Isključene pristrasne sudije u Hagu: Evo kad Mladić može da se žali!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

05.10.2018

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Statusna konferencija u postupku protiv generala Ratka Mladića osuđenog prvostepenom presudom Haškog tribunala na doživotni zatvor, zakazana je za 6. novembar.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Na ovoj sednici suda, koja se održava na svakih 120 dana, Mladić će imati priliku da istakne pitanja u vezi sa svojim predmetom i boravkom u pritvoru tribunala.

Ukoliko Mladić ne bude želeo da prisustvuje ovoj konferenciji, ili da se uključi u nju putem video veze, mora sud o tome da obavesti do 2. novembra, navodi se u odluci koju je danas objavio Mehanizam u Hagu (naslednik Haškog tribunala).

Sredinom septembra potvrđena je odluka kojom je sudija Žan Klod Antoaneti isključio iz žalbenog veća sudije Teodora Merona, Karmela Adijusa i Liju Daćuna.

To je učinio zbog mogućnosti da budu pristrasni prilikom odlučivanja o Mladićevoj žalbi na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, jer su učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri Vojske Repblike Srpske osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

Umesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono veće postavio sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam.

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osudujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imale iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudile za zlodela u Ruandi.

Mladić je osuđen na doživotni zatvor u novembru prošle godine pred zatvaranje Tribunala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading