Iza kulisa Putinove posete Srbiji: Ovo niste mogli da vidite u TV prenosu

Autor:

Vesti

18.01.2019

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu protekla je uz neviđene mere zaštite koje garantuju visokom gostu potpunu bezbednost. Najviši nivo obezbeđenja, kakav mogu da primene tek dve ili tri zemlje u svetu, viđen je juče u Beogradu. Fizičko i tehničko obezbeđenje bilo je na svim trasama kretanja šefa Kremlja, ali i oko objekata koje je ruski lider posetio. Do poslednjeg trenutka nije se znalo ni iz kog će aviona, od četiri ista koja su mu na raspolaganju, predsednik Rusije izaći na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Vladimir Putin tokom posete

Sve vreme, već ustaljeno, kao i prilikom posete svakoj drugoj zemlji, od predsednika Rusije nije se odvajao čovek koji je u ruci nosio specijalni kofer u kome su šifre za pokretanje jednog od najmoćnijeg oružja na svetu. Putinova lična pratnja sa sobom je nosila i skrivene uređaje za ometanje putanje metka u slučaju atentata, ruski predsednik nosio je pancir, a kroz Beograd se kretao, zajedno sa predsednikom Vučićem, u dobro poznatom, maksimalno obezbeđenom automobilu nazvanom zver.

Uređaj za skretanje putanje metka

U pratnji Putina uvek se nalaze i agenti koji raspolažu specijalnim mehanizmima za dodatnu zaštitu predsednika, često sakrivenim unutar raznih ličnih stvari ili dokumenata poput akreditacija u kojima, na primer, postoji poseban uređaj koji može da skrene putanju metka u slučaju atentata na šefa države.

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, veruje da ljudi iz Putinove pratnje imaju uređaje koji skreću metak sa putanje.

- Najverovatnije je u pitanju neka vrsta elektronskog štita. Njega na sebi nosi onaj ko je najbliži predsedniku kako bi zračenjem skretao projektile, pa i metke. U pitanju je odličan vid zaštite. Iako nije zvanično poznato postojanje tog "skretača metaka", imajući u vidu da su Rusi poznati po tim specijalnim oružjima, uopšte me ne čudi da su napravili i tako nešto - rekao je Nicović.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Pancir-jakna i prsluk

Kao bezbednosno najugroženiji političar na svetu, šef Kremlj obavezno nosi i pancir-jaknu ili prsluk, otporan na sve vrste metaka. Nosio ga je i u Beogradu.

Božidar Spasić je ubeđen da Putin nosi najkvalitetnije pancir-jakne, izrađene od najkvalitetnijih materijala čiji sastav garantuje neprobojnost od svake vrste metaka, bez obzira na to da li su ispaljeni iz daljine ili blizine ili su u pitanju delovi eksplozivnih sredstava.

- Ispod košulje i sakoa nosi se i takozvani lagani pancir od tek nekoliko milimetara. On takođe može da zadrži bilo koji metak koji je ispaljen ka njemu. Pravilo je da šef države pancir-jaknu nosi kada je napolju, a pancirni prsluk kada je u zatvorenom prostoru.

Četiri identična aviona

Ruski predsednik ima na raspolaganju četiri ista aviona spremna za poletanje. Zbog mera predostrožnosti do poslednjeg časa nije poznato u koji će šef Kremlja ući da bi odleteo do željene destinacije.

Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, kaže da osim Rusije još svega nekoliko zemalja preduzima takozvano maksimalno obezbeđenje za šefa države.

- Preduzimaju se apsolutno sve mere fizičkog i tehničkog obezbeđenja, kao i taktičko-tehničke i obaveštajne akcije, a sve u cilju da se po svaku cenu osujete i spreče namere za ugrožavanje Putinove bezbednosti. Avioni koji ga prate imaju za cilj obezbeđenje letelice u kojoj se nalazi predsednik u slučaju bilo kakvog napada. Ako je na meti predsednički avion, drugi avioni iz pratnje se žrtvuju da bi se sačuvao onaj u kome je šef države, objašnjava Spasić.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Automobil zver

Putina je u Beogradu od aerodroma prevozila njegova nova blindirana limuzina "aurus". Taj specijalno proizveden automobil, koga su mediji uporedili sa snagom zveri, ponekad se u drugu državu dostavlja vozom, a češće, iz bezbednosnih i operativnih razloga, teretnim avionom. Po pravilu, ti automobili se dopremaju ranije drugim letom i prate Putina tokom poseta inostranstvu.

"Aurus", koji može da izdrži svaku vrstu napada, prvi put je predstavljen javnosti na inauguraciji Putina u maju prošle godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u leto iste godine, u glavnom gradu Finske, gde se Vladimir Putin sastao sa Donaldom Trampom.

Tehničke karakteristike ovog automobila se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj meri može nazvati "ideološkim oružjem Kremlja".

Putanja kretanja kolone

Do pred sam Putinov dolazak u Beograd iz bezbednosnih razloga tačna trasa njegovog kretanja držala se u strogoj tajnosti. Bila je poznata samo okvirna zona kretanja, gde su iz predostrožnosti urađene mnoge zaštitne mere, od zavarivanja šahtova i raspoređivanja snajperista po krovovima zgrada. Dan pre dolaska šefa Kremlja, u sredu, ruska prethodnica je još jednom obišla planiranu rutu kretanja kojom je juče prošao Putin, ali i sve alternativne pravce i snajperska mesta. Ruski i srpski timovi proteklih nedelja obavljali su zajedno i odvojeno bezbednosnu proveru i pripremu vozača, tehnički pregled vozila, analizirali su bezbednosne karakteristike trasa i odredili rezervne, odnosno alternativne pravce za evakuaciju u slučaju vanrednih okolnosti, kao i snajperska mesta duž trase kretanja kolone. Ruska federalna služba obezbeđenja procenila je da je za Beograd najadekvatnija takozvana "boks" formacija zaštite glavnog vozila gde se nalazio Putin - vozila iz neposredne pratnje svojim rasporedom faktički zatvaraju prilaz vozilu sa svih strana.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

žNuklearni kofer

Vladimira Putina na svim njegovim putovanjima uvek prati osoba koja nosi specijalni kofer, deo automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage. U koferu se nalazi uređaj veze pomoću kojeg ruski predsednik može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. Taj kofer bio je sa njim juče i u Beogradu.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, podseća da Rusi, kao i Amerikanci, koriste mehanizam predsednikove odluke za upotrebu nuklearnog naoružanja. On kaže da sama činjenica da se Putin ne odvaja od kofera šalje poruku koja ostavlja ozbiljnu impresiju.

- I Rusi i Amerikanci imaju još jedan mehanizam koji se zove "mrtva ruka", koji, i kad više ne bi postojali predsednici i linija komandovanja, aktivira uništenje druge strane. Rusi taj sistem zovu perimetar, a on meri temperaturu vazduha, nivo radijacije, a ima i seizmološke uređaje, te ako izmereni parametri odgovaraju nuklearnom udaru, šalje se signal za lansiranje nuklearnih raketa. To može da se zaustavi u nuklearnom centru, ali ako on više ne postoji, te rakete će poleteti.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Mare

18.01.2019 08:30

Snaga prijateljstva je juce ohrabrila celu Srbiju za bolje sutra! Hvala Putinu na svemu!

Lela

18.01.2019 08:32

Impresioniran sam i zadivljen sam ovim tekstom i informacijama.......

Tijana

18.01.2019 08:54

Iza prenosa je jos vece prijateljstvo i podrska sa obe strane.

Dehan

18.01.2019 09:15

Hvala puno Putinu na svemu