MILO JE OVAKO PRIČAO O BEĆKOVIĆU, a sad ga proteruju iz Crne Gore

Autor: Republika

Vesti

01.11.2018

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crne Gore nema bez slobode, Bećkovićevo pesničko delo, estetski mereno i izmereno, uvrstilo se u svevremne spomenike takvoj, slobodnoj Crnoj Gori.

RepublikaFoto: Tanjug
Milo Đukanović

Ovo je kazao predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, kada je 1998. godine Matiji Bećkoviću lično uručio Njegoševu nagradu, u svečanoj dvorani Đurđe Crnojević u Vladinom domu na Cetinju.

- Time je doseglo dostojnost Njegoša i imena na Biljardi na Cetinju - kazao je tada Đukanović, prenose Vijesti.

Dodeli Njegoševe nagrade Matiji Bećkoviću tada su prisustvovali i tadašnji predsednik Skupštine Svetozar Marović, premijer Filip Vujanović, nekadašnji predsednik Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) Dragutin Vukotić, te mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- I kada se učini da se onaj njegoševski čovek nekud izgubio, zajedno sa svojim pregnućem, svešću i slobodom – dokle god njegoševski pesnički filozofski amanet odjekuje – Njegoš je među nama", poručio je Đukanović prilikom uručivanja nagrade Matiji Bećkoviću.

Podsetimo, crnogorske vlasti su donele odluku o zabrani ulaska na teritoriju Crne Gore za više osoba među kojima su i akademik Matija Bećković, istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković, kao i profesor Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice Dejan Mirović.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading