Tači i Haradinaj smislili pakleni plan: Spremaju novi pogrom Srba i proteruju monahe sa Kosova!

Autor: alo.rs

Vesti

11.11.2018

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tači i Haradinaj proteruju monahe i monahinje sa Kosova!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Naime, nakon pokušaja obnove boravišne dozvole, jedan od monaha Eparhije raško-prizrenske suočio se sa pretnjom da za nekoliko dana može da bude deportovan sa KiM. Posebno je zabrinjavajuće, navodi se u saopštenju te eparhije, da je monahu M. Š. otvoreno rečeno da obavesti i druga sveštena lica koja imaju dokumenta koordinacione uprave za KiM da će biti deportovana sa Kosova ukoliko ne poseduju redovna dokumenta Srbije, koja MUP Srbije ne izdaje građanima na KiM, osim ako imaju prebivalište van pokrajine, prenosi Alo.

Inače, M. Š., koji godinama boravi u jednom od manastira u toj eparhiji, pokušao je sredinom prošle nedelje da obnovi boravišnu dozvolu na KiM. Došao je na poziv kosovskog MUP-a na fotografisanje u policiju u Prištini, pošto mu je rečeno da mu je odobrena boravišna dozvola. Dva policajca su ga odvela iza zgrade policije do automobila i tamo mu saopštila da mu je zahtev odbijen i da mu je istekao rok za žalbu, pa bi po zakonu trebalo odmah da ga deportuju.

- Kada je M. Š. pokušao da objasni da nije dobio nikakvo obaveštenje o odbijanju, već da mu je čak obećano da će dobiti ličnu kartu, policajci su mu saopštili da je to zato što ima dokumente koordinacione uprave i da je u međuvremenu kosovski MUP propisao da se s takvim dokumentima ne može aplicirati za produženje boravka - navode u Eparhiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Nakon toga je reagovala Kancelarija za KiM, navodeći da Priština odnosom prema srpskim monasima sama daje argumente protiv članstva samoproglašene države Kosovo u Unesku, jer se o kulturnim i verskim spomenicima ne stara tako što se maltretiranju izlažu oni koji svetinje najneposrednije štite i održavaju živim.

- Naša crkva i sveštenstvo će, kao i do sada, imati svu podršku države Srbije i srpskih političkih struktura u pokrajini u nastojanjima da odbrane naše nacionalno blago na KiM - kažu u kancelariji.

Analitičar Dragomir Anđelković navodi da Albanci ovom sumanutom pretnjom monaštvu SPC direktno krše Rezoluciju 1244 i da se tome mora hitno stati na put.

- Albanci pokušavaju da građane Srbije koji nisu poreklom sa Kosova predstave kao strance, uključujući i monahe. Zvanični Beograd tome mora energično da se suprotstavi jer bismo u protivnom prihvatili da je Kosovo država koja ima pravo da proteruje strance i da su Srbi koji nisu rođeni na Kosovu za njih stranci - kaže Anđelković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
Nina

11.11.2018 08:38

Srbija nece dozvoliti albancima da sprovedu ovaj plan...

Jelena87

11.11.2018 08:41

Oni ne znaju nista drugo ni da smisle osim toga. Do toga naravno nece doci, jer Srbiju i Srbe ima ko da cuva i brani.

stefan

11.11.2018 08:43

Moze se i razumeti da se ljudi ne plase, jer ih neko stiti, ali da se ne plase ni svetinja na koje udaraju, to vec nije normalno.

Lela

11.11.2018 08:44

Srbija nece da dozvoli da Albanci sprovedu svoj plan....