Ministar o okršaju s Čitaku: Nek me smene, ali lažovčinama neću da ćutim!

Autor:

Vesti

12.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne se*i! Ajde, bre, ne sviraj k... Glupi ste koliko ste teški, reči su kojima je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u žaru borbe uputio prištinskoj predstavnici Vljori Čitaku u Ujedinjenim nacijama, gde se u ponedeljak vodila žustra polemika o Kosovu i nasilničkim akcijama koje je Priština realizovala na severu pokrajine, a koje je sprovela pod plaštom borbe protiv korupcije.

Dačić: Dobro je i prošla, sledeći put neću biti tako blag

Šef srpske diplomatije u razgovoru za Srpski telegraf otkriva šta se dešavalo u sali posle sednice Saveta bezbednosti, ali i zašto se ne kaje što je u verbalnom okršaju sa Vljorom Čitaku zaboravio diplomatski protokol i rečnik.

- Što bih se kajao, nisam je opsovao, sasuo sam joj istinu posle laži koje je izrekla o Srbiji. To nisu psovke, to je odgovor na izmišljotine koje je izgovorila u Njujorku - kaže ministar na početku razgovora.

Zameraju vam da je to bio neprimeren rečnik...

- Na albanske laži o genocidu, o 20.000 silovanih, o dekolonizaciji, ne smemo da ćutimo jer će onda svi da misle da je to istina. Nek pokaže jedan albanski spomenik iz 13. i 14. veka i reći ću: "Svaka čast". Ovako, ona je lažljivica i prema njoj nemam nikakvih skrupula. Sa diplomatama diplomatski, sa lažovima kako zaslužuju.

Foto: twitter.com/vlora citaku

Za vreme mog mandata 13 zemalja je povuklo priznanje, a za vreme Jeremića 84 zemlje priznale Kosovo. Odakle mu pravo da mi drži lekcije

Jeste li se pokajali zbog onoga što ste joj izgovorili?

- Nisam, bio sam i blag naspram onoga što zaslužuju. Još je i dobro prošla. Sledeći put ću biti još jasniji, pa nek se ljuti i ona i ko god hoće koliko god hoće. Neće me ućutkati lažima i bezobrazlukom. Šta će da urade, da me smene? Pa neka me smene, ali da ćutim lažovčinama, neću.

Ne se*i! Ajde, bre, ne sviraj k... Glupi ste koliko ste teški

Dačićev odgovor Vljori Čitaku

Prištinska predstavnica odmah je na Tviteru okačila snimak, tvrdeći da ste je napali dok je razgovarala sa predstavnicima Amerike i Velike Britanije..

Vljora Čitaku

- O tim lažima govorim. Slagala je da je u slučaju Srbije i Kosova reč o dekolonizaciji. Koliko neko treba da nema stida da u SB pred velikim kolonijalnim silama, koje su imale svoje kolonije širom sveta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama, koje su se oslobađale od kolonijalizma, koristite jedan takav izraz, a da vas nije sramota, to je čist bezobrazluk.

Deo vašeg obraćanja u UN bilo je dramatično upozorenje na moguće napade na severu pokrajine?

Snimak Dačićevog obračuna sa Vljorom Čitaku pogladajte na našem sajtu Republika.rs

- Postoje obaveštajna saznanja da prištinska strana namerava da sprovede unilateralne akcije, koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na severu Kosova. Jedna od tih akcija je bila i ova, navodno, policijska, u kojoj je upotrebljeno više od 70 borbenih vozila, primenjena sila prema onima koje su privodili...

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Rekli ste da je na meti i "Trepča"?

- Moguće je podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva saznanja i mi smo to podelili za zapadnim partnerima i oni sve to znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor jer im je zadatak da štite sve građane bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spreči napad na sever Kosova.

Na albanske laži o genocidu, silovanjima ne smemo da ćutimo jer će onda svi da misle da je to istina

Foto: twitter.com/vlora citaku

Šta je potrebno da bi se sačuvao mir i stabilnost u regionu, ali i da se nastavi dijalog?

- To je centralno pitanje. Očigledno da postoje neke snage u Prištini, sa ili bez podrške iz inostranstva, koje žele da se stalno događaju neki jednostrani potezi i provokacije koje će nas odvlačiti dalje od dijaloga i dolaska do rešenja. Ne bismo voleli da dođemo u situaciju da Kfor ne želi da ispuni ono što mora, a da se onda postavlja pitanje da Srbija treba da smatra da rezolucija 1244 više nema smisla jer oni neće da zaštite Srbe. Onda Srbija mora da zaštiti svoj narod. To nas vodi sve dalje i dalje u eskalaciju problema. Zato mislim i nadamo se da do toga uopšte neće doći i stalno upozoravamo da takve ambicije Prištine moraju da se kontrolišu i da se spreče.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading