Nebojša Stefanović otkiva: Šiptari koferima para kupuju Interopl!

Autor: Republika

Vesti

17.11.2018

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Dubaiju se u utorak glasa o ulasku lažne države Kosovo u ovu međunarodnu policijsku organizaciju. Borićemo se do poslednjeg trenutka, nema predaje, poručuje Stefanović.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Nebojša Stefanović

Srbiju u utorak u Dubaiju očekuje odsudna bitka u kojoj treba da pobedi i spreči ulazak lažne države Kosovo u Interpol. Albanci na svojoj strani imaju moćne zaštitnike, zapadne sile, pre svega Amerikance koji svakodnevno pritiskaju i uslovljavaju brojne manje zemlje da glasaju za Prištinu. Ali Srbija ne odustaje i boriće se do poslednjeg trena!

Ovo u razgovoru za Informer poručuje ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović.

- Ne borimo se u Interpolu samo sa prištinskim institucijama, već sa čitavim korpusom država koje su priznale takozvanu kosovsku nezavisnost i danas snažno lobiraju da lažna država postane član Interpola. Mi, naravno, nismo sedeli skrštenih ruku, već preduzimamo različite diplomatske aktivnosti još od prošlogodišnje Generalne skupštine kako do toga ne bi došlo. Do sada sam uputio četiri pisma svim članicama Interpola i upoznao ih sa tri grupe argumenata, koje delim na policijske, pravne i političke i koji jasno govore zbog čega tzv. Kosovo ne može biti članica Interpola. U ovoj borbi ogromnu ulogu ima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je maksimalno iskoristio svoju poziciju da nam pomogne, svakodnevno je uključen i nije propustio nijednu priliku da sa stranim zvaničnicima razgovara o ovoj temi.

* Koji su to ključni argumenti na našoj strani?

- Rezolucija 1244 SB UN jasno govori da je Kosovo deo Srbije. Samim tim ta lažna država nije članica UN, niti je posmatrač. Pravila samog Interpola kažu da morate biti ili članica UN ili imati status posmatrača da biste bili članica Interpola. Pošto nije ni jedno ni drugo, tzv. Kosovo ne može biti član Interpola. Nažalost, u savremenom svetu retko šta koga obavezuje i često vidimo da sila argumenata pada pred silom mnoštva podignutih ruku. Uprkos tome, mi ćemo se boriti do poslednjeg trenutka i daćemo sve od sebe da pravo i pravda ne budu pogaženi. Članstvo lažne države Kosovo u Interpolu imalo bi višestruke posledice po čitav svet!

* Kakve su to posledice?

- Pre svega, to bi uticalo da se korumpiraju baze podataka Interpola i da baza optuženih za terorizam dospe u ruke onih koji su bliski teroristima i terorističkim organizacijama, pa čak i ISIS-u!?! Kosovo je teritorija sa koje je ogroman broj ljudi otišao da se bori za ISIS. Jasno je da to bez blagonaklonog odnosa institucija ne bi bilo moguće i da tamo nema ozbiljne borbe protiv terorizma. Argument da bi im članstvo u Interpolu omogućilo borbu protiv kriminala ne pije vodu, jer vam za to ne treba Interpol. To članstvo im je potrebno da bi svojoj javnosti kao odgovor na rad Specijalnog suda za zločine OVK mogli da ponude raspisane poternice za hiljadama Srba, naših vojnika i policajaca koji su u vreme protivterorističkih operacija bili na KiM i kojima bi sada montirali razne postupke.

* Priča se da Albanci daju silne milione da osiguraju sebi članstvo?

- Svesni smo da oni imaju moćne sponzore. Lobiranje je jedno, a keš diplomatija nešto sasvim drugo. Ne želim da verujem da bi zemlje koje će da glasaju za prijem Kosova u Interpolu to uradile jer bi im neki funkcioner iz Prištine odneo koferče s novcem. Ko nam onda garantuje da neko pomoću koferčeta neće nekoga da stavi ili skine sa Interpolove liste?! Nije dobra poruka da se bilo šta u jednoj policijskoj organizaciji može rešiti kešom. To baca ljagu na čitav sistem. Neka o tome razmisle i oni koji su spremni da zarad koferčeta dignu ruku za Kosovo.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Ponosan sam na ljude u MUP

* Četiri godine ste na čelu ministarstva. Na šta ste najponosniji?

- Mi smo ministarstvo koje nikad ne spava. Naše kolege angažovane su 24 sata svakoga dana. Zato sam najponosniji na ljude sa kojima radim. Oni se svakodnevno bore protiv kriminala, regulišu saobraćaj, tragaju za nestalima, izdaju dokumenta, pomažu deci u školama, gase požare, čuvaju granice i rizikuju svoje živote za svoju zemlju. Zato se i trudim da im omogućim najbolje moguće uslove za rad. Obnavljamo vozni park, nabavljamo nove uniforme i opremu i to ćemo nastaviti. Važno mi je što ulažemo i u stanogradnju kako bi policajci mogli da konkurišu za jeftine stanove.

* Srbija se mnogo puta u svojoj istoriji našla u situaciji da se bori protiv nadmoćnijeg neprijatelja i na kraju trijumfuje. Možemo li se i sada nadati takvom ishodu?

- Nažalost, u međunarodnim odnosima nije uvek tako. Na deo zemalja se vrši snažan pritisak da podrže Kosovo. Ambasadori nekih zapadnih zemalja svakodnevno obilaze njihove ambasadore i pritiskaju ih kako da glasaju. Čak uslovljavaju finansijsku pomoć tim zemljama njihovim glasovima. Ali nije naše da kukamo, već da se borimo do poslednjeg trenutka. Svaki nam je glas važan i može da promeni rezultat. Nema predaje, u to budite sigurni...

* Dok traje borba u Interpolu, Vučić se našao na meti opozicije zbog skandala u Parizu. Napadaju ga i zato što nije otkazao Makronovu posetu Beogradu?!

- U vreme vlasti tih "stručnjaka" iz opozicije Srbija je doživljavala najbrutalnija poniženja i poraze. Pa našu zemlju su strani zvaničnici zaobilazili kao da ovde kuga vlada! Dolazili su samo da isporuče spisak zahteva. U vreme Tadića, Đilasa, Jankovića, Jeremića i ostalih, nismo smeli ni da pomislimo da naše nacionalne pobede obeležavamo. Nigde nisu smele da se pomenu srpske žrtve! Bilo je ono: 'Izvinite što ste nas ubijali, što smo bili u logorima, što su nam vađeni organi... ' Politikom predsednika Vučića, Srbija je konačno poboljšala svoj ugled u svetu, a svetski lideri nas redovno posećuju. Mi ćemo i predsednika Makrona ugostiti kao pravi domaćini!

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

* Da li je Vučić trebalo da reaguje oštro na skandal u Parizu?

- Mi smo prijatelji 20 godina i znam koliko mu je jako teško bilo u tom trenutku. Ali normalno je da se predsednik neće ponašati kao impulsivni pubertetlija koga je neko uvredio. Poneo se državnički i prihvatio na svoja leđa sve što se desilo u Parizu. Oćutao je sve zbog interesa Srbije, koji su mnogo veći od jednog ovakvog dana. Nije pogazio nacionalno dostojanstvo, već je vodio računa o budućnosti zemlje i o novim pobedama koje ćemo tek izvojevati. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading