Bivši čelnik BIA otkriva: Tajni dosije Iks u MUP, sve o vezama mafije i šefova policije

Autor:

Vesti

04.07.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rodoljub Milović bio je pod istragom SBPOK zbog veza sa šefovima kriminalnih klanova, i to u vreme dok je bio načelnik Uprave kriminalističke policije, tvrdi Dragan Marković, bivši zamenik načelnika BIA i nekadašnji državni sekretar u MUP.

RepublikaFoto: e-stock/R.RISTIĆ
Dragan Marković

Rodoljub Milović bio je pod istragom SBPOK zbog veza sa šefovima kriminalnih klanova, i to u vreme dok je bio načelnik Uprave kriminalističke policije, tvrdi Dragan Marković, bivši zamenik načelnika BIA i nekadašnji državni sekretar u MUP.

U razgovoru za Srpski telegraf, Marković je otkrio da je dokumentacija o Milovićevim kontaktima sakupljena u podebelom dosijeu koji je zaveden pod šifrovanim imenom.

- Dokument ima oko 350-400 strana i u njemu su, pored kontakata, pripadnici policije došli do informacija o susretima sa licima iz kriminalne sredine. Pored toga, Dosije Iks, kako je nazvan ovaj slučaj, pored Milovića obuhvatio je još neke policijske čelnike koji su se pojavili tokom istrage o Miloviću - ističe Marković, koji je zbog pozicija na kojima se nalazio imao priliku da vidi dokumenta.

PADAO VIŠE PUTA

Prema njegovim rečima, saradnici nekadašnjeg načelnika UKP nisu imali poverenja u pretpostavljenog.

- U dogovoru sa tužilaštvom, deo Milovićevih saradnika vodio je zatvorenu istragu, za koju Milović nije znao, te je sa tim kolegama razgovarao opušteno. U to vreme, kada je sprovedena akcija na Jelovoj gori, ustanovljeno je da je Milović bio u kontaktu sa pripadnicima crnogorskog podzemlja, o čemu svedoče i zabeleženi razgovori koje je imao, ali i podatak da je Milović više puta padao na merama tokom tih kontakata - priča Marković.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Rodoljub Milović

Govoreći o sastanku na Jelovoj gori, Marković ističe da su do operativaca BIA preko saradnika iz kriminalnog miljea stigle informacije da Dragan Dudić Firc želi saradnju sa srpskom policijom.

- Akciju su vodili tadašnji direktor policije i BIA, a sve u saradnji sa tužilaštvom i policijom. U akciji je učestvovao i Rodoljub Milović. Sama akcije ni po čemu nije sporna, sporno je ono što se desilo posle sastanka na Jelovoj gori i činjenica da je Dudić ubijen mesec dana posle tog sastanka, a postojale su i određene informacije o tome kako su informacije curile - priča bivši o zamenik načelnika BIA.

Marković ističe da ovim što govori ne tvrdi da je Milović radio za kriminalce ili oni za njega, već da iznosi informacije u koje je imao uvid tokom obavljanja funkcija u BIA i MUP i dodaje:

- Činjenica je da je klan Darka Šarića tokom perioda dok je Rodoljub Milović bio na čelu UKP od sitnih dilera postao najozbiljnija kriminalna organizacija na Balkanu.

RepublikaFoto: facebook.com/Legende devedesetih

Više od 40 sastanka sa Čumetom

Bivši načelnik UKP u žižu interesovanja inspektora došao je tokom istrage o klanu Darka Šarića, s čijim se saradnikom Draganom Dudićem Fricom sastao na Jelovoj gori na Zlatiboru 18. aprila 2010. godine (pogledaj okvir). Međutim, kontakti sa Šarićevim ljudima nisu bili sumnjivi u komunikaciji koju je Milović imao sa ljudima s druge strane zakona.

- Tu je bilo reči o ljudima iz raznih kriminalnih klanova, od crnogorskih do beogradskih. Inspektorima je takođe zapalo za oko da se Milović više od 40 puta sastao sa Ljubišom Buhom Čemetom, vođom "surčinskog klana", a da je zvanično prijavio samo dva susreta - navode izvori upućeni u tadašnja dešavanja.

NESTALA DOKUMENTA

O dešavanjima na Jelovoj gori u nekoliko navrata govorio je sam Darko Šarić (pogledaj okvir), koji je tvrdio da je Draganu Dudiću Fricu, koji mu je bio jedan od najbližih saradnika "nešto obećano". Posebno je interesantan podatak da je snimak sastanka Milovića i Dudića, koji je važan dokument u istrazi, misteriozno nestao iz BIA.

Od Milovića juče nismo uspeli da dobijemo komentar, ali je nedavno izjavio da su sa Dudićem razgovarali neki drugi, a ne on.

- Nisam tada, niti bilo kada, razgovarao sa Fricom, s njim jesu razgovarali drugi, što će kasnije pokušati da zloupotrebe Šarićevi advokati - rekao je nedavno Milović.

Ubijen posle sastanka sa Milovićem

  • Snimak tajnog susreta Frica sa visokim funkcionerima MUP i BIA, među kojima je bio i Milović i zamenik specijalnog tužioca Saša Ivanić, održan 18. aprila 2010. godine u objektu posebne namene na Jelovoj gori
  • Tačno 42 dana posle sastanka (30. maja 2010) Dudić je ubijen je u Kotoru, u restoranu "Moka"
  • Klupko priče o Dudićevom svedočenju počelo je da se odmotava kada se u crnogorskoj štampi pojavio tekst o tome da je snimak Dudićevog svedočenja prodat u ovoj državi za milion evra
  • Kasnijim proverama utvrđeno je da je ceo sastanak sniman, ali disk sa snimljenim razgovorom nestao iz BIA
  • Zbog skandala sa snimkom pokrenuta je interna istraga, tokom koje je utvrđeno šta se tačno dešavalo pre, za vreme i posle Dudićevog svedočenja
  • Senka sumnje da je neko od operativaca prodao taj snimak unosi zebnju da je njegov kontakt sa srpskim istražiteljima mogao da dovede do likvidacije

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading