Novi ambasador stigao u Prištinu: Trampov čovek rušio Erdogana, hapsi Haradinaja

Autor:

Vesti

05.12.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trampov specijalac, operativac osposobljen za najteže zadatke i prekaljen u kriznim područjima širom sveta, stigao je u Prištinu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Filip Kosnet, Erdoganu priredio pakao, a da li je i Ramušu?

Novi američki ambasador Filip Kosnet, koji je službovao u Ankari u vreme puča protiv Redžepa Tajipa Erdogana 2016. godine i tamo praktično bio ključni čovek, dobio je zadatak da realizuje plan nove vašingtonske administracije o podeli Kosova.

Kako kažu upućeni sagovornici iz diplomatskih izvora, da bi postigao taj cilj, neće birati sredstva, a ako Ramuš Haradinaj bude pravio probleme, biće uhapšen i procesuiran pred novim specijalnim sudom za zločine OVK.

POSTROJIĆE ALBANCE

Kosnet je u prištinskoj ambasadi zamenio Grega Delavija, ispostavu takozvane američke duboke države oličene u Hilari Klinton i ljudima oko nje. On će, poručuju naši sagovornici, bez ikakve sumnje veoma brzo raščistiti situaciju i postrojiti Albance. To mu neće biti naročito teško jer ima ogromno iskustvo u sličnim situacijama pošto je, između ostalog, radio u Iraku, Avganistanu...

Ko je Filip Kosnet

  • čovek od najvećeg poverenja predsednika Trampa
  • diplomirao na Harvardu
  • zamenik ambasadora SAD u Ankari 2016. godine, u vreme izbijanja puča
  • u zvaničnoj biografiji stoji da je ekspert za političko pomirenje
  • zauzimao različite pozicije na Islandu, u Uzbekistanu, Avganistanu, Iraku, Holandiji, Japanu...
  • govori turski, ruski i japanski

- Filip Kosnet je Trampov čovek od poverenja, specijalac za kritična područja, u vašingtonskoj administraciji kažu da je po sposobnostima i zadacima koji mu se poveravaju u rangu Džesa Bejlija, američkog ambasadora u Skoplju, koji je počistio Gruevskog s vlasti. Njegov bes prvi će svakako osetiti Haradinaj ukoliko nastavi da zateže i pravi probleme - objašnjavaju naši sagovornici.

Jakšić: Razgovor Kosneta sa Haradinajem o taksama na srpsku robu biće prvi ozbiljniji test

Dodatni plus za Kosneta je što dobro poznaje situaciju na KiM jer je pre 15 godina bio u diplomatskoj misiji na Kosovu. Takođe, nimalo slučajno, u njegovoj biografiji stoji da je ekspert za političko pomirenje.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Jakša Šćekić o kosovskoj neposlušnosti

Spoljnopolitički novinar Jakša Šćekić za Srpski telegraf kaže da je očigledno da kosovsko rukovodstvo ne sluša nikoga.

- Prištinski političari su sami sebe saterali u ćošak. Kosnet će pokušati Haradinaja da dozove pameti, vi znate šta se desilo Haradinajevim svedocima za Hag, pa možete misliti šta će tek Haradinaju da se desi - navodi Šćekić i dodaje da je optužnica pred specijalnim sudom najmanje što u ovom trenutku može da ga snađe.

MOJ STAV

Jelena Milić, direktorka CEAS

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Jelena Milić

Ovo što se dešava i što Srbija radi nije opasnost po regionalnu stabilnost, ali jeste ono što radi Priština - od provokacija sa kosovskim snagama bezbednosti preko carina koje je uvela do sumnjivih hapšenja

 

"EKSPERT ZA POMIRENJE"

Dobro je što je za novog ambasadora u Prištini došao ekspert za pomirenje, ocenjuje spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić. U izjavi za Srpski telegraf on napominje da Amerikanci namenski šalju ambasadore po njihovim profilima - kad treba da se zarati ili zakuva situacija, onda šalju bivše "zelene beretke", a kad treba da se smiri situacija, onda šalju vrhunske diplomate:

- Bolton je najavio da nemaju ništa protiv ideje razgraničenja ili demarkacije, čime je nesumnjivo dao neku mogućnost i širi manevarski prostor pregovaračima, ali američka pozicija će biti jasna, za njih je Kosovo nezavisno. Ipak, kontrateža tome je američko insistiranje da se ukinu carine koje su uvedene. Stoga će razgovor Kosneta sa Haradinajem biti prvi ozbiljniji test.

AP: Beograd, Moskva i Peking zajedno protiv vojske Kosova

Asošijeted pres je juče analizirao sastanke koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom dana imao sa ambasadorima Rusije (Aleksandar Čepurin), SAD (Kajl Skot) i Kine (Li Mančang), ocenivši da Srbija traži podršku Rusije i Kine u protivljenju najavljenom formiranju kosovske vojske. AP konstatuje i da bi realizacija plana Prištine mogla da dovede do obnavljanja sukoba na Balkanu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić i Li Mančang

Američka agencija podseća da je u kosovskoj skupštini za 14. decembar najavljeno glasanje o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku. Navodi se da se Srbija usprotivila tom potezu i zapretila uzvratnim merama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Ana

05.12.2018 10:19

Rekoh, pravda je spora ali dostižna.

Ema

05.12.2018 10:20

Ma pohapsite ih vise....

marija

05.12.2018 10:24

Na KIM se očekuje vrela zima!

Marija

05.12.2018 10:25

Haradinej morace da odgovara za svoje ratne zlocine pre ili kasnije kada svet svati da je on jedino zlocinac i nista vise.