Zbogom, Evropo! Putin: Pravim uniju sa Srbijom!

Autor:

Vesti

08.12.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije uključuje Srbiju u ogromnu trgovinsku uniju koja ima realne osnove da preraste i u političku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Evroazijski ekonomski savez (EES), koji trenutno okuplja pet država, predvođenih Rusijom, proširiće se i na našu zemlju, na izričit zahtev Vladimira Putina. Ovu strategiju ruski predsednik obelodanio je u četvrtak uveče na zasedanju Vrhovnog evroazijskog ekonomskog saveta u Sankt Peterburgu. Kako su odmah objavili ruski mediji, time je nanet težak udarac Evropskoj uniji i NATO. Posebno je pogođena zapadna vojna alijansa, koja ne krije aspiracije za širenje na ceo Balkan, pa i našu zemlju.

- Očekujemo da će pregovori o sporazumima o preferencijalnoj trgovini sa Singapurom, Izraelom, Srbijom, i u budućnosti sa Indijom i Egiptom, uskoro biti završeni - rekao je Putin.

I na sastancima koje je ruski predsednik održao na marginama samita, kako navode ruski izvori, on je nekoliko puta isticao važnost Srbije i ulogu koju bi po njegovom planu naša zemlja trebalo da dobije unutar EES, iako će u ovom savezu biti mnogo veće i u svakom pogledu moćnije zemlje.

BRZO POVEZIVANJE

Putin je, u završnom govoru u Sankt Peterburgu, istakao i važnost što bližeg povezivanja članica EES u svim oblastima. Tako je, za početak govoreći o Belorusiji, Kirgistanu, Kazahstanu i Jermeniji, naveo da bi sve zemlje trebalo da razmotre ideju kreiranja zajedničke platne infrastrukture, što bi poboljšalo stabilnost nacionalnih platnih sistema i omogućilo im da budu manje zavisne od dolara i drugih stranih valuta.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Rasim Ljajić

- To u strogom smislu znači podizanje ekonomskog suvereniteta - dodao je Putin i nabrojao da bi na dnevni red što pre trebalo staviti i pitanja olakšavanja putovanja građana, ekonomske integracije, tešnju saradnju u oblasti zdravstva, obrazovanja, turizma, sporta, kulture...

Ruski predsednik je istakao i širenje veza ovog saveza sa drugim zemljama i organizacijama, što su ruski mediji protumačili kao najavu većeg povezivanja s Kinom, s kojom su odnosi u stalnoj uzlaznoj putanji kada je u pitanju Rusija.

Šta je EES
  • Putin prvi izneo ideju o savezu u oktobru 2011.
  • zvanično uspostavljen 1. januara 2015.
  • zajednica država sa političkom, ekonomskom, vojnom, carinskom i humanitarnom saradnjom
  • članice su trenutno Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan
  • Moldavija ima status posmatrača od maja 2018.
  • države među sobom potpisuju sporazume samo u okviru unije, a ne bilateralno

Komentarišući perspektivu i značaj moguće unije, ministar trgovine Rasim Ljajić za Srpski telegraf kaže da će se plan o zajedničkoj trgovini ostvariti već u januaru, kada je planiran dolazak Putina i susret sa Vučićem.

- Osamdeset odsto teksta tog sporazuma je već ispregovarano, a ostalo je još šest do sedam tarifnih linija o kojima će se pričati. Sledeće nedelje je nova runda razgovora. Mi tražimo proširenje robe koju ćemo izvoziti bez carine i vrlo je izvesno da ćemo to i dobiti - objašnjava Ljajić, dodajući da će ovaj sporazum biti od ogromnog značaja za Srbiju.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

PREDNOST ILI PREPREKA?

Mišel Zubenica iz Centra za međunarodnu i javnu politiku smatra da ovakvi planovi teško mogu da prođu bez reakcija EU i NATO:

- Mnogi evropski političari smatraju da je dobra saradnja Srbije sa Rusijom mnogo veća prepreka da naša država postane članica EU nego što je to problem Kosova. Pritisci će se javiti, verovatno opet sa pozivom da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali je predsednik Vučić nekoliko puta do sada ponovio da se to nikada neće desiti.

Analitičar Dragomir Anđelković tumači ovu Putinovu inicijativu kao skretanje pažnje Srbiji i drugim zemljama da Beograd ima alternativu, ako ga EU ne želi:

- Ovo je odlična šansa za Srbiju jer naš izvozni potencijal treba da se okrene sasvim novim tržištima, pošto smo na zapadnom već dostigli nivo preko kog se dalje ne može. Svakako da je ova Putinova reakcija poruka da se Rusija trudi da Srbiji ublaži teškoće koje su nas snašle zbog agresivne politike Prištine, koju podržava Zapad.

MAPA NOVE UNIJE

Sadašnje članice i one koje bi to mogle uskoro da postanu
  • Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Jermenija, Srbija, Singapur, Izrael, Indija, Egipat
Potencijalne članice
  • Mađarska, Slovačka, Bugarska, Moldavija
Najveći saveznik
  • Kina

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (47)

Loading
Panta

08.12.2018 10:14

Putin je vise puta pokazao da je jedan od retkih iskrenih prijatelja Srbije i da mu se moze verovati.

Marko Lučić

08.12.2018 10:17

Siguran sam da Srbija ne bi imala ništa protiv ove Unije.

star

08.12.2018 10:20

Putin stvara ogromnu trgovinsku uniju koja ima realne osnove da preraste i u političku, a naravno u njoj će biti mesta i za Srbiju.

Biserka

08.12.2018 10:24

Uz podršku Rusije naš ekonomski razvoj i politički uticaj postaje sve veći.