Karla del Ponte progovorila o labaratoriji gde su šiptari vadili organe Srbima, a nije izostavila ni krvnika Haradinaja

Autor:

Vesti

05.11.2018

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte rekla je da je "kosovska država preuranjeno priznata" i da nije pravedno to što je Ramuš Haradinaj na funkciji premijera Kosova. Ona je prčala i o žutoj kući, za koju je u svojoj knjizi navela da je u njoj bila tajna klinika koja se koristila za vađenje organa oko 300 srpskih civila.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karla Del Ponte

Del Ponteova je rekla da je Kosovo za nju "i dalje pod znakom pitanja" i da treba videti šta će biti sa Kosovom.

Prema njenim riječima, Haradinaj ne zaslužuje funkciju na kojoj se nalazi jer ga je Haški tribunal osudio, ali ga je, nažalost, apelacioni sud oslobodio.

Ona u intervjuu za "Koha ditore" rekla da je imala ogromne probleme kada su istrage o ratnim zločinima počele, jer niko nije želio da te istrage budu rađene.

Del Ponteova je rekla da nije mogla da bude urađena istraga u "žutoj kući".

- Hajde da ne pričamo o žutoj kući - rekla je bivši glavni haški tužilac i pojasnila da su u toj kući pokušali da uraditi istragu, ali joj nije bilo dozvoljeno da to učini.

Ona je rekla da je usledio izveštaj Dika Martija Savetu Evrope koji je sve potvrdio.

- I sada postoji sud na Kosovu i nisam čula da je išta učinio. Sumnjam da će se ovaj događaj rasvetliti - rekla je Del Ponteova.

* Žuta kuća

"Žuta kuća" se nalazi u selu Ribe, nedaleko od grada Burela na severu Albanije.[5] Kuća je danas bele boje, i u njoj žive članovi porodice Katuči. Porodica negira da je njihova kuća ikada bila mesto na kome su zarobljenicima vađeni organi. U početku su članovi porodice Katuči negirali i da je kuća bila žute boje, međutim nakon što su istražioci ispod sadašnje bele fasade pronašli tragove žute boje, porodica je promenila priču, tvrdeći da je kuća ofarbana u žuto pred jednu svadbu.

U blizini kuće pronađene su prazne flaše od infuzione tečnosti, sa sredstvima za opuštanje mišića, zavoji i igle.

*Istraga Haškog tribunala

Haški Tribunal pokrenuo je 13. januara 2005. godine istragu o trgovini organima, na osnovu predmeta koji su pronađeni u žutoj kući. Istraga je nosila naziv Don Kihot. Istražioci Haškog tribunala pronašli su u žutoj kući razne predmete, za koje je postojala osnovana sumnja da su korišćeni za vađenje organa otetim Srbima i nealbancima. Među predmetima koji su pronađeni, nalazili su plastične posude, prazne boce sa nazivima lekova koji se koriste pri hiruškim intervencijama (tranxene, chlooraphemical, cinarizine, biscopean), i metalne krhotine koje su podsećale na ostatke hiruških instrumenata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (52)

Loading
Dante

05.11.2018 13:49

Strasno. Zar je svet gluv za ovakve stvari. Takvi ljudi ne mogu da budu na vlasti i jos da budu clanovi Interpola.A kamoli da im se da oruzje u rukama.

Su

05.11.2018 13:55

Izašla istina na videlo, sada samo još da se osude krvnici pa da pravda bude zadovoljena.

Danijela

05.11.2018 13:56

Kada bi se sve saznalo o Žutoj kući svet bi video koliko je nepravde učinjeno prema Srbima. Mi smo kao narod svašta preživeli. Ali, došla su bolja vremena.

Jadranka

05.11.2018 13:56

Falim te bože neko da kaže istinu o stvarnostima koje su bile na kosovu.