OTKRIVAMO: Tramp će surovo kazniti premijera lažne države Kosovo

Autor:

Vesti

26.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za uvođenje nerazumnih taksi, a potom i brutalan upad na sever Kosova, prebijanje i hapšenje Srba, kosovskog premijera Ramuša Haradinaja stići će žestoka kazna. Kako otkriva Srpski telegraf, Donald Tramp i njegovi saradnici koji se bave ovim delom sveta, a pre svih Ves Mičel, doneli su odluku da Haradinaja puste niz vodu, a da svu vlast na Kosovu preuzme Hašim Tači.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/S. RADOVANOVIĆ
CRNO MU SE PIŠE: Haradinaju će Tramp doći glave

Prvi korak u realizaciji ovog scenarija biće obaranje vlade u Prištini, zatim i raspisivanje izbora na kojima će Haradinaj biti politički počišćen. Konačno, gotovo je izvesno da će se suočiti i sa optužnicom pred Specijalnim sudom za zločine OVK i hapšenjem. Takođe, po Trampovom planu, podela Kosova predviđena je za 2019. godinu.

MIČEL, BOLTON...

Kao što je naš list ekskluzivno objavio u vikend-broju, plan o akciji u Mitrovici skovan je u američkoj ambasadi u Prištini i skrojili su ga odlazeći ambasador Greg Delavi, inače, jedan od igrača takozvane američke duboke države koja ruši Trampa, i Haradinaj.

Nisu osumnjičeni za ubistvo

Advokat Dejan Vasić izjavio je da niko od četvorice Srba uhapšenih u petak u Kosovskoj Mitrovici, uključujući i njegovog branjenika Dragišu Markovića, nije osumnjičen za ubistvo lidera kosovske Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Oni se sumnjiče za sporedne događaje koji su se desili u vezi sa ubistvom, rekao je Vasić u subotu novinarima u prostorijama Kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovici. Njima je određen pritvor do 30 dana i nalaze se u zatvoru u Podujevu.

- Trampovi ljudi su bili bukvalno šokirano ovim što su napravili Delavi i Haradinaj. Delavija svakako vraćaju s Kosova, a Haradinaj će se zbog toga suočiti sa žestokom odmazdom. Iz Vašingtona je odmah prosleđen i tekst saopštenja koji je plasiran preko ambasade u Prištini, uz striktan nalog Delaviju da ne sme da promeni ni jedno jedino slovo. U tom saopštenju najoštrije je osuđena odluka da se uvedu astronomske takse na srpsku robu - objašnjava naš sagovornik, zapadni diplomata u Beogradu.

Foto: Tanjug/AP
Sasvim je moguće i da su Haradinaju na neki način ovu igru namestili Tači i Kadri Veselji

PODELA KOSOVA SLEDEĆE GODINE

Kako dodaje, sve je bilo jasno čim je Edi Rama, kao glavni američki čovek na Balkanu, žestoko napao vladu u Prištini i Haradinaja, ocenjujući sve što su preduzeli kao duboko pogrešne poteze.

Na terenu za realizaciju Trampovog scenarija za Kosovo biće zadužen Filip Kosnet, iskusni diplomata koji će uskoro preuzeti Delavijevu poziciju. Reč je o čoveku od najvećeg poverenja nove administracije, prekaljenom diplomati i čoveku za specijalne zadatke. On je u prethodnom periodu službovao u ambasadi SAD u Ankari, što je jedna od najosetljivijih pozicija.

Foto: Tanjug/AP

MOJ STAV

Branko Radun, analitičar

Postoji podela u toj anglo-američkoj priči. Neki zvaničnici rekli su da nema crvenih linija, ali i dalje postoji jak lobi onih koji zastupaju crvene linije. U Evropi to su London i Berlin, a postoje neki krugovi u Vašingtonu koji nisu vezani isključivo za bivšu administraciju, već su interesima vezani za Kosovo i albanski lobi, pa guraju tu priču

Da će se sve odvijati upravo ovako, potvrđuje i činjenica da je Hašim Tači juče otputovao u SAD, gde će se sastati i sa visokorangiranim službenicima Trampove administracije, Majkom Pompeom i Džonom Boltonom.

SAD planiraju da Tači preuzme kompletnu vlast na KiM

- To je dokaz da u Vašingtonu isključivo računaju na Tačija, jer se pokazao kao mnogo kooperativniji. Sasvim je moguće i da su Haradinaju na neki način ovu igru namestili Tači i Kadri Veselji, koji su u veoma bliskim odnosima, kako bi ga gurnuli u sukob sa Amerikom i skinuli ga s dnevnog reda - napominje naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Prva izjava Radoičića: Plan im je bio da me likvidiraju

Hteli su da me likvidiraju, poručio je juče potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić u prvoj izjavi za javnost posle pokušaja njegovog hapšenja i otmice u stanu u kom živi u Kosovskoj Mitrovici.

U izjavi za javnost u kojoj zaključuje: "Odavde nema nazad", Radoičić još kaže: "Došli su kod mene u stan, gde živim sa ženom i malom decom, sa armijom do zuba naoružanih ljudi, sa samo jednim ciljem, da me ubiju. I za to sam dobio jasne dokaze".

- Poslednji zlikovački upad nazovi policije, a zapravo privatne garde ozloglašenih albanskih terorista u severnu Kosovsku Mitrovicu, bio je pokazna vežba i pretnja svakome Srbinu koji reši da brani svoje dostojanstvo i pravo na život - poručuje Radoičić.

On je naveo i da se neće predati.

- Ne želim da budem iskorišćen kao preparirana lutka za pokazivanje onima koji vode specijalni rat protiv Srbije i srpskog naroda ili instrument u zataškavanju nečijeg gnusnog i zločinačkog napada na jednog od srpskih političkih lidera Olivera Ivanovića, posebno zato što oni nisu došli da me odvedu živog - kaže on.

Radoičić navodi i da nije bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali da nije ubica i nikakve veze sa ubistvom nema.

- Ako se Srbi na Kosovu i Metohiji pitaju gde sam, reći ću im samo da sam blizu i da čekam i posmatram, jer nikome od nas nema uzmicanja, a pobeda će na kraju, bez ikakve sumnje, biti naša. Odavde, sa KiM, nema nazad - zaključuje Radoičić.

Potpredsednik Skupštine i jedan od osnivača Srpsko-američkog kongresa Vladimir Marinković slaže se da je Haradinaj napravio ovaj haos na Kosovu uz odobrenje pojedinih predstavnika Amerike, ali svakako ne i Trampa, koji, kako kaže, pozitivno gleda na ideju o razgraničenju.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Vladimir Marinković

Uhapsili još dvoje Srba bez ikakvog razloga

Na imanju porodice Perović u selu Medregovcu kod Podujeva pripadnici kosovske policije priveli su Milenu Milojković, majku šestoro dece iz Medveđe, i njenog komšiju Miloša Ivkovića, takođe iz Medveđe. Ona je krenula kod roditelja, koje obilazi bar dva puta nedeljno, i do sada nije imala nikakvih problema. Kancelarija Vlade Srbije za KiM najoštrije je osudila nastavak terora nad Srbima i zahteva hitno oslobađanje Milene Milojković i Miloša Ivkovića.

- Ekstremisti iz Prištine naložili su čak da se deci zabrani da posećuju svoje roditelje na KiM - kažu u kancelariji.

- Nažalost, 95 odsto onih koji su bili deo bivše američke administracije se tu zadržalo i oni mešetare i dalje i vode svoju politiku. Greg Delavi je ambasador u odlasku, ali je on u svakom slučaju neko ko donosi odluke na nivou entiteta i svakodnevno se meša u politiku kosovskih Albanaca. To ne ide u prilog normalizaciji odnosa - ocenjuje Marinković.

Šćekić: Haradinaj sada ide na sve ili ništa. A da li će mu to proći, zavisi od Vašingtona

NA SVE ILI NIŠTA

Spoljnopolitički novinar Jakša Šćekić za Srpski telegraf kaže da Haradinaj sada ide na sve ili ništa.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Priština napravila crnu listu srpskih funkcionera

Prištinske vlasti su 1. novembra donele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza, ako bi došli na KiM, objavile su Novosti, uz napomenu da je spisak nepoželjnih osoba dostavljen svim policijskim punktovima na administrativnim prelazima sa nalogom da budu uhapšeni ako pokušaju da uđu na Kosovo.

Na spisku su premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin, a nepoželjni su i predstavnici parlamenta Maja Gojković, Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda, na čelu sa predsednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara...

S druge strane, zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj demantovao je postojanje takvog spiska.

- A da li će mu to proći i da li će politički preživeti, to zavisi od Vašingtona, odnosno dok neko iz Vašingtona jednog momenta ne pozove telefonom i kaže: "Dosta, zdravo i doviđenja", a onda zna šta mu sledi. Opcija korekcije granica i dalje postoji, samo što se mnogi još plaše prelivanja i na druge zemlje.

Foto: youtube.com/Sputnjik Srbija
Zoran Milivojević

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da neke struje pokušavaju da nametnu rešenje radikalizacijom.

Već nedostaju neki lekovi

U Kosovskoj Mitrovici za sada ima dovoljno namirnica, ali građani kažu da se već osećaju nestašice pojedinih lekova, ne samo u državnim, već i u privatnim apotekama. Takođe, Mitrovčani ističu i da je u severnom delu grada mirno i bez tenzija s komšijama Albancima, kojih najviše ima u naselju poznatom kao Bošnjačka mahala. Srpske štampe nema već peti dan, a kosovski carinici traže da na svim fakturama piše "Republika Kosovo", što je, kako navode distributeri, glavni problem.

- A što se tiče posete Tačija Americi, to je potvrda onoga što smo znali, Amerikanci su u nekoliko izjava dali do znanja da podržavaju Tačija i da dijalog Tači - Vučić treba da dovede do konačnog rešenja.

REAKCIJE

Foto: Tanjug/J. MAMULA

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Ovo što Priština radi nije nešto što može da se predvidi i prihvati. To je nešto što rade šumski ljudi, koji se ponašaju kao UČK. Sada i svaki put pitaću EU: Da li ste vi u stanju da poštujete sopstvena pravila?

Foto: Republika

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda

Sve ovo što su pokušali da urade ja razumem kao frustraciju, ali su na ovaj način kaznili ne samo srpsko stanovništvo, već i albansko, jer i Albanci koriste srpske proizvode. Jedan nerazuman potez ne može da opstane na duže staze

Foto: ST/N. MANDIĆ

Dragan Marković Palma, JS

Očekujem da će SAD, Nemačka i Velika Britanija reći kosovskim Albancima da ponište svoje odluke o taksama i da se dijalog u Briselu nastavi

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
kaja

26.11.2018 10:14

Neko mora lupiti sakom.Ako se ovo ne smiri nece dobro doneti.

Mina

26.11.2018 10:16

I treba da se kazne Albanci i to najstrozije.

Nada

26.11.2018 10:18

Nejpre ove enormne takse treba ukinuti kako bi se olaksao zivot gradjanima.

Neda

26.11.2018 10:29

Vrlo moguć scenario, koji će najzad pokazati ko je jači: Tramp ili Duboka Država.