Srpski telegraf otkriva tajna dokumenta: Amfilohije radi za Amerikance, a bio je ruski čovek

Autor:

Vesti

06.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Unutar Srpske pravoslavne crkve, i to među najmoćnijim i najistaknutijim vladikama, prepliću se interesi stranih obaveštajnih službi, političkih snaga iz zemlje i regiona, pojedinih biznismena... U tom galimatijasu raznih uticaja, često potpuno suprotstavljenih, pojedini episkopi igraju i neke svoje igre, boreći se za prevlast, tron patrijarha ili prosto radeći za nekog od pomenutih igrača.

RepublikaFoto: youtube.com/Simpatizer/pixabay.com
Prešao kod Amera: Amfilohije Radović

Srpski telegraf došao je preko pouzdanih diplomatskih kanala do dokumenta jedne od najmoćnijih ruskih službi, koji na nekoliko desetina strana obrađuje zbivanja unutar SPC. Ovi papiri otkrivaju ko je na vezi s kojom službom, kako se menjaju strane i čiji se sve interesi sprovode unutar Crkve. Takođe, postaju mnogo jasniji i kontakti sa Vatikanom, zalaganje za ekumenizam i još mnogo toga...

U ruskom dokumentu, na primer, posebno je obrađena grupa vladika, od kojih su neki u njoj formalno, neki neformalno, a predvode ih Amfilohije, Joanikije, Grigorije... Zajedničko im je, između ostalog, da su na ovaj ili onaj način direktno povezani sa Amerikancima. Posebno je zanimljiv slučaj mitropolita Amfilohija, za kog Rusi konstatuju da je bio mnogo bliži njihovim interesima, ali je tokom 2016. godine okrenuo leđa Ruskoj pravoslavnoj crkvi, priklonio se vaseljenskom patrijarhu i sada održava bliske veze s Vatikanom, propagirajući čak i ekumenizam (približavanje pravoslavne crkve katoličkoj, izmene u verskim obredima, itd).

U tim nastojanjima, kako se konstatuje, Amfilohije blisko sarađuje sa episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem (Mićovićem) i episkopom svenemačke eparhije, sa sedištem u Frankfurtu, Grigorijem (Durićem), bivšim vladikom zahumsko-hercegovačkim. Ovoj trojici velikodostojnika zajedničko je i učestalo kritikovanje srpskih vlasti i predsednika Aleksandra Vučića.

Rusi u dokumentima otkrivaju da Amfilohije unutar SPC predvodi struju takozvanih novotaraca, koji zagovaraju zbližavanje s Vatikanom. - Pojedini izvori navode da je Amfilohije od pape Benedikta XVI dobio specijalni kardinalski prsten, uz dogovor da postepeno, uvođenjem izmena u verske obrede, približi SPC Rimokatoličkoj crkvi - opisuju Rusi i potenciraju dobre Amfilohijeve odnose sa sadašnjim papom Franjom, koji datiraju iz vremena njegovog služenja u Buenos Ajresu (Argentina).

S druge strane, ruska služba bavi se i Amfilohijevim vezama s Moskvom, koje su, kako konstatuju, ranije bile mnogo intenzivnije.

- Mitropolit je ispoljavao nedvosmislenu privrženost Ruskoj Federaciji tokom protesta crnogorske opozicije 2015. godine. S tim u vezi registrovani su Amfilohijevi kontinuirani kontakti, u prvom redu sa bivšim diplomatsko-konzularnim predstavnicima Rusije, drugim sekretarima ruske ambasade u Beogradu Maksimom Ribkinom i Olegom Dzizom, kao i političkim savetnikom u ambasadi Vladimirom Kiričenkom. U Crnoj Gori je kontaktirao sa savetnikom u ambasadi Rusije Sergejem Bublikovim - stoji u izveštaju i dalje se navodi: - Amfilohije je u proteklom periodu održavao kontakte i sa izaslanikom odbrane u ambasadi Rusije u Beogradu Andrejem Kindjakovim.

Međutim, usledio je kopernikanski zaokret mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i on se priklonio drugom taboru!

Kako su ga ruske službe otkrile?

Na koji način je ovaj crkveni poglavar došao do veza sa Amerikancima.

Koje su mu namere povodom ovakvog preletanja?

Nastavak priče čitajte u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.

U narednim brojevima čitajte: 

Kako se pitanje Kosova koristi za obračune unutar SPC? 

Uz koga je Teodosije;

Zašto je zaćutao Sava Janjić?

Koji političari imaju najveći uticaj na vladike?

Koje su još službe umešane?

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa 7. oktobar 2019.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading