POPOVIĆ IVKOVIĆ AMBASADORIMA JAPANA I SIRIJE: Lažno Kosovo ne sme da bude član Interpola!

Autor: Republika

Vesti

23.10.2018

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković upoznala je danas ambasadora Japana Đunićija Majuramu i otpravnika poslova ambasade Sirije u Beogradu Osmana Saba sa stavom Republike Srbije i argumentima protiv zahteva Prištine za članstvo u Interpolu.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Biljana Ivković Popović i Đunići Majurama

Popović Ivković je istakla da bi eventualna odluka o prijemu tzv "Kosova" u ovu međunarodnu policijsku organizaciju bila politička sa nesagledivim i štetnim posledicama po bezbednost i samu organizaciju. 

Popović Ivković je zamolila ambasadora Japana i otpravnika poslova Ambasade Sirije da ne dozvole da se više od 5.000 srpskih policajaca nađe na montiranim poternicama Interpola, tako što neće podržati zahtev tzv. "Kosova". 

RepublikaFoto: MUP Srbije
Biljana Ivković Popović jasno iznela stav Srbije

Ona je naglasila da bi eventualni prijem bio presedan suprotan međunarodnom pravu i predstavljalo bi kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.  

Popović Ivković je podvukla da samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola, pa bi eventualna odluka o prijemu tzv. "Kosova" bila u suprotnosti sa pravilima i procedurama Interpola, što bi narušilo ekspertsku prirodu ove međunarodne policijske organizacije.

Ambasador Japana Đunići Majurama istakao je tradicionalo prijateljske odnose Srbije i Japana i dodao da je ta država u potpunosti svesna značaja i ozbiljnosti ovog pitanja za Republiku Srbiju.

Otpravnik poslova ambasade Sirije Osman Sab istakao je da Sirija nije priznala tzv. "Kosovo" i da u potpunosti podržava poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Bojan

23.10.2018 14:07

Svi Srbi se maksimalno trude da ukazu na to koliko bi se ugled i egzistencija Interpola time dovela u pitanje.

Josip

23.10.2018 14:08

Kosovo nije dostojno clanstva u Interpolu, bar ne dok ne resi problem sa Srbijom.

Marko Lučić

23.10.2018 19:02

@Josip - Josip:Kosovo će biti primljeno u Interpol kada to odobri Srbija, a to znači nikada.

Nesa

23.10.2018 14:08

Svi treba da budu upuceni u to kolike i kakve bi posledice sve ostavilo eventualno clanstvo Kosova u Interpol.