SRPSKI TAJKUNI SUMNJIVI I STRANCIMA: Firme Đilasa i Šolaka istražuje i holandsko specijalno tužilaštvo?

Autor: Republika

Vesti

23.10.2018

21:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandsko specijalno tužilaštvo počelo je da istražuje sumnjivo poslovanje tajkuna Dragana Đilasa i njegovog partnera Dragana Šolaka, suvlasnika kablovskog operatera SBB.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dragan Đilas

Prema informacijama Informera, tužioci iz Holandije zatražili su od Uprave za sprečavanje pranja novca sve podatke o firmama iz Srbije čiji su krajnji vlasnici Đilas i Šolak, odnosno njihovi najbliži saradnici. Povod za pokretanje opsežne finansijske istrage jesu sumnjive višemilionske transakcije između tajkunskih firmi u Srbiji i inostranstvu.

- Holandska Finansijska obaveštajna služba (FOS), koja se bavi finansijskim kriminalom, već je i ranije proveravala Đilasove i Šolakove firme i tokove novca... Sada su ponovo uočene sumnjive transakcije između njihovih kompanija u Srbiji i fantomskih firmi u inostranstvu koje se vezuju za njih. Zbog sumnjivih tokova novca zatraženi su podaci srpske Uprave za sprečavanje pranja novca - otkriva naš izvor.

On dodaje da bi ova istraga na kraju mogla da dovede i do toga da se međunarodni istražitelji pozabave poslovanjem mnogih tajkuna iz Srbije i regiona. Marko Matić, urednik istraživačke mreže "Antidot", kaže da i nadležni organi u Srbiji moraju da istraže poslovanje Đilasa i Šolaka.

- Sumnje holandskih vlasti da je u transakcijama Đilasovih i Šolakovih firmi reč o pranju para logična su posledica činjenice da je pomenuti dvojac stvorio pravu hobotnicu međusobno isprepletanih firmi sa ciljem prikrivanja i onemogućavanja praćenja novčanih tokova. To je najverovatnije urađeno sa ciljem da se izbegne plaćanje poreza, ali i da se onemoguće istrage poslovanja Đilasovih firmi u Srbiji - navodi Matić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading