Stravična odmazda Amera i Šiptara zbog Interpola: Vučiću, satrćemo ti pleme i seme!

Autor:

Vesti

21.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lažna država Kosovo juče nije primljena u Interpol iako je iza zahteva Prištine stala najmoćnija sila sveta, Sjedinjene Američke Države, kao i Velika Britanija, Turska i niz drugih zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Šiptarski lobisti sa zapada i Albanci za fijasko operacije u koju je uložena ogromna suma novca odmah su okrivili Srbiju i naše prijatelje, pre svega Rusiju i Kinu. Neposredno po okončanju drugog kruga glasanja, kada je bilo jasno da od članstva nema ništa, članovima srpske delegacije upućena je i stravična pretnja, direktno adresirana na predsednika Srbije: "Za ovo ćemo Vučiću zatrti i seme i pleme". Brutalnu pretnju izrekli su pojedini američki predstavnici u sali podržani šiptarskim delegatima.

- Govorili su glasno, nisu se ni trudili da pretnje prikriju. Lica su im bila bukvalno izobličena od besa - opisuje za Srpski telegraf jedan od članova naše delegacije u Dubaiju šta se zbivalo u sali.

RepublikaFoto: Tanjug/M. Zakić
Šiptarska koalicija, Hašim Tači i Ramuš haradinaj

KAO BOSI PO TRNJU

Pre toga, iako je do poslednjeg trenutka izgledalo da su nade Prištine realne, njihov zahtev potpuno je propao. Nakon obraćanja ministra Nebojše Stefanovića, koji je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, počela je rasprava. U korist Srbije za reč su se javili predstavnici Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije i Rusije, a podršku su nam pružili i Namibija, Rumunija, Venecuela, Surinam, Argentina, Kipar... U prvom krugu glasanja za prijem Kosova izjasnilo se 76 zemalja, protiv je bilo 56, dok su 22 bile uzdržane. Pošto nije obezbeđena dvotrećinska većina, proglašena je, mimo svih procedura, pauza pred drugo glasanje. Ipak, ni pritisak van sale nije urodio plodom, pa je 20 minuta kasnije, u drugoj rundi izjašnjavanja, Priština ponovo prošla kao bosa po trnju. Ovog puta za je glasalo 68 zemalja, protiv 51, dok je bilo 16 uzdržanih.

Anđelković: Sve vreme istupali su nediplomatski i agresivno, pa nije ni čudo da su na kraju doživeli potpunu eksploziju histerije

Albanci su besno napustili sednicu, prethodno zapretivši, zajedno sa Amerikancima, Srbiji i njenom predsedniku. A zašto su se najviše ostrvili baš na Vučića, jasno je kada se vratimo nekoliko dana unazad na izjavu koju je dao predsednik prištinskog parlamenta i neprikosnoveni gospodar Kosova Kadri Veselji: "Nezavisnost Kosova ima samo jednog neprijatelja, a to je Aleksandar Vučić".

Jovanov: Nema većeg protivnika njihovoj politici od Vučića, zato mu gnusno vređaju i pretke i potomke

Sinhronizovanost SAD i kosovskih delegata bila je jasna i po objavama koje su američki zvaničnici požurili da istaknu odmah po glasanju. Tako se ambasada SAD u Prištini oglasila bezočnim saopštenjem u kojem su mrtvi hladni konstatovali da je "Beograd vodio kampanju pritiska na neke zemlje da glasaju protiv". Koga bi to i čime Beograd mogao da pritisne, nisu naveli, a svoje pritiske, koji su trajali poslednjih nekoliko meseci, nisu ni pomenuli.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Skot: Cenim borbu Srbije

Poraz Kosova komentarisao je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

- To je razočaravajuće za nas, ali to je odluka Interpola. Koliko sam razumeo, više zemalja je glasalo za Kosovo nego protiv, ali zbog pravila Interpola to nije prihvaćeno. Srbija se borila za svoj pogled i to cenim - rekao je Skot.

Ni ambasada Velike Britanije u Prištini nije krila razočaranje:

- Razočarani smo što Kosovo nije primljeno u Interpol iako je naporno radilo za to članstvo.

U histeriji povodom ove pobede najdalje je otišao generalni sekretar Interpola Nemac Jirgen Štok, koji je istakao da je Srbija putem medija ucenjivala zaposlene u toj policijskoj organizaciji. Šta je hteo da kaže, verovatno samo on zna.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Dačić: Hteli su preko Kurca, tako su i prošli!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je odbijanje Kosova u članstvo Interpola velika pobeda Srbije, pa upitao gde je tih 116 zemalja o kojima priča Priština da su priznale tzv. nezavisno Kosovo i naveo da se vidi ko je govorio istinu o tome, a ko je lagao.

Dačić tvrdi da se pokazalo da ne može ništa više na silu da se postigne i da ne može ništa da se uradi bez Srbije, kao i da se pokazalo da nije dovoljno da neke velike sile pošalju zahteve i da svi trkom ispune i podrže te njihove zahteve.

- Nije vreme za euforiju, ali lepo sam rekao Prištini da se ne prijavljuju jer će da se obrukaju i osramote, pa sada neka objasne svome narodu šta se desilo.

Šef srpske diplomatije se osvrnuo i na ponašanje nekih zemalja, posebno apostrofirajući Austriju, odnosno kancelara i vicekancelara Sebastijana Kurca i Hajnca Kristijana Štrahea, koji je kao veliki prijatelj Srbije obećao da će glasati protiv.

- Ovom prilikom bih da pozdravim Štrahea. Ti si slagao i prevario Srbe. Ni Kurc nije bolji, on je gori. Preko Kurca su hteli da uđu u Interpol. E, preko koga su hteli, tako su i prošli - konstatovao je Dačić.

OČAJ I NEMOĆ

Analitičar Dragomir Anđelković poručuje da su se Albanci u Dubaiju ponašali kao na stočnoj pijaci:

- Sve vreme istupali su nediplomatski i agresivno, pa nije ni čudo da su na samom kraju doživeli potpunu eksploziju histerije, koja priliči pijaci, kao da su trgovci konjima, a ne predstavnici jednog entiteta. To, naravno, govori o njihovoj slabosti.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov napominje da su pretnjama upućenim Vučiću potvrdili da im je on najveći protivnik:

- Nema većeg protivnika njihovoj politici od Aleksandra Vučića, pa se u očaju i nemoći služe tako primitivnim sredstvima da mu gnusno vređaju i pretke i potomke. Bez obzira na to, on je juče vrlo jasno pokazao da Srbija ostaje privržena dijalogu i da je ovo poruka svima njima, ma koliko ga i kako vređali, da bez dogovora sa Srbijom ne mogu da postignu ništa.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Vučić: Mala, prkosna i ponosna Srbija savladala moćni Zapad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je odbijanje ulaska Kosova u Interpol pobeda male, prkosne i ponosne zemlje koja govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali da zbog toga ne smemo da budemo euforični.

- Srbija nije zemlja koju je lako pobediti, poniziti i pregaziti - rekao je Vučić i zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile uzdržane.

On je rekao da je ovo uspeh, ali da Srbija ne sme svoju budućnost da zasniva na prikosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

- Srbija mora da želi kompromis i da razume kakvi su odnosu u svetu, da razmišlja o svom ekonomskom napretku i koja ne sme ovu priliku da koristi ni da ponižava ni da nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su iz petnih žila pokušavali da pomognu prištinsku stranu.

Vučić je poručio da smo bili umereni optimisti i nadali se dobrom rezultatu, a da je rezultat veoma dobar, što govori kakvo je raspoloženje u svetu.

- Ponosan sam na borbu Srbije, male zemlje bez mnogo novca i moći u svetu, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoj integritet i nezavisnost.

On je ukazao na to da je 76 zemalja u prvom krugu glasalo za Kosovo, ali da ćemo sa svim tim zemljama nastaviti da radimo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Ena

21.11.2018 10:18

Odgovarace i za pretnje.

Marija

21.11.2018 14:41

@Ena - Lobiranje za Interpol propalo. Da li će sad belosvetski lobisti kosovsakim Albancima morati da vrate primljene ogromne pare? Ili će Priština da im na vrata šalje uterivače dugova?

Joka V

21.11.2018 10:21

Evo Vucic ih se bas uplasio. Oni tim pretnjama pokazuju samo nemoc.

Maja

21.11.2018 10:34

Strasno koji bezobrazluk, kakav pogan narod