Šok-poruka Alijanse Srbima, NATO: Uzmite sever Kosova, mi se nećemo mešati

Autor:

Vesti

26.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija treba da uzme četiri opštine na severu Kosova, šta ih briga za Albance, savetuju iz NATO alijanse, na čijem je čelu Jens Stoltenberg.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlanske studije

Ideju zapadnog vojnog saveza javno je predstavila Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlanske studije, čiji je cilj promovisanje NATO pakta i lobiranje za ulazak Srbije u Alijansu predlaže Beogradu da na ucene i pritiske Prištine odgovori konkretnim potezom.

Dačić: Da li NATO ima ovakav plan, ne znam, ali je činjenica da je to realno stanje na terenu

- Odlukom Vlade Srbije promenila bi se preambula Ustava u formulaciju: "Četiri opštine na severu KiM su sastavni deo Srbije". Time bi Srbija ojačala svoju poziciju. Mi bismo napravili proaktivan stav, nenasilan. Ne bismo nikoga provocirali bezbednosno, napravili bismo mogućnosti za više novih opcija i aktera u novom formatu - precizirala je Milićeva.

BOLAN KOMPROMIS

Pripajanje severa, prema strategiji NATO predstavnice, ne znači priznanje nezavisnosti za ostatak Kosova.

- Takvim gestom Srbija bi pokazala da je spremna na bolan kompromis - smatra Milićeva.

Ističe da ovaj potez ne treba tumačiti kao udaljavanje od Rezolucije 1244 ili Briselskog sporazuma, već kao "uobličavanje" stanja na terenu.

- Ne radi se o etničkoj podeli, nego o prihvatanju bolne realnosti da Srbija ne kontroliše ostatak Kosova, ali da kontroliše sever, gde su i resursi. Mislim da je rukovodstvo zemlje do sada pokazalo izuzetnu spremnost za teške korake. Srbija više nema vremena za čekanje, ima dobru poziciju sa Rusijom i Kinom, važnim akterima zbog Rezolucije 1244, i jača saradnju sa Amerikom - navodi Milićeva i dodaje da se međunarodna zajednica, koja želi rešenje kosovskog pitanja, ne bi protivila ovakvom rešenju.

Miletić: Na potezu su Srbi koji žive u pokrajini i najbolje znaju da li i kada treba da preuzmu inicijativu

Pojašnjava da Srbija ne bi zatvorila vrata pregovorima i da bi nastavila sa njima o drugim uslovima, ali da Kosovo sada dobija "tizer" i nove okolnosti u smislu "nismo vas prepoznali južno od Ibra" i da se onda vidi kako će se dalje sa tom okolnošću oni nositi jer, kako kaže, proamerički stav nisu "zastavice", već kompromis i spremnost na zajedničke poteze.

SAMO MIRNA REŠENJA

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić podseća da je dijalog u blokadi zbog jednostranih poteza Prištine.

- Ukidanje taksi na srpsku robu, kao što znate, preduslov je da se sedne za sto i nastavi dijalog. Kao država, Srbija je okrenuta traženju mirnog rešenja, vođenu odgovorne nenasilne politike i to će i dalje biti glavni pravac delovanja naše države. Da li NATO ima ovakav plan, ne znam, ali je činjenica da je to realno stanje na terenu - navodi Dačić u izjavi za Srpski telegraf.

S druge strane, Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju, ne misli da bi trebalo olako preći preko rešenja koje je prezentovala Milićeva.

- Taj scenario o rešenju pitanja statusa realno je koliko i svi drugi o kojima se govori. Da bi se to realizovalo, neophodna je podrška Vašingtona. Što se Srbije tiče, ona je tu da zaštiti svoj narod ukoliko bi bio napadnut, ali u ovom slučaju na potezu je srpski narod koji živi u pokrajini i najbolje zna da li i kada treba da preuzmu inicijativu. Tu su narodna volja i odluka od suštinskog značaja - mišljenja je Miletić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Moj stav

Dejan Vuk Stanković, Analitičar

Faktičko stanje na terenu jeste odgovara predlogu CEAS. U četiri opštine Srbi su etnička većina u kojima Kosovo nikada nije delotvorno funkcionisalo kao država i gde se ne oseća prisustvo kosovske države na način na koji je ono vidljivo i prepoznatljivo u drugim delovima Kosova

Les: Spoljni igrači neće stopirati podelu

Bivši engleski diplomata koji je službovao na Balkanu Timoti Les u više navrata se zalagao za ovakvo rešenje u pokrajini. On je konkretno nabrajao poteze i postupke koje treba da povuče Srbija, ali i koje će preduzeti zapad.

Činjenica je da Beograd ne kontroliše jug, a Priština sever

Kosovsko pitanje u ovom momentu jeste zaglavljeno

Kosovo će na kraju biti podeljeno i to će biti samo formalizovano stanje na terenu

Podela je jedina nada za rešenje u pregovorima Beograda i Prištine jer bi to bio kompromis

To bi odgovaralo Tirani jer se, inače, nade Albanije o pridruživanju EU gase

Spoljni igrači će protestovati i odbijati da priznaju nove činjenice na terenu, ali neće učiniti ništa da zaustave Srbe i Albance i mirno će prihvatiti oslobađanje od tereta i rešavanje dugogodišnjeg spora

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
draganznas

28.06.2019 12:18

to za sada cisto da se razume,a posle cistka siptara i vracanje medje gde joj odveka mesto, drac skadar.