OTKRIVAMO: Pet poruka koje je Donald Tramp uputio Vučiću

Autor:

Vesti

21.08.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji se juče u Njujorku sastao sa Aleksandrom Vučićem, preneo je srpskom predsedniku pet ključnih poruka predsednika SAD Donalda Trampa, saznaje Srpski telegraf. Prioritetna tema bila je, naravno, Kosovo, ali su se na stolu našle i poruke u vezi sa odnosom naše zemlje sa Rusijom i Kinom, dalji haški procesi i borba protiv terorizma.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić i Majk Pompeo

Dvojica državnika sastala su se juče u Njujorku, gde je Pompeo prisustvovao sednici u Ujedinjenim nacijama. Prema pouzdanim izvorima Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, Tramp je preko Pompea uputio predsedniku Srbije nekoliko ohrabrujućih poruka, uključujući i to da nema crvenih linija po pitanju rešavanja kosovskog problema.

ŠTA JE PLATFORMA?

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je pozitivna dimenzija susreta Vučića i Pompea činjenica da će on doprineti da se odnosi dveju zemalja podignu na viši nivo.

 

Moj stav

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

Teme koje su se sigurno našle na stolu tokom sastanka Vučića i Pompea su nastavak dijaloga, Srbija lider u regionu, evropska i atlantska perspektiva regiona

Jelena Milić: Biće dobrih vesti

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Jelena Milić

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić očekuje pozitivne vesti posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

- Vučić ne bi prihvatio poziv američkog državnog sekretara, niti bi ga Majk Pompeo zvao u Njujork, da taj sastanak, u širem smislu reči, neće imati pozitivnu konotaciju - poručila je ona.

- Ključna je priča pak Kosova i Metohije. Amerikanci su ovim pozivom pokazali interes da u tome učestvuju i pokrenuli su inicijativu, ali to ne znači da treba očekivati da će sve ići lako i idealno po nas. Ne treba se nadati da Amerika odustane od priznanja Kosova, ali treba videti šta je njihova granica za kompromis. Mi smo jasni, ne mogu jedni da dobiju sve, a drugi da izgube sve, niti je Srbija spremna da prizna Kosovo. No, treba videti šta je američka platforma za kompromis - smatra Milivojević.

Naš sagovornik podseća da su Amerikanci jednom rekli da nemaju crvenu liniju, a i jasno je da ne slede politiku prethodnih administracija da je kosovska tema završena stvar.

Milivojević: Mi smo jasni, ne mogu jedni da dobiju sve, a drugi da izgube sve

- Takođe, verovatno će biti i sugestija u vezi sa našim odnosom sa Rusijom i Kinom, no naš stav ostaje jasan, a to su politička nezavisnost i vojna neutralnost - kaže Milivojević.

Pet Trampovih poruka Vučiću

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

1. Amerika izuzetno ceni što je Srbija iskazala veliku strpljivost nakon što je Priština uvela takse i nije reagovala kontramerama

2. Vašington će insistirati na dijalogu kao jedinom načinu rešenja spora Beograda i Prištine i kompromisu dveju strana, bez unapred zadatih crvenih linija

3. Svi koji su počinili zločine moraće da odgovaraju u Hagu, bez obzira na pozicije na kojima se nalaze

4. Srbija treba još intenzivnije da se uključi u borbu protiv terorizma, imajući u vidu da je svaki šesti džihadista u Evropi na teritoriji Kosova. Pohvaljeni dosadašnji napori naše zemlje u ovoj oblasti

5. SAD nisu zadovoljne što Srbija u punoj meri razvija vojnu saradnju sa Rusijom i privrednu sa Kinom

TEK PRVI KORAK

Dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić za Srpski telegraf navodi da je nesporno da je Kosovo bila glavna tema ovog razgovora.

Šćekić: Amerikanci su želeli da čuju šta je to što je za Srbiju neprihvatljivo po pitanju Kosova

- Amerikanci su, verujem, više želeli da čuju šta je to što je za Srbiju neprihvatljivo po pitanju Kosova, a šta je ono o čemu može da se pregovara sa njima, odnosno sa Prištinom. Ovo je bila odlična šansa da se razmotre svi eventualni nesporazumi i nejasnoće i prvi korak ka ozbiljnijem odnosu poboljšanja odnosa SAD i Srbije - naglasio je Šćekić.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović ističe da je ovaj sastanak važan za bolje međusobno razumevanje dveju zemalja.

Jovanović: Tramp ima sve razloge da se distancira od ranije nemoralne politike SAD

- To će poboljšati strateške odnose SAD i Srbije. Po pitanju Kosova smatram da je administracija SAD nasledila pogrešne politike Olbrajtove, Klintona i Blera, ali verujem da predsednik Tramp, koji je u mnogo čemu državnik van standarda i konvencija, ima sve razloge da se distancira od te nemoralne i destruktivne politike ove trojke - kaže Jovanović.

On zaključuje da SAD mogu odigrati važnu ulogu po pitanju kosovskog problema i uticati na njih po pitanju nerazumnih poteza.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Tanjica

21.08.2019 09:24

Tramp je poceo vise da razume Srbiju nego ranije. To je jedan korak napred u odnosima izmedju Amerike i Srbije.

Djape ja

21.08.2019 09:32

Neka nama sad pomogne Amerika,pomoćičemo i mi njima.

Natasa

21.08.2019 09:37

Lepo od Trampa...

sasa

21.08.2019 09:40

Za Srbiju je od velikog znacaja ukljucivanje SAD u resavanje pitanja KiM