Ustaše mučile i ubijale Srbe na 57 načina

Autor: M. M. LESKOVAC

Vesti

22.10.2018

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dranje kože, vađenje organa iz živih žrtava, ukucavanje eksera u glavu, odsecanje testisa, silovanje i stavljanje pacova u genitalije...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jasenovac

Ovo su neke od 57 stravičnih metoda mučenja i ubijanja Srba u ustaškom logoru Jasenovac koje otkriva Gideon Grajf, čuveni istoričar i glavni istraživač Instituta za holokaust "Šem Olam".

Došao sam u Srbiju da vam kažem da se borite za istinu jer vi danas govorite u ime žrtava, Moše Ha Elion (96), logoraš iz Aušvica

Njegova knjiga "Jasenovac - Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti", štampana na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku, juče je predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu i najnoviji je dokaz genocida koje su ustaše počinile nad Srbima, Romima i Jevrejima u strašnom logoru smrti.

Kroz svoja istraživanja sažeta u ovu knjigu, Grajf otkriva i da je minimalni broj žrtava čak 750.000, a da je pored toga mnogo njih ubijeno na putu do Jasenovca, bačeno u Savu i masovne grobnice. Ovo je posebno značajno imajući u vidu da Hrvatska uporno pokušava da umanji broj žrtava i da Jasenovac predstavi kao radni logor. Promociji knjige prisustvovali su brojni ugledni profesori i preživeli logoraši, a među njima je bio i 96-godišnji Moše Ha Elion, predsednik Društva preživelih logoraša Aušvica. Svi su upozorili da se ideologija ustaštva ponovo neguje u Hrvatskoj i podsetili da je ustaški režim bio jedini u Evropi koji je imao logore za decu.

- U Jasenovcu, kao i u Aušvicu, nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo i stravično mučiti. Došao sam u Srbiju da vam kažem da se borite za istinu, da se nikada ne predate, jer vi danas govorite u ime žrtava. Neka njihov glas istine nikad ne utihne - poručio je Moše Ha Elion.

Autor knjige Gideon Grajf naglasio je i da to nije samo delo o istoriji i istini o Jasenovcu, već i upozorenje na trendove na Balkanu, pre svega u Hrvatskoj, da se oživi ideologija mržnje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading