Propala namera grupe vladika da preuzme vlast u SPC: Amfilohije i Grigorije pokušali puč!

Autor:

Vesti

08.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC i odluke Sinoda da se predsedniku Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save, grupa vladika predvođena mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem odlučila je da napravi politički cirkus.

RepublikaFoto: Tanjug/AP; D. GOLL
Mitropolit Amfilohije i vladika Grigorije

Opijena netrpeljivošću prema aktuelnoj srpskoj vlasti i Vučiću, grupa od 11 vladika zatražila je sazivanje vanrednog Sabora, i to u jeku obeležavanja velikog jubileja, kako bi se razgovaralo o temama koje ni na koji način nisu bitne za SPC i srpski narod, poput sinodske odluke o smeni dvojice predavača Bogoslovskog fakulteta Beogradskog univerziteta - episkopa zapadnoameričkog Maksima sa mesta redovnog profesora i docenta Marka Vilotića, kao i kontroverznog ustava Srpskih pravoslavnih eparhija u Sjedinjenim Američkim Državama (administrativna autonomija od SPC u svim pitanjima).

LAŽNI POTPIS

- Da bruka bude veća, oni su falsifikovali potpis vladike Luke, koji je bolestan i nalazi se u privatnoj bolnici, niko ne zna tačno gde je, da bi ispalo kako ima više njih koji se protive odlukama Sinoda i patrijarha Irineja... Takođe, poturili su 14 potpisa, među kojima je i potpis vikara Metodija, koji nije vladika, i tako dalje. Prava istina je da razdor pravi mala grupa okupljena oko Amfilohija i vladike Grigorija, a ukupno ima 45 vladika - otkrivaju izvori Srpskog telegrafa upućeni do detalja.

Naš sagovornik kaže da su lični interesi, sujete, ali i politički uticaji vidljivi i u ovoj svojevrsnoj pobuni.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Patrijarh Irinej

- Mitropolit Amfilohije i vladika Gregorije najčešće otvoreno staju na stranu srpske opozicije, a čak i održavaju bliske i prijateljske odnose sa nekima od njih, dok, s druge strane, koriste svaku priliku da kritikuju Aleksandra Vučića i ruše poziciju patrijarha Irineja. Stvar je toliko daleko otišla da je prekjuče, tokom održavanja liturgije na Kosovu, vladika Grigorije prišao ljudima bliskim patrijarhu i zapretio: "Motkama ćemo vas tući kad sve ovo prođe..." - priča naš sagovornik, koji je toj sceni prisustvovao.

Grigorije pretio motkom saradnicima patrijarha Irineja

BEZ KOMENTARA

Pobuna, međutim, nije urodila plodom jer je poglavar SPC odbio zahtev za sazivanje vanrednog Sabora.

Foto: Republika
Srpski telegraf 7.10.

- Ipak, Amfilohije ne odustaje od svojih manipulacija i usput svesrdno podržava Ustav u Americi. Njime se stiče autonomija u upravljanju i vlasništvu, kontroli, posedovanju, rukovođenju i upravljanju pokretnom i nepokretnom imovinom eparhija, manastira, crkveno-školskih opština i drugih organa eparhija na teritoriji SAD, a na čelu tog poduhvata istaknuti su episkopi novogračanički Longin Krčo, istočnoamerički Irinej Dobrijević, inače veoma blizak Grigoriju, i zapadnoamerički Maksim Vasiljević. Amfilohiju ova priča ide naruku jer je jedna od opcija da stane na čelo projekta Mila Đukanovića, crnogorske crkve - ističu naši izvori.

Niko u SPC nije hteo zvanično da komentariše naša saznanja, a patrijarh Irinej se nije javljao na telefon.

REAKCIJE

Branko Radun, analitičar

Organizovanje pobuna u SPC način je na koji funkcioniše Amfilohije, koji je najvećim delom ljut što nije postao patrijarh, te zato konstantno ruši Irineja i odluke Sinoda. Kroz Amfilohija progovara Milo Đukanović, a u ovim ličnim obračunima istaknut je i vladika Grigorije, koji je blizak sa nekim liderima opozicije

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ

Zorana Mihajlović, ministarka

Pojedini crkveni velikodostojnici ne napadaju Vučića zbog najvišeg ordena SPC, već zbog njegove politike o Kosovu. Ti isti pojedinci spremni su na jeftino politikanstvo u koje uvlače sve, pa i patrijarha Irineja i Sinod SPC.

Draško Ðenović, verski analitičar

Amfilohije bi prestao da kritikuje odluke Sinoda onog trenutka kad bi on bio patrijarh jer jednostavno on jeste čovek koji ima jako visok status u SPC i sme da kaže s čim se slaže, a sa čim se ne slaže

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
star

08.10.2019 19:20

Razdor u SPC želi da napravi mala grupa okupljena oko Amfilohija i vladike Grigorija, povlađujući se samoproglašenim liderima opozicije.

Odgovori 12 0
CCCC

09.10.2019 07:48

@star - Само Слога Србију Спасава (СССС).

Marija

08.10.2019 19:26

Mitropolit Amfilohije vec po koji put pokusava napraviti cirkus i bruka SPC i sebe samog...

Odgovori 10 0
Bole

08.10.2019 20:45

Ne sme biti razdora u SPC,moramo biti jedinstveni.

Odgovori 14 0