PRETILI SU DA ĆE DA UKALJAJU MOJE IME I MOJ RAD: Gujon još ne može na KiM

Autor: novosti.rs

Vesti

15.10.2018

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dalje traju nevolje poznatog humanitarca s Prištinom. Hoće da onemoguće pomoć Srbima

RepublikaFoto: Tanjug
Arno Gujon

Arno Gujon već 14 godina organizuje slanje pomoći u južnu srpsku pokrajinu. Najpre je to radio iz Francuske, a zatim i iz Beograda, gde živi poslednjih šest godina. Ukupno je, preko svog udruženja, kako ističe, do sada poslao pomoć u vrednosti od pet i po miliona evra, od čega tri i po miliona konvojima i dva miliona direktnih ulaganja. Sva sredstva, kako naglašava, potiču od privatnih donacija.

Gujonu, inače, prištinske vlasti i dalje ne dozvoljavaju ulazak na Kosovo, otkako je 10. septembra priveden i zadržan na administrativnom prelazu Merdare.

- Dali su mi zabranu na neodređeno vreme, bez ikakvog obrazloženja, što je znatno otežalo moj humanitarni rad. Nisam od tada išao tamo. Uložili smo žalbu i sada čekamo odgovor. I dalje ne znam razlog zbog čega se to dogodilo. U međuvremenu smo imali više sastanaka u Kancelariji za KiM i francuskoj ambasadi, dok je Eparhija raško-prizrenska kontaktirala s međunarodnim predstavnicima na Kosovu - kaže Gujon.

Podsetimo, Gujon je uhapšen kada je trebalo da otvori farmu za živinu kod Novog Brda.

Foto: Tanjug/AP

- Ispitivali su me. Obaveštajci koji su došli iz Prištine zapretili su da će da ukaljaju moje ime i moj rad na svaki mogući način - kaže naš sagovornik.

Od tada nije donosio pomoć na Kosovo, a trenutno u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom priprema realizaciju određenih projekata.

- Trenutno se spremamo za renoviranje nekoliko škola južno od Ibra, u šta ćemo uložiti sto hiljada evra u narednih nekoliko nedelja. Škole je trebalo da obiđem sutradan posle otvaranja farme, kada su me uhapsili - istakao je Gujon za "Novosti".

Arno Gujon dobio je u nedelju specijalnu nagradu u kategoriji Društveno odgovorne akcije na 23. internacionalnom festivalu reportaže i medija "Interfer". Nagrada mu je uručena u Pres-centru UNS u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading