HRVATSKA MINISTARKA: Nećemo popuštati Srbiji oko ulaska u EU!

Autor: Tanjug

Vesti

13.10.2018

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija mora da ispuni sve kriterijume za ulazak u EU i tu nema popuštanja, izjavila je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Marija Pejčinović Burić

Ona je to rekla na konferenciji za novinare u petak, nakon sto je stranka Most optužila hrvatsku vladu za izdaju nacionalnih interesa jer popušta Srbiji u pregovorima sa EU, prenosi regionalna televizija N1 Hrvatska.

- Jasan i nedvosmislen stav Hrvatske je da Srbija kao kandidatkinja za članstvo mora da ispuniti sva merila i sve kriterijume kako bi dobila naše zeleno svetlo. Tu moramo biti jasni: nema popuštanja. Dakle, svi kriterijumi i sva merila moraju biti ispunjena - rekla je Pejčinović Burić.

Ona je dodala da Most ponovo po istom obrascu pokušava da "generiše novu aferu" i izmišlja je. 

- Potpuna je neistina da sam ja ikad bila angažovana od strane srpske vlade ili od bilo kog srpskog ministra. Radila sam na projektu Evropske unije čiji je zadatak bio da pruži tehničku pomoć vezanu uz prilagođavanje zakonodavstva - rekla je Pejčinović Burić. 

Prema njenim rečima, sadašnja hrvatska vlada je podstakla "oživljavanje rada svih mehanizama za rešavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, sa posebnim naglaskom na rešavanje pitanja nestalih", rekla je Pejčinović Burić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ranije juče predsednik stranke Most Božo Petrov rekao je da se otvara mogućnost sukoba interesa sadašnje ministarke spoljnih poslova Pejčinović Burić koja je 2013. bila savetnica tadašnjem premijeru Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU. 

- U isto to vreme naše ministarstvo spoljnih poslova je trebalo da rešava teška pitanja u pregovorima sa Srbijom - od nestalih osoba, kulturnog blaga pa i zakona o univerzalnoj jurisdikciji - rekao je Petrov i upitao ko je ukinuo povereništvo za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovorima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (113)

Loading
Vlada

13.10.2018 06:53

Nije mi jasno zašto samo čujemo ova dizanja tenzije od stranih političara. Od naših se jedino čuje suprotnost od toga.

Dare

13.10.2018 06:54

Sreća onda što vi ne odlučujete kada su ispunjeni svi uslovi, očigledno se protivite tome da mi udjemo u EU.

Velizor

13.10.2018 07:07

Srbija je odavno ispunila sve zahteve za ulazak u EU, caki i vise nego sto su imale druge drzave. Srbiji ne daju da udje u EU zbog Kosova

Iskra

13.10.2018 07:12

Mi cemo ispuniti sve uslove, za to nemojte vi da se brinete. Nego se vi brinite o tome sto se vi necete pitati kada je rec o EU.