FILIPS PROVOCIRA: Problem Kosova je Srbija, koja sve blokira

Autor: Tanjug

Vesti

24.10.2018

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sad već bivši savetnik Hašima Tačija, Amerikanac Dejvid L. Filips, izjavio je da bi promena granica bila "istorijska prevara kosovskog naroda", koja "minira demokratska načela multikulturalnosti i političkog pluralizma za koji su mnogi na Zapadnom Balkanu dali svoj život".

RepublikaFoto: www.twitter.com/DavidLPhillips4
Dejvid Filips

Američki politikolog za Dojče vele kaže da mu vlada u Prištini još nije odgovorila na ostavku na mesto savetnika koju je nedavno ponudio i objašnjava da ju je podneo jer ne želi da bude deo pregovora koji će voditi rascepkavanju zemlje.

- Ne verujem da će ovakvo rascepkavanje pomoći Kosovu da ostvari svoje ciljeve: da bude priznato od Srbije i pet članica EU koje ga nisu priznale, i da će Rusija i Kina skinuti svoj veto u Savetu bezbednosti. Ja mislim da promena granica ne bi imala za rezultat normalizaciju - ocenio je Filips.

On podvlači da se ne zna odakle je došla ideja o promeni granica. 

- Iz Beograda? Iz Prištine? Ili iz Tirane? Ko je podržava? Mi to ne znamo. Ne znamo ni da li je Vučić podržava... Ne znamo ko tu ideju podržava, osim da je podržava Hašim Tači", kaže Filips.

Upitan šta onda Srbija traži, Filips kaže da traži područja severno od Ibra, kompenzaciju za svoja ulaganja i nekretnine na Kosovu, zaštitu manjina i pravoslavne kulture, ali i pita šta će Kosovo dobiti za "20 odsto teritroije koje se odriče".

- To što će ga Srbija priznati? Da li će to da pokrene one članice EU koje još nisu priznale Kosovo? Šta će onda biti sa Španijom? A ni Moskva sigurno neće slušati naredbe iz Beograda. Šta će se onda dogoditi u Savetu bezbednosti? Ništa od toga ne znamo - kaže Filips. 

On tvrdi da je problem Kosova Srbija, koja odbija da prihvati gubitak Kosova i činjenicu da je nezavisno i suvereno i da se nikada neće vratiti pod kontrolu Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading