Skandalozan protokol u Parizu: Evo zbog čega se Tači našao pored Putina

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

11.11.2018

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raspored sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu izazvao je negodovanje i nezadovoljstvo među prisutnima, saznaje "Blic". U diplomatskim krugovima se može čuti da je raspored bio skandalozan, ponajviše zbog toga što se kosovski predsednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Svetski lideri u Parizu

Zbog ovakve situacije, koja je bacila senku na čitav događaj, diplomatski predstavnici mnogih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza koji su objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu.

Prisustvo Tačija na manifestaciji, ali i njegova pozicija u kosovskim medijima predstavljena je kao posebno priznanje Kosovu, jer je, kako su preneli, Tači dobio centralno mesto, uz najmoćnije svetske lidere i pobednike u Prvom svetkom ratu.

Prema saznanjima "Blica" srpska strana nije razumela zbog čega je pravljen raspored po abecednom radu.

 

 

- Bili smo iznenađeni rasporedom sedenja, nije jasno zašto je abecedni raspored, a ne po zaslugama - navodi izvor.

Prema raspoloživim informacijama, iznenađena je bila i ruska delegacija, jer se Putin našao u blizini Tačija, a reč je o zemlji koja ne samo da ne podržava nezavisnost Kosova, već se i otvoreno zalaže za ostvaranje srpskih ciljeva po tom pitanju.


Ruski predsednik nije prethodno bio obavešten o ovakvom razvoju situacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
sindarela

11.11.2018 13:35

Sta ce Siptar tamo...na strani pobednika sigurno nisu bili!

Nina

11.11.2018 14:25

Francuzi su napravili veoma veliku gresku....

Lara

11.11.2018 15:07

Cela organizacija današnje proslave stogodišnjica pobede od velikog rata je ogromna 0, bruka i sramota za Ftancuze. Da jedan evropski narod kao što su Francuzi nije mogao da bolje organizuje ovakav praznik za mnoge je skandalozan.

cica

11.11.2018 20:36

@Lara - Naravno! Ali, ako su Francuzi, nisu Francuska sobarica! Propust...neverovatno?!