KONAČNI REZULTATI IZBORA ZA ČETIRI DANA: Hrvatska manjina prva završila glasanje, potom i makedonska

Autor: Tanjug

Vesti

04.11.2018

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska zajednica prva je danas završila izbore za članove Nacionalnog saveta, a njeni predstavnici su nakon elektorske skupštine održane u Beogradu izrazili zadovoljstvo pokazanim jedinstvom.

RepublikaFoto: Tanjug
Elektronska skupština

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprve i lokalne samuprave Ivan Bošnjak rekao je novinarima da su izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina prvi završili Hrvati, čijih se svih 77 elektora izjasnilo za listu "Hrvati zajedno", na čelu sa Jasnom Vojnić.

Nakon hrvatske zajednice, Savet su izabrali i predstavnici Makedonaca, ali glasanju za listu čiji je nosilac Borče Veličkovski nije prisustvovalo 20 elektora, koji su skupštinu napustili "nezadovljni uplivom politike u izbor Saveta".


Predstavnike Nacionalnog saveta na elektorskim skupštinama još biraju predstavnici crnogorske i ruske nacionalne manjine.
RepublikaFoto: Tanjug
Borče Veličkovski

Te četiri manjinske zajednice imaju oko 44.000 glasača upisanih u Specijalni birački spisak, i svoje predstavike su birali preko elektora na sednicama u Beogradu koje su počele u podne.


Pripadnici ostalih 18 manjina, njih 467.454 sa pravom glasa, na današnjim trećim redovnim izborima za Nacionalne savete predstavnike biraju neposrednim putem, a za njih je širom Srbije do 20 sati otvoreno 926 glasačkih mesta.
RepublikaFoto: Tanjug
Jasna Vojnić

Crnogorska i ruska manjina predstavnike bira na skupštinama organizovanim u Domu Narodne skupštine. 

Za hrvatsku i makedonsku zajednicu glasanje je bilo organizovano u zgradi starog parlamentu u Kralja Milana.

Za glasanje za crnogorski Nacionalni savet štampano je 115 listića, za makedonski 79, ruski 103 i hrvatski 82.

RepublikaFoto: Tanjug

Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.


Broj članova Nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika nacionalnih manjina - minimalan je 15, a maksimalan 35.

Nacionalne manjine do 10.000 pripadnika biraju 15 članova Saveta, do 20.000 - 19, do 50.000 - 23, a ukoliko imaju između 50 i 100.000 biraju 29 članova Saveta.

Sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka, Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, biraju 35 predstavnika

Nakon izbora, rok za objavljivanje konačne liste i rezultata izbora je 96 sati, odnosno 8. novembar do 20 sati, rekla je Antićeva i dodala da Saveti, pošto RIK objavi rezultate u Službenom glasniku, imaju obavezu u roku od 20 dana da konstituišu savete i formiraju njihove organe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading