TRAMP I BRISEL ZA PODELU KOSOVA, A ANGELA NEKA MISLI ŠTA HOĆE

Autor:

Vesti

02.10.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika i Evropska unija podržavaju plan o korekciji granica između Kosova i Srbije i potpuno ignorišu protivljenje Nemačke po tom pitanju, objavio je američki Volstrit žurnal. Ovaj list, koji slovi za odlično obavešten o svemu što se dešava u Stejt departmentu i Beloj kući, pozvao se na poverljiv dokument iz Brisela u koji su njegovi novinari imali uvid.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Merkelova i Tramp

List ističe da lideri SAD i EU približavaju stavove ka pružanju podrške planu po kom bi dve balkanske zemlje prekrojile svoju, kako se tvrdi, napetu zajedničku granicu duž etničkih linija, ali izolujući najuticajniju silu u Evropi.

TRI KLJUČNA RAZLOGA

Američki dnevnik navodi da je u pomenutom dokumentu, koji je nedavno objavila Evropska služba za spoljne poslove, EU izrazila direktnu podršku zajedničkom planu dveju strana o prekrajanju granica, ističući da je to rešenje podržao i predsednik SAD Donald Tramp.

Upravo je Nemačka, iako sada insistira da su granice nepovredive, odigrala ključnu ulogu u ubrzavanju raspada Jugoslavije, pišu Amerikanci

- Dok sporazum nagoveštava da Evropa i SAD nastavljaju da blisko sarađuju u inicijativama spoljne politike koje utiču na region, raskol sa Nemačkom takođe pokazuje spremnost Vašingtona da ignoriše primedbe vodeće sile kontinenta - ocenjuje Volstrit žurnal.

Foto: Srpski telegraf

U briselskom dokumentu, pišu Amerikanci, posebno se upozorava na to da bi Kosovo skliznulo u kriminal, sukobe i islamski ekstremizam ukoliko se ovaj plan ne bi ostvario, dok se Berlin optužuje da je odigrao ključnu ulogu u raspadu Jugoslavije, a sada tvrdi da su granice nepovredive.

- SAD ne zanimaju primedbe Nemačke, a takav stav ima i visoka predstavnica EU Federika Mogerini. U dokumentu se doslovce navodi da bi prekrajanje granica pre pomoglo da se umiri nego da se rasplamsa regionalna nestabilnost - piše u tekstu američkog lista u kojem se citira i jedna od najznačajnijih poruka poverljivog dokumenta: "Prvi put u svojoj istoriji Srbija i Kosovo će slobodno rešiti svoje razlike kroz dijalog".

UMEŠAN I LONDON

Komentarišući saznanja da SAD i Brisel ignorišu zvanični Berlin, analitičar Branko Radun kaže za Srpski telegraf da je Berlin u ovom odnosu potpuno periferan.

- Nemačka jeste ekonomska sila, ali je u političkom smislu patuljak. Ona zapravo gura britanski stav po pitanju Kosova, jer ju je Velika Britanija gurnula u prvi plan, dok u stvari stoji iza nje. Taj stav je u skladu sa anglosaksonskom diplomatijom, u kojoj je Nemačka periferni satelit. S druge strane, usaglašenost SAD i EU ne čudi jer Unija već neko vreme pomno sluša poruke iz Vašingtona, koje naposletku prihvata kao svoje stanovište - objašnjava Radun.

Spoljnopolitički komentator Jakša Šćekić smatra da se iz ovog dokumenta vidi želja SAD i EU za definitivnim rešenjem pitanja Kosova:

- Ako treba i po cenu da Nemačka ne bude deo tog konsenzusa, Zapad je mišljenja da je ovo trenutak koji ne sme da se propusti kako bi se jedan veliki problem skinuo s dnevnog reda. Nemačka se s razlogom boji razgraničenja prema etničkim linijama, ali prevagnuće zajednički stav EU i SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading