Rat na Balkanu izbiće ove godine: Glavni akteri Srbi i Albanci!

Autor:

Vesti

01.02.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni američki obaveštajac najavljuje novo balkansko krvoproliće, i to u ovoj godini, a kao glavne aktere vidi Srbe i Albance. Ako se to desi, kaže, biće kriv Vladimir Putin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
ZAJEDNO NA METI: Donald Tramp i Vladimir Putin

U izveštaju američke Nacionalne obaveštajne agencije (NCI) za 2019. godinu, koji se bavi bezbednosnim rizicima u celom svetu, predviđa se oružani sukob na zapadnom Balkanu. S obzirom na to da stoji da će ga inicirati Rusija (da bi zaustavila napredak država regiona ka NATO i EU), potpirivanjem međuetničkih tenzija, jasno je da se pre svega misli na Srbe i Albance jer su među ta dva naroda tenzije ubedljivo najizraženije.

Autor izveštaja je lično direktor ove agencije i prvi među američkim obaveštajcima Den Kouts, koji je direktno optužio Putina da će izazvati novi rat na Balkanu. Zajedno sa njim Kouts očigledno cilja i američkog predsednika Donalda Trampa, prema kojem već duže iskazuje otvoreno neprijateljstvo. Naime, ukoliko bi se ostvario njegov krvavi scenario, ne samo da bi ozloglašena američka duboka država (rušitelji Trampa) mogla da optuži Putina, već bi i sabotirala Trampov plan za rešavanje problema Kosova, iza kog je šef Bele kuće debelo zalegao. Time bi, naravno, Tramp bio prikazan kao potpuno nesposoban.

Bjegović: Bezuspešan pokušaj Koutsa, koji želi unapred da osudi Rusiju za mogući rat na Balkanu

RASTU TENZIJE

U delu obimnog izveštaja NCI Balkan je obrađen na stranama 39 i 40, a Kouts, između ostalog, najavljuje sledeći scenario:

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Putin

- Zapadni Balkan će gotovo sigurno biti pod rizikom od nasilja nižeg intenziteta, ali i mogućeg otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. Rusija će nastojati da iskoristi etničke tenzije i visok nivo korupcije da ometa sposobnost zemalja u regionu da se kreću ka EU i NATO.

Jovanović: Namera ovog izveštaja da balkanske narode dodatno zastraši Putinom

Sagovornici Srpskog telegrafa saglasni su da je mir na Balkanu varljiva kategorija, posebno sada kada su tenzije između Srba i Albanaca velike. Oni, međutim, smatraju da je ovaj izveštaj pre svega prljava propaganda određenih struktura koje Trampu rade o glavi i smatraju da je borba protiv Rusije prioritet svih prioriteta. Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da su Koutsove reči cinične.

RepublikaFoto: Tanjug

MOJ STAV

Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti

To je tendenciozan izveštaj koji je usmeren ka slabljenju Trampa, koji je sve odlučniji da reši kosovski problem, a ujedno se otvoreno protivi Putinu. To znači da Kouts otvoreno opstruira i jednog i drugog kako bi se sa pozicije šefa jednog od centara američke moći zapretio ratom i obesmislio nastavak dijaloga Beograda i Prištine

- Oni sada žele da utiču i na Trampa, iako ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi SAD ušle u sukob s Rusijom. Izveštaj je ciničan jer su upravo Amerika i Zapad izazvali ratne sukobe na prostoru bivše Jugoslavije i bombardovali Srbiju, dok Rusija niti je izazivala sukobe niti u njima učestvovala - kaže Anđelković.

Foto: Public
Dragomir Anđelković

PUCANJ UPRAZNO

Nekadašnji ambasador u UN Vladislav Jovanović smatra da je namera ovog izveštaja da balkanske narode dodatno zastraši Putinom, dok se istovremeno revanšira Trampu za sve sukobe koji tinjaju između njih dvojice:

Anđelković: Izveštaj je ciničan jer su upravo Amerika i Zapad izazvali ratne sukobe na prostoru bivše Jugoslavije

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ko je Danijel Den Kouts

- Senator Indijane u dva mandata, od 1989. do 1999. i od 2011. do 2017.

- Ambasador SAD u Nemačkoj od 2001. do 2005.

- Od marta 2017. direktor Nacionalne obaveštajne agencije (NCI)

- Bio 2014. glavni zagovornik sankcija Rusiji zbog pripajanja Krima, posle čega mu je zabranjen ulazak u tu zemlju

- Među najvećim zagovornicima invazije na Irak 2003.

- Otvoreno je Iran proglašavao državom koja je sponzor terorizma i tražio vojnu intervenciju SAD

- Kouts očigledno koristi Putina kao strašilo za narode Balkana kako bi se oni što više i što brže približili NATO. To je svakako loša stvar za naše narode jer se tako poigravaju sa njihovim političkim interesima. Međutim, iako on preti upaljenom žiškom na Balkanu, olakšavajuća okolnost je što taj čovek nema podršku Trampa.

RepublikaFoto: mc.rs
Miroslav Bjegović

Dekan Fakulteta za bezbednost Miroslav Bjegović poručuje da je pretnja ratom američkog obaveštajca pucanj uprazno.

Šta je NCI

- Osnovan u decembru 1981. za vreme vlasti Ronalda Regana

- Koordinira radom 16 odvojenih državnih obaveštajnih agencija

- Osnovna uloga je obaveštajna delatnost u cilju očuvanja nacionalne bezbednosti i odbrane SAD

- Zadatak je rano upozoravanje na nadolazeće krize bilo gde u svetu

- Može da deluje tajno i bez polaganja računa bilo kome

- Bezuspešan pokušaj Koutsa, koji želi unapred da osudi Rusiju za mogući rat na Balkanu, iako je celom svetu poznato da su za prethodni sukob na prostoru SFRJ upravo odgovorne SAD, koje i danas vuku sve konce po pitanju nezavisnosti takozvane kosovske države. Ovakvim potezima želi se staviti do znanja srpskom rukovodstvu i narodu da će za sva buduća krizna dešavanja biti odgovorne Rusija i  Vlada Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Milica

01.02.2019 10:15

Mira na Balkanu ce biti

Miško

01.02.2019 10:16

Nadamo se da takav scenario nećemo gledati, Srbija želi rešenje kosovske krize mirnim putem!!!

Rasko

01.02.2019 10:16

Predsednik Vucic ce se izboriti za mir i stabilnost

Vasilije

01.02.2019 10:18

Srbija se zalaze za mir i bezbednost svog naroda