BRAMERC: Ratnim zločincima je Srbija ili Hrvatska "sigurna luka"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

31.10.2018

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc zamera da je još nedovoljna regionalna saradnja u postupcima procesuiranja ratnih zločina.

RepublikaFoto: youtube.com/Prva
Serž Bramerc

On u intervjuu za sarajevski Klix.ba kaže da je između njegove kancelarije i kancelarija glavnih tužilaca u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu saradnja dobra.

Navodi, međutim, da se i dalje dešava da neki izvršilac ratnih zločina pobegne u Srbiju ili Hrvatsku i onda se ništa po tom pitanju ne može učiniti. 

On je to naveo odgovarajući na pitanje da li će u izveštaju Savetu bezbednosti UN pomenuti "stare probleme" nedovoljne regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina. 


- U izveštaju ćemo navesti određen broj kritičnih aspekata. Kada je reč o saradnji, ona je dobra između moje kancelarije i kancelarija glavnih tužilaca u Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu. Ali ono što nije nikako dobro, to je regionalna saradnja. Upravo smo to spominjali više puta i opet ću to spomenuti u izveštaju - rekao je Bramerc. 

On je dodao da je ironija u svemu tome da postoji dosta učesnika u ovom procesu. 

- Međunarodni zvaničnici dolaze ovde kako bi osigurali da postoji državna strategija za procesuiranje ratnih zločina, a onda se dešava da neki izvršilac ratnih zločina pobegne u Srbiju ili Hrvatsku i onda se ništa po tom pitanju ne može učiniti. Dakle dovoljno je da pređu granicu i da se nađu u 'sigurnoj luci'. Upravo ovakve stvari otežavaju procesuiranje ratnih zločina u regionu - ocenio je Bramerc. 

Na pitanje kakva je istinska volja političara u regionu da reše stvari koje su se desile u prošlosti, Bramerc je naveo da je "prošle godine susreo sa hrvatskom predsednicom (Kolindom Grabar Kitarović) u Njujorku". 

- Prošle sedmice imao sam sastanak sa predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem) i mislim da postoji zajednički stav da se reši pitanje nestalih - rekao je glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove. 



Bramerc je naveo da je "neprihvatljivo" da političari u BiH "veličaju osuđene ratne zločince i veličaju genocid". 

- To je ono što još podriva regionalnu saradnju. Kako ćete istražitelje i tužioce motivisati da procesuiraju osobe koje su njihove nacionalnosti kada imate političke lidere koji javno govore o osuđenim zločincima na način da ih veličaju, da ih pozivaju na oficijelne događaje i javno izjavljuju hvalospeve o njima. To je totalno neprihvatljivo - kazao je Bramerc.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading