Otvoren lov na Srbe na Kosovu! NATO odlazi iz južne srpske pokrajine

Autor:

Vesti

13.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

London zahteva povlačenje NATO snaga s Kosova, čime bi prepustili na milost i nemilost Srbe albanskim vojnim i policijskim snagama. Sagovornici Srpskog telegrafa, među kojima je šef diplomatije Ivica Dačić, kao i vojni i politički stručnjaci, saglasni su da bi povlačenje Kfora otvorio lov na Srbe.

Foto: Ilustracija

Naime, u tekstu koji je objavio Gardijan, a koji slovi za list blizak britanskoj vladi, objavljena je analiza u kojoj se zaključuje da je "vreme za kraj misije NATO".

- Alijansa je već 20 godina na Kosovu i nema više šta da radi - jedan je od zaključaka teksta u kojem se, između ostalog, ukazuje i na ono što diplomatska predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku zajedno sa zapadnim mentorima uporno pokušava da predstavi svetu, a to je: Kosovo je nezavisna država, ima svoje bezbednosne snage kojima može da kontroliše mir na celoj teritoriji.

Citrajući neimenovanog zvaničnika jedne zapadne zemlje koji je blizak vladi u Londonu, Gardijan je objavio izjavu koja glasi:

- U Srbiji broje vojnike. Ovo je zemlja od 1,8 miliona umerenih muslimana. Posle Avganistana i Iraka potrebni su nam rezultati. To bi za nas moglo biti prava strateška pobeda.

Dačić: Zadatak Kfora je da štiti građane bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spreči napade na sever Kosova

Da Srbima preti opasnost, ukoliko Kfor napusti pokrajinu, svim članicama Saveta bezbednosti, ukazao je Ivica Dačić na sednici održanoj početkom nedelje navodeći da se spremaju oružani napadi, podmetanje eksploziva i napad na "Trepču".

- Moguće je podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva saznanja i mi smo to podelili za zapadnim partnerima i oni sve to znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor jer im je zadatak da štite sve građane bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spreči napad na sever Kosova - upozorio je Dačić.

Zamka za Srbe

Foto: Ilustracija

Englezi navode razloge zbog kojih Kfor treba da spakuje kofere i ostavi Srbe nezaštićene u pokrajini

- NATO vojnici patroliraju ulicama

- Uglavnom su nenaoružani timovi za vezu sa lokalnom zajednicom

- Rade nezahtevne poslove poput merenja temperature u Prištini i drugim glavnim populacionim centrima

- U Dečanima, gde su srpski sveštenici rekli da im treba zaštita, poslednji incident se dogodio 2016.

- 20 godina je dug period za mirovnu misiju

- Čak i Amerikanci, koji u misiji imaju najviše vojnika (600), ozbiljno razmatraju da umanje njihovo prisustvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Vojni komentator Miroslav Lazanski za Srpski telegraf kaže da u slučaju povlačenja Kfora postoji samo jedno rešenje:

- Pa ništa. Evo, nek se NATO povuče sa Kosova, odnosno Kfor, pa ćemo mi da uđemo...

Lazanski: Ako se NATO povuče sa Kosova, odnosno Kfor, mi ćemo da uđemo

Kako Lazanski navodi, naš interes je da Kfor ostane jer je on dole nadležan da koliko-toliko čuva srpski narod.

- A da li on to u praksi uvek radi, to je sad stvar za diskusiju, ali je neka vrsta sigurnosti, garancije... A drugo, ne može Kfor da se povuče bez odluke Saveta bezbednosti UN, tako da Gardijan može da piše šta hoće i može da objavljuje spisak lepih želja Engleza. Kfor bez konsenzusa u Savetu bezbednosti UN ne može da ode sa Kosmeta - podvlači Lazanski.

PORUKE SA SEDNICE UN

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- ambasador Finske u UN Kaj Zauer ocenio je da prisustvo UN na Kosovu nije više potrebno

- predstavnica lažne države Kosovo Vljora Čitaku zahvalila se UN na pomoći u izgradnji "najmlađe evropske demokratije", ali i tvrdila da prisustvo misije Unmika na Kosovu više nije potrebno

- Dačić, s druge strane, smatra da se situacija na Kosovu pogoršala, da je u proteklih 20 godina sprovedeno "etničko čišćenje" i da Unmik treba da nastavi sa svojom misijom

U izjavi za naš list, predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun podseća da Ahtisarijev plan, koji nije usvojen, ali po kome je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, predviđa da se sve međunarodne snage posle nekog vremena povuku sa Kosmeta.

- Već duže prisustvujemo pokušaju da se UN skroz izbaci sa Kosmeta. Prvo, smanjivanjem civilne misije Unmika koja sad maltene samo nadgleda i, naravno, s vremena na vreme se čuje da Kfor, vojna misija UN, treba da napusti KiM, čime bi ceo kosmetski problem bio izvan UN. Znači, kad već ne mogu da uvedu Kosovo u UN, onda žele potpuno da izbace UN sa Kosova. Nama to nikako ne bi odgovaralo jer je Kfor jedina realna sila koja može da zaštiti srpski narod na Kosmetu i spreči novi nekakav masovni pogrom - objašnjava Drecun.

Drecun: Kfor je jedina realna sila koja može da zaštiti srpski narod

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić za Srpski telegraf ocenjuje da Britancima i Amerikancima ne odgovara nikakvo prisustvo UN na KiM, dakle, ni civilna misija Unmika, ni Kfor, ništa što ima veze sa UN.

- Taj Kfor, pod mandatom UN, u suštini nije odradio svoju ulogu, a to je da zaštiti Srbe na KiM u martu 2004. i tad je pokazao svoje pravo lice, a to je da, iako je pod UN, on je ipak pod kontrolom Velike Britanije i SAD, tj. NATO. Nažalost, Kfor ne štiti Srbe zato što je pod kontrolom NATO, ali nama bi i dalje odgovaralo da on postoji dole zato što mu mandat daje UN i on mora u određenom momentu da zaštiti Srbe - zaključuje Perišić.

Ameri neće da napuste Bondstil

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pentagon

Kada je reč o američkim trupama koje na teritoriji Kosova imaju vojnu bazu Bondstil, naši sagovornici smatraju da one neće napustiti našu teritoriju, a neće se odreći ni vojne infrastrukture koju su izgradili u pokrajni.

- Amerikanci ne misle da se povlače sa Kosova, oni imaju tu bazu Bondstil, koja ne kontroliše samo Kosovo nego i celu jugoistočnu Evropu tehnikom kojom raspolažu. Informacionom tehnologijom kontrolišu veze, telefone, internet komunikaciju, sve od Moldavije preko Rumunije i Balkana zaključno sa Grčkom. To je najznačajnija njihova baza u Evropi i svetu, oni se toga neće odreći. Jedino im smeta to što su ostale trupe NATO pod tom kontrolom, makar na papiru UN, a UN je i Rusija, Kina i druge zemlje, to njima smeta... Oni to Kosovo gledaju sa stanovišta sučeljavanja sa Rusima, prvo to, pa onda tek pitanje Srba - objašnjava Perišić geopolitičke odnose.

ČINJENICE

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- 20 godina prošlo od ulaska NATO trupa na Kosovo koje su ostale na teritoriji u formatu vojne misije Kfor

- 1999. godine Rezolucijom 1244 SB UN osnovane snage na Kosovu kao "međunarodno bezbednosno prisustvo ovlašćeno da uspostavi bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu"

- Kfor je ujedno i najveća operacija NATO u Evropi

- Broji preko 4.000 vojnika iz 31 zemlje, od čega je oko 600 američkih

- Najviše pripadnika Kfora na Kosovu imaju SAD, Nemačka, Italija, Francuska, Rusija, Ukrajina

- Na KiM su u ovom trenutku prisutne i aktivne još dve međunarodne misije - Ujedinjenih nacija (Unmik), koji je civilna misija, i Evropske unije (Euleks), čiji je cilj da obezbedi poštovanje multietničnosti kroz funkcionisanje pravosuđa i policije

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading