ISTINA O "ZARAŽENOM VOĆU": Ko Srbiji otima rusko tržište?!

Vesti

21.09.2017

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako bi neke obradovala vest da je Rusija zaustavila 12 zaraženih pošiljki voća iz Srbije, reč je o apsolutno netačnim tvrdnjama, odgovaraju u našem ministarstvu poljoprivrede na upozorenje iz ruske sanitarne službe Roseljhoznadzor.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Ruska služba upozorila je juče da će, ako još jedna isporuka srpskog voća za Rusiju bude zaražena, ova zemlja strogo ograničiti uvoz iz Srbije.

Sporno 12 pošiljki

Oni tvrde da je za nešto više od mesec dana iz Srbije u Rusiju stiglo 12 pošiljki voća, uglavnom nektarina, šljiva i bresaka, koje je napala opasna štetočina istočni moljac.

- Neophodno je da nastavimo zajednički monitornig proizvoda i da se reguliše roba namenjena izvozu za Rusiju. U suprotnom, bićemo primorani da preduzmemo restriktivne mere - saopštio je Roseljhoznadzor.

S druge strane, u našem resornom ministarstvu podvlače da je reč o apsolutno netačnim tvrdnjama.

- U avgustu smo imali oko 1.200 pošiljaka, dok smo za pomenutih 12 u dnevnoj komunikaciji sa kolegama iz ruske nadležne inspekcije - kažu u ministarstvu.

200 miliona dolara vredi izvoz u Rusiju

11 odsto povećan izvoz voća ove godine

22 odsto veći izvoz povrća ove godine

 

Informacija o zaraženom voću zatekla je i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića jer, kako kaže, u poslednja dva meseca nije bilo problema sa izvozom.

Stižu u kontrolu

- Tražili smo im da nam kažu koji su privrednici u pitanju, ali nam nisu dali imena. U poslednje vreme beležimo veliki rast izvoza voća, pa se Rusi plaše da ono nije naše, nego da preprodajemo voće iz Evrope. Zato smo pozvali njihove predstavnike da dođu u Srbiju kako bismo im dokazali da zaista imamo tolike voćarske zasade - kaže Nedimović, koji će se sledeće nedelje sastati sa najvišim ruskim zvaničnicima.

Poslednje dešavanje sa izvozom voća u Rusiju upućeni objašnjavaju "kao da neko sa strane radi protiv Srbije kako bi našu zemlju oslabio".

- Izvoz u Rusiju nije samo stvar pojedinačnih firmi nego i političko i državno pitanje, pa je vrlo moguće da treća strana lobira kako bismo ispali loš partner i kako bi zauzela naše mesto na tržištu - kaže za Srpski telegraf dobro obavešten izvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading