LONČAR O RADU TRIFUNOVIĆEVE FONDACIJE: Gde se na svetu kocka sa parama za lečenje teško bolesne dece

Autor: Tanjug

Vesti

03.10.2018

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je od 2014. do 2018. godine u zdravstvo uloženo 176 miliona evra, a od 2008. do 2012. godine 46 miliona evra, kao i da se danas 200 dece koja boluju od retkih bolesti leče iz budžeta.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Zlatibor Lončar

- Budžet je dve milijarde dinara - rekao je ministar tokom rasprave o rebalansu finansijskog plana RFZO i ukazao da 2011. godine nijedno dete nije lečeno, kao i da je budžet za obolele od retkih bolesti tada bio nula dinara.

Brojke govore

- Ako uporedimo nula dinara i nula dece, sa dve milijarde dinara danas i 200 dece, stvarno ne znam kako drugačije da pokažemo i dokažemo koliko vodimo računa i koliko je urađeno. Nije moglo u prvoj godini da bude dve milijarde jer smo nasledili to što smo nasledili - rekao je Lončar.


Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je u poslaničkom klubu SDS, rekao je da će oni podržati izmene finansijskog plana RFZO, ali je, kaže, problem što se to na dnevni red stavlja posle šest godina vlasti SNS.

- Što se tiče lečenja retkih bolesti, apsolutno podržavamo, ali mislim da je ta reakcija zakasnela. Naročito je problem ako je ona izazvana time što su neki glumci ili sportisti pomagali našoj deci. Ne treba njih da targetirate kao nekakve plaćenike, kao nekakve ljude koji žele loše državi. Oni su samo želeli da pomognu, a za vas je pitanje zašto to niste uradili vi, nego ste pustili da to rade negi drugi građani Srbije - rekao je Aleksić.

On je dodao da je vlast ranije mogla da kaže da recimo neće ulagati 15 miliona evra u gondolu nego da je prioritet lečenje dece.


- A ne da vi, gospodine ministre, targetirate fondacije, glumce, sportiste koji su u odsustvu države na neki način želeli da pruže podršku deci kojoj nisu uspela da nađu rešenje u svojoj džavi", rekao je Aleksić.

Nakon što je izneo podatak koliko je dece lečeno 2011. godine, a koliko danas, Lončar je odgovorio i na Aleksićeve kritike upitavši ga da li postoji bilo gde u svetu da se novac traži za lečenje dece, a da taj novac ide na "kockanje u neki investicioni fond".

- Kažete da ja napadam neke fondove, neke glumce, ja vas pitam, evo prvi put pričam o tome, da li postoji negde u svetu primer da vi pošaljete sms poruku jer vam traže da lečite neko dete, a vaš novac ne ide da se leči to dete i vi o tome niste obavešteni nego ide na "kockanje u neki investicioni fond" - upitao je Lončar.

Trust mozgova

Upitao je i kakav je to "trust mozgova" doneo odluku da ne ide dete na lečenje nego se taj novac daje u investicioni fond? 

On kaže da se postavlja pitanje transparentnosti i po kojim principima rade ti fondovi, kao i ko je od lekara stručnjak za sve oblasti da donese odluku ko će gde da ide da se leči.

- Jedini odgovor koji smo dobili je da imaju jednog stalnog pedijatra... - naveo je ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (65)

Loading
nikola

03.10.2018 17:05

Jedan najobičniji klošar, za sve ovo mora da odgovara!

sesilija

03.10.2018 18:38

@nikola - Sergeju bruko jedna za glumacki rod.

sesilija

03.10.2018 18:39

@nikola - e moj Sergeju idi leci se

sesilija

03.10.2018 18:39

@nikola - Sergeju razocarao si me kao covek