Putin i Tramp donose novu rezoluciju o Kosovu!

Autor:

Vesti

19.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovo je bilo ključna tema razgovora u četiri oka srpskog i ruskog predsednika u Beogradu Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, tokom kojeg je postignuta saglasnost da tačku na kosovski čvor može da stavi samo dogovor velikih sila u Savetu bezbednosti UN.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Da su Moskva i Vašington glavni igrači u eventualnom postizanju konačnog rešenja koje bi svakako podrazumevalo neku vrstu podele Kosova, o čemu je više puta pisao naš list, potvrđuju i izvori iz diplomatskih krugova, te dodaju da se dva dijametralno suprotna stava Rusa i Amerikanaca mogu pomiriti nekom novom rezolucijom.

- Ključno je da se Kosovo mora rešavati u SB UN i da ruska strana mora da bude uključena, što je predsednik Putin u razgovoru sa Vučićem i naglasio više puta. Iako se Srbija drži Rezolucije 1244, svima je jasno da bi do njene promene došlo ukoliko bi se velike sile saglasile oko konačnog rešenja - objašnjavaju naši sagovornici.

Tokom konferencije na kojoj je iskazao veliko prijateljstvo prema srpskom narodu, Putin je, između ostalog, uputio građanima i dve bitne poruke koje se tiču dijaloga Beograda i Prištine.

Putin: Ako želimo mir na Balkanu, moramo da nađemo kompromis i održimo ga

- EU je posrednik, ali malo toga postiže - rekao je Putin, navodeći da se ne sprovodi ono što je dogovoreno i u tom kontekstu posebno je istakao činjenicu da još nije formiran ZSO.

Šef Kremlja se istovremeno obratio i Amerikancima, koje često u razgovorima naziva "partnerima".

- Treba da ubedimo naše partnere da, ako želimo mir na Balkanu, moramo da nađemo kompromis i održimo ga - zaključio je Putin.

NOVI SCENARIO

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić smatra da je predsednik Rusije ovim porukama očigledno najavio mogući novi scenario u rešavanju kosovskog pitanja, koji podrazumeva aktivnije učešće Rusije zajedno sa SAD. To proizilazi, kako kaže, iz Putinovog stava da posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine nije dalo željene rezultate i pored Briselskog sporazuma i da očito treba tražiti novi modus.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Putinova izjava se može tumačiti da treba očekivati predlog velikih sila za rešavanje kosovskog pitanja. To opet ima svoje objašnjenje jer Rezoluciju 1244, na osnovu koje je regulisan dosadašnji status KiM, Zapad marginalizuje i skoro ne priznaje, a za rusku stranu ona je uvek bila i ostala temelj za rešavanje kosovskog pitanja. To su dva dijametralno suprotna stava i potrebno je između stalnih članica SB, koje su izglasale tu rezoluciju, postići određeni konsenzus o kosovskom pitanju. To znači da iz postojeće rezolucije treba napraviti izlaz ka novoj rezoluciji koja bi predstavljala rešenje kosovskog pitanja - ocenjuje Đukić.

DOGOVOR U FOKUSU

Kompromis je moguć ukoliko velike sile, pre svega Rusija i Amerika, budu zainteresovane za kompromis, ističe analitičar Dragomir Anđelković, koji se slaže da bi u tom slučaju nastala neka nova rezolucija.

- Bilo bi korisno da se, uz SAD i Rusiju, u proces uključe i druge velike zemlje, poput Kine, jer bi to obezbedilo široke međunarodne garancije za sve što bude dogovoreno. Ideja o podeli Kosova jeste jedina na stolu, ali da bi do toga uopšte došlo, mora biti postignut veliki niz dogovora i sporazuma, a ništa od toga ne može da se izvede bez SB UN - kaže za Srpski telegraf Anđelković.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

S druge strane, karijerni diplomata Zoran Milivojević za naš list ističe da je sad jasno da je kosovsko pitanje u rukama velikih sila i Srbije.

- Ne može se rešiti bez Amerike i Rusije, a ne može ni bez Srbije. Toga su svesni i u Vašingtonu i zbog toga vrše pritisak na Prištinu da skine takse koje je nametnula kako bi se otvorio dijalog. Putin je bio jasan da razgovori treba da se odvijaju na liniji zalaganja Srbije za kompromis. Prema Rezoluciji 1244, Kosovo je u sastavu Srbije sve dok se nešto drugačije ne reši, a kad će da se reši i da li će, o tom-potom - zaključuje Milivojević.

ČINJENICE
  • Rezolucija 1244 usvojena je 10. juna 1999, nakon bombardovanja SRJ
  • odobreno međunarodno vojno i civilno prisustvo u SRJ i uspostavljanje misije Unmik na Kosovu
  • usledila nakon saglasnosti tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića na uslove koje su predložili finski predsednik Marti Ahtisari i ruski premijer Viktor Černomirdin 8. juna, koji su uključivali povlačenje Vojske Jugoslavije sa KiM
  • Kina je ostala uzdržana zbog kritikovanja NATO agresije, naročito zbog bombardovanja njene ambasade
  • Kosovo je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost, a Srbija i mnoge druge države članice UN naglasile su da Rezolucija 1244 ostaje pravno obavezujuća

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading