MIHAJLOVIĆEVA O CILJEVIMA SRBIJE: Idemo u EU, sarađujemo sa Kinom, Rusijom i SAD

Autor: Tanjug

Vesti

15.10.2018

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, ali da je naša zemlja otvorena za saradnju sa svima, što se najbolje vidi u oblasti infrastrukture.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Odgovarajući na pitanje da li je došlo do promene u evropskoj politici Srbije pošto se za samo nekoliko dana sastala sa predstavnicima kompanija iz Rusije, SAD i Kine, Mihajlović istakla da je "Srbija mala zemlja na važnoj poziciji i kao takva nema luksuz da bira i da smanjuje broj svojih prijatelja".

- To se najbolje vidi u infrastrukturi, gde radimo sa svim najznažajnijim zemljama, organizacijama i kompanijama i u oblasti železnice i u drumskom saobraćaju - rekla je Mihajlović posle potpisivanja Memoranduma o saradnji s američkom kompanijom Behtel o realizaciji projekta izgradnje Moravskog koridora u Vladi Srbije.


Za Srbiju je dobro, kazala je, to što će se, posle kineske Eksim banke, Evropske investicione banke, Ruskih železnica, sarađivati i sa američkim izvođačima i američkom Eksim bankom.

- Dolazak Behtela nije samo pitanje novca, već i unapređenja načina kako se upravlja projektima. Naš rad se meri rezultatima, meri se izgrađenim kilometrima i to je ono što nas u vadi pre svega interesuje - rekla je Mihajlović.

Gradnja Moravskog koridora polovinom 2019

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović danas je sa američkom kompanijom Behtel potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje Moravskog koridora, to jest autoputa Pojate - Preljina i najavila da bi radovi, nakon potpisivanja ugovora, mogli da počnu polovinom 2019.

- Autoput dužine 110 kilometara prolaziće kroz deo centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 ljudi, a gravitira skoro milion. Moravski koridor će povezati drumski Koridor 10 sa Koridorom 11. Vrednost investicije u izgradnju ovog auto-puta je oko 800 miliona evra i uključuje i telekomunikaciono opremanje i regulaciju reka. Naše očekivanje je da bi radovi mogli da počnu u 2019. godini - rekla je Mihajlović.

Potpisivanju je prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Ističe da je danas potpisan memorandum, što je prvi dokument o realizaciji ovog projekta, posle dve godine rada na njemu, a da bi do kraja januara 2019.

Mihajlović je rekla da su naredni koraci u realizaciji projekta izrada akcionog plana, kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije za središnju deonicu i zajednički rad na pronalaženju modela finansiranja.

- Kroz ovaj projekat Srbija ne dobija samo autoput, dobija i znanje, jer je Behtel jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti, koja zna kako se upravlja projektima i kako se izvode radovi na ovako velikim projektima - rekla je Mihajlović.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading