"Gorivo će vrlo brzo pojeftiniti"

Autor: Republika

Vesti

28.10.2018

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Tržište naftnih derivata se stabilizovalo, očekujem da će vrlo brzo, već narednih dana", cene goriva početi da padaju, poručuje ministar energetike Aleksandar Antić u razgovoru za Srpski telegraf.

Foto: e-stock
Aleksandar Antić

Kako objašnjava ministar, do poskupljenja goriva je došlo usled više faktora: zbog nižeg vodostaja ugrožen je rečni uvoz derivata, a došlo je i do skoka cene sirove nafte na svetskom tržištu i do jačanja dolara u odnosu na evro.

- Vodostaj reka je zaista na izuzetno niskom nivou. Pratim podatke na Đerdapu jer je on za nas jedan od značajnih proizvođača električne energije. Prosečan godišnji protok je oko 4.000 metara kubnih u sekundi, a sada na Đerdapu imamo oko 1.840. Ipak, stabilnost energetskog sektora nije ugrožena. Navikli smo da balansiramo, najveći deo energije uvek možemo da nadomestimo snažnijim radom u termo-sektoru.

 

 

Na pitanje kakvu grejnu sezonu građani Srbije mogu da očekuju, Antić odgovara:

- Sve toplane su spremne, urađeni su remonti. Snabdevanje svim ključnim energentima apsolutno je stabilno, a rezerve onih energenata koji mogu biti u manjku su ustanovljene. Očekujem mirnu sezonu, bez ikakvih problema - kaže Antić i pojašnjava kako vidi stanje u svom resoru:

- Izuzetno sam zadovoljan. Kada su rudarstvo i energetika u pitanju, to je segment u kojem ostvarujemo dobre rezultate. Našli smo odličnog strateškog partnera za RTB Bor, to je jedan od najznačajnih procesa za budućnost Srbije. Dosta kvalitetnih projekata u oblasti rudarstva je završeno, radi se 1.000 megavata nove energije. Iza svega stoji ogroman rad čitavog tima ljudi. M. LESKOVAC

 

Bez licitiranja o rekonstrukciji

Na pomen rekonstrukcije Vlade, Antić kaže da se ne treba baviti licitiranjem u medijima jer to odvlači deo energije na pogrešnu stranu umesto da se u punom kapacitetu posvete poslovima koji menjaju Srbiju nabolje iz dana u dan.

- Značajno je da svi ministri zbog ozbiljnosti posla budu apsolutno fokusirani na projekte koje njihova ministarstva vode. Rekonstrukcija je pitanje koje je pre svega za predsednicu Vlade i za predsednika SNS Aleksandra Vučića. Ja sam uvek spreman za ocenjivanje učinka kako u mom resoru rudarstva energetike, tako i na nivou cele Vlade.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading