Za Srbiju se evropska vrata zatvaraju? Odlazak Merkelove znači kraj proširenja EU

Autor: Tanjug

Vesti

31.10.2018

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analitičarka briselskog Centra za evropsku politiku Korina Stratulat ocenjuje da najavljeni odlazak Angele Merkel može uticati na "duh nemačkih inicijativa" kada je proširenje u pitanju, što bi se moglo odraziti i na Zapadni Balkan i Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Korina Stratulat navodi da je Nemačka poslednjih godina bila nezvanični lider u EU kada je u pitanju proces proširenja na Zapadni Balkan.

- Odlazak Angele Merkel može uticati na postojeći duh nemačkih inicjativa kada je proširenje u pitanju, ali se ne očekuje dramtična promena osnovne politike Berlina po tom pitanju. Možda ćemo videti malo pomeranje udesno i više tipične CDU zadrške i po pitanju proširenja, ali ne i velike promene - navodi Stratulat.

Ona međutim ukazuje da velikih promena po pitanju politike proširenja svakako neće biti ako dođe do "glatke predaje vlasti" i Angelu Merkel na čelu Demohrišćana zameni Anegert Kramp-Karenbauer, koja takođe pripada umerenom krilu CDU.

Ukoliko se to ne dogodi i Merkel zameni neko drugi - stvari se unekoliko menjaju.

- Fridrih Merc, koji se prvi prijavio za trku za čelnu poziciju CDU, je otvoreno govorio protiv proširenja i tom prilikom rekao da "obnavljanje proširenja trenutno nije na našoj agendi" i da pre bilo kog daljeg proširenja mora doći do jačanja EU jer u suprotom Evropa neće opstati u ovom formatu - upozorava Stratulat.

RepublikaFoto: pixabay.com

Analitičatka Centra za evropskiu politiku ocenjuje da veću promenu u stavu CDU prema proširenju ne bi trebalo očekivati ni u slučaju izbora Jensa Špana za predsednika stranke.

- Ako bi on bio izabran za novog kancelara to bi zaista bila smena generacija i kraj ere Angele Merkel.

Korina Stratulat dodaje da pitanje proširanja EU na Zapadni Balkan do sada nije predstavljalo značajnu tačku za druge partije u Nemačkoj sem za Zelene i donekle Socijaldemokrate koji se uglavnom zalažu za normalan nastavak tog procesa.

Stratulat obašnjava da CSU ima strožije viđenje prema politici proširenja od CDU uglavnom zbog protivljenja ulasku Turske i mirgaciono-izbegličke krize, dok Balkan ne pominju direktno. Za SDP proširenje jeste važno kao način za širenje stabilnosti, mira i saradnje.

FDP i Alternativa za Nemačku ne izjašavaju se o proširenju na Balkan, a u fokusu im je uglavnom na protivljenju ulasku Turske u članstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading