Gubi li Interpol smisao prijemom Šiptara u članstvo: SAD snažno uz kriminalce, pošteni policajci protiv

Autor:

Vesti

19.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal za skandalom na otvaranju Generalne skupštine Interpola! Zasedanje je juče u Dubaiju počelo brojnim provokacijama prištinske delegacije na račun predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, ali je i samo vođenje sednice bilo problematično.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović u skupštini Interpola

Naime, Albanci su uz podršku 42 člana, koliko ih ima u američkoj delegaciji u Emiratima, delovali sinhronizovano.

Predstavnici Prištine su sve vreme fotografisali srpsku delegaciju, dobacivali im pretnje i uvrede, a provokacija je bilo i u sali i van nje tokom pauze. Verbalna tirada kosovskih delegata pretila je u jednom trenutku da preraste u fizički sukob, ali je pribranošću članova srpske delegacije sve ostalo na ignorisanju ovih provokacija.

 

 

- U jednom trenutku je član prištinske delegacije koji se predstavio kao novinar nasrnuo na jednog člana srpskog tima. Srećom, nismo naseli na ove provokacije - priča izvor sa lica mesta.

Posle ovog incidenta, ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli se brže-bolje pohvalio na Fejsbuku da je Generalna skupština počela dobro i da je potvrđeno razmatranje zahteva Kosova za prijem.

85 šefova policija prisutno

AMERIČKA REŽIJA

Istovremeno, američki članovi raštrkali su se po sali kako bi pridobili koji glas više u prilog prijema Kosova u Interpol, o čemu će se odlučivati sutra.

Sednicu Generalne skupštine trebalo je da vodi Južnokorejac Kim Džong Janga, ali jer on reč predao savetnici za pravna pitanja Amerikanki Meri Rodrigez, koja je potpuno neprofesionalno tumačila prigovore zemalja, uključujući i prigovore naše države, koja je iznela primedbe na program rada ovogodišnje Generalne skupštine.

15 miliona dolara prljavih para

Prištinske vlasti obezbedile su 15 miliona dolara prljavog novca od šverca narkotika i migranata za kupovinu glasova kako bi izgurali Kosovo u članstvo u Interpolu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Skupo članstvo u Interpolu

Do ovog frapantnog podatka došle su srpske obaveštajne službe, čije informacije pokazuju da su u ovu perfidnu akciju uključene zapadne zemlje predvođene SAD, ali i generalni sekretar međunarodne policijske organizacije Jirgen Štok.

Prema navodima naših obaveštajaca, prištinska administracija je otišla dotle da su predstavnicima država čiju podršku očekuju kupili luksuzne automobile i skupocene satove.

Rodrigezova je na ovaj način grubo prekršila pravila i procedure Interpola i vodila sednicu kako ona misli da treba, ne uvažavajući primedbe koje jasno ukazuju na kršenje međunarodnog prava.
Ministar Stefanović potvrdio je da je početak sednice obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

173 države prisustvuju ovoj skupštini

- I pored protivljenja većeg broja država članica i, naravno, Republike Srbije da se pitanje prijema takozvane države Kosovo uopšte nađe na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa iako smo više puta upozoravali da je time ugroženo međunarodno pravo. Ne predajemo se i borićemo se svim silama do kraja. Nadam se da ćemo zajedno sa zemljama koje pomažu Srbiji uspeti da pokažemo da glasanje za prijem takozvane države Kosovo u Interpol predstavlja potpunu politizaciju ove policijske organizacije, što je potpuno štetno ne samo za međunarodno pravo već i sve buduće policijske operacije - poručio je Stefanović iz Dubaija.

REAKCIJE

Marko Nicović

bivši načelnik beogradske policije

Očigledno je da Albanci hoće provokacijom da nateraju nekog da napravi tešku brljotinu. To bi oni, naravno, predstavili kao divljaštvo Srba i umanjili nam šanse za pobedu. Ovo može biti dobar znak da su nervozni i da im ništa nije upalilo

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Marko Nicović

Darko Trifunović

profesor Fakulteta bezbednosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je uradio dobar posao, deset zemalja koje će glasati su povukle priznanje Kosova, a vidimo i napore Vlade da se spreči dobijanje bilo kakvog atributa državnosti tzv. države Kosovo

Slobodan Zečević

Institut za evropske studije

Ako imamo u vidu da Interpol ima 192 članice, a 85 do 87 je protiv priznanja, to je daleko od dvotrećinske većine. Zato je veoma bitno da države koje ne priznaju Kosovo budu na sednici i glasaju u skladu sa svojim stavom

Miroslav Bjegović

dekan fakulteta za bezbednost

Interpol bi izgubio smisao, kredibilitet i ono zbog čega postoji, a to je borba protiv kriminala, terorizma, trgovine belim robljem i narkoticima jer upravo su Kosovo i njegovi čelnici nosioci organizovanih kriminalnih grupa

RepublikaFoto: mc.rs
Miroslav Bjegović

Zoran Milivojević

karijerni diplomata

Podmićivanje od Prištine samo pokazuje šta sve može da se kupi novcem. Sve će zavisiti od obraza, morala i principa onih koji će glasati

PROVOKACIJE NA SVE STRANE

Osim sramnog ponašanja kosovskih Albanaca, zabeležena su i brojna kršenja propisa rada ove međunarodne policijske organizacije.

- Mimo procedure je generalni sekretar Jirgen Štok preuzeo zasedanje i u svom uvodnom obraćanju najviše pažnje posvetio ostavci doskorašnjeg predsednika Interpola Menga Hongveja, a inače je Štok poznat kao jedan od lobista lažne države Kosovo - ističe naš izvor.
U neuobičajeno dugom izlaganju Štok je, u nameri da isprovocira Kinu, naširoko pričao o slučaju doskorašnjeg šefa koji je Kinez, gde je do detalja opisivao svoje viđenje njegovog nestanka.

PIROMAN U BARUTANI

Državne sekretarke MUP Srbije Biljana Popović Ivković i Dijana Hrkalović razgovarale su u Dubaiju s predstavnicima delegacija koje će učestvovati na glasanju u Generalnoj skupštini Interpola, slikovito opisujući da bi glasanje "za" bilo jednako puštanju piromana da uđe u barutanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading