SVETSKA BANKA POHVALILA MINISTARSTVO RADA!

Autor: Tanjug

Vesti

08.10.2018

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević sastao se sa delegacijom Svetske banke, koja je predstavila svoje rezultate Funkcionalne analize Ministarstva rada, a koja naglašava poboljšanje kvaliteta i efikasnosti u pružanju usluga krajnjim korisnicima u oblastima socijalne zaštite, rada i zapošljavanja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Zoran Đorđević

Kako je danas saopšteno, delegacija Svetske banke analizirala je kako funkcionišu davanja koja se obezbeđuju iz budžeta resornog ministarstva za različite kategorije građana. Oni su pohvalili rad Nacionalne službe za zapošljavanje i programe prekvalifikacija i dokvalifikacija građana, ali i rad PIO fonda, CROSO-a i Poreske uprave na unapređenju protoka informacija o socijalnom osiguranju, uključujući i administrativne izmene Zakona o PiO, koji je usvojen pre dve nedelje.

Predstavnici Svetske banke dali su preporuke za još bolje funkcionisanje sistema i osvrnuli se na novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom. Delegacija Svetske banke podržala je i pohvalila neke od izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, naglasivši da je njihova preporuka bila da te izmene upravo idu u tom pravcu. 


Takođe su dali preporuke za bolje funkcionisanje sistema, uključujući i nastavak proširenja programa usmerenih ka siromašnima - novčane socijalne pomoći i dečijeg dodataka. Oni su ocenili da resor na čijem je čelu ministar Zoran Ðorđević radi kvalitativno ne samo kvantitativno i dali preporuke za još bol?e funkcionisanje sistema. Delegacija Svetske banke je istakla svoju želju za unapređenjem dosadašnje saradnje kako bi zajednički uspeli u stvaranju bolje i savremenije Srbije.
RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Ministar Ðorđević istakao je da Vlada Srbije želi da sve što radi za svoje građane bude transparentno i pravedno, a ujedno i da spreči svaki vid zloupotrebe socijalnih davanja. Ðorđević je ovom prilikom predstavio i buduće planove rada resornog ministarstva.


- Želimo da majke u Srbiji znaju da sve što radimo, pogotovo kada su pitanju izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, radimo u korist majki, ali u skladu sa mogućnostima države. Ono što je bitno da građani znaju, jeste da je roditeljski dodatak podsticaj koji daje država, kako bi poboljšala demografsku sliku Srbije i pomogla svim porodicama, a dečiji dodatak predstavlja stečeno pravo - rekao je Ðorđević.

Izrada socijalnih karata, koja će biti osnov za bolju kontrolu, prema rečima ministra, sprečiće svaki vid zloupotrebe socijalih davanja, jer će se davanja vršiti po automatizmu i bez nepotrebne administracije.

- Uvođenje socijalnih karata, doneće korist za budućnost, za našu zemlju i za naše građane. Biće izrađene po uzoru na Dansku, čiji se model pokazao kao najbolji u svetu - istakao je Ðorđević.

Ministar je napomenuo i daje predlog da izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, bude urađena na osnovu primera SAD-a, kojim bi se uvelo postepeno ukidanje socijalne pomoći prilikom zapošljavanja, a ne ođednom. Kako kaže, time bi se stimulisali građani da rade.

Ðorđević se osvrnuo na uvedene prekvalifikacije i dokvalifikacije zaposlenih i nezaposlenih građana, kako bi napredovali u svojoj karijeri, objasnivši da je to način da dobiju priliku da rade ono što vole i tako ostvare i bolje zarade, sa ciljem sprečavanja odlaska mladih iz zemlje.

Kada je u pitanju briga o korisnicima usluga socijalne zaštite, Ðorđević je naveo da će se u narednom periodu vršiti i rekonstrukcija Centara za socijalni rad, koja podrazumeva da se centri podele u kategorije, kako bi se bolje utvrdilo šta je potrebno svakom od njih za bolji i efikasniji rad. 

Naglasio je i da će se na osnovu broja korisnika socijalnih ustanova, određivati i broj zaposlenih stručnih lica, kao i smeštajnih kapaciteta, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading