoki zvaničnici američke administracije upućuju direktnu poruku Beogradu da su spremni da čuju argumente srpske strane u vezi s Kosovom. Odnosi između Vašingtona i Beograda kao da su nedavno poboljšani, a danas su, izgleda, čak i srdačni.

Eduard Kukan, predsedavajući delegacije EP

Srbija je naš ključni partner u regionu i ubeđen sam da ćemo imati priliku da je pozdravimo u našoj EU porodici. Zemlja je na dobrom putu i vrlo je angažovana u ovom procesu. Srbija je lider u evrointegracionom procesu i ima jedinstvenu priliku da se reformiše i napreduje u EU.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading