Šokantna otkrića u dokumentima iz tajnih arhiva: MINISTAR UKRAO PAPIRE O DRAŽI!

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

10.11.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumenta o streljanju četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića ukradena su iz specijalne kase u zgradi Saveznog izvršnog veća (SIV) na Novom Beogradu, otkriva Srpski telegraf na osnovu uvida u papire koji su decenijama predstavljali jednu od najvećih državnih tajni. S obzirom na to da postoje iskazi da su dokumenta o streljanju čuvana zajedno sa onima o mestu gde je Mihailovićevo telo bačeno ili pokopano, jasno je zašto su ti podaci do dan-danas ostali misterija.

Foto: youtube.com/The Darco
Dragoljub Draža Mihailović

Naš list od danas objavljuje ekskluzivni serijal sa tajnim dokumentima o Draži Mihailoviću. Naši novinari zaronili su u najdublje arhive tužilaštva, BIA i Vojske i otkrili šokantne detalje o poslednjim danima četničkog komandanta i svemu što se nakon toga dešavalo...

BRIONSKI PLENUM

U jednom od izveštaja doslovno stoji da je, osim dokumentacije sa suđenja Draži Mihailoviću, za koju je utvrđeno da se 1978. godine nalazila u kasi republičkog sekretara za unutrašnje poslove (rang sadašnjeg ministra policije), postojao i drugi, važniji deo dokumenata.

- Sačuvani su delovi posebne arhive, koji se odnose na zarobljavanje generala Mihailovića i suđenje, ali nedostaju dokumenta vezana za dalje događaje - navodi se u izveštaju i dodaje:

- Dokumentacija o zarobljavanju, isleđenju, suđenju i streljanju je, prema aktuelnom interesu, bila pomerana iz jedne u drugu instituciju, rasparčavana, korišćena od režimu podobnih publicista, sklanjana u posebne kase i u celom toku nestali su njeni najinteresantniji delovi.

Naročito je, kako piše, zanimljivo da je nestala (jasno se aludira na ukradena) veoma bitna dokumentacija koja je čuvana u kasi jednog visokopozicioniranog ministra u zgradi SIV. Taj ministar (ime i svi podaci poznati redakciji) držao je godinama jedan od najvažnijih resora u državi. On je, međutim, pao u nemilost i smenjen je posle čuvenog Brionskog plenuma 1966. godine. Dokumenta o Draži koja je čuvao u svojoj kasi nikada nisu pronađena, pa je više nego jasno da ih je on uzeo.

Penzioner službe: Ministru nije bilo teško da uzme i iznese te papire

- Kada je pre desetak godina aktuelizovano pitanje Dražine sudbine, razmatrana je mogućnost i da su ti papiri uništeni, ali postoje jake indicije, bukvalno na nivou dokaza, da ih je taj ministar uzeo i izneo iz zgrade SIV, što mu nije bilo teško da učini - objašnjava za Srpski telegraf jedan od pripadnika službi bezbednosti, sada penzioner, koji je radio na prikupljanju podataka o četničkom komandantu u vreme kada je pokrenut postupak za rehabilitaciju.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
U zgradi SIV čuvana je dokumentacija o pogubljenju četničkog vođe...

Draža Mihailović

  • uhapšen u okolini Višegrada 13. marta 1946.
  • suđenje trajalo od 10. do 15. jula 1946.
  • na optuženičkoj klupi još 23 ljudi
  • tužilac bio Miloš Minić
  • od 47 tačaka optužnice osuđen po osam
  • izrečena mu smrtna kazna streljanjem
  • ubijen 17. jula 1946. na nepoznatom mestu (postoje razne teorije)
  • grob mu se ne zna
  • rehabilitovan 14. maja 2015, utvrđeno da nije imao fer i pravično suđenje

VRHOVNI VOJNI SUD

S druge strane, dosta je nepoznanica i u vezi sa drugom dokumentacijom vezanom za Dražu, koja je često šetana od jednog do drugog državnog organa. U jednom trenutku sedamdesetih godina odlučeno je da se jedan deo dokumenata prebaci iz Centralnog arhiva vojnih sudova SFRJ u Sarajevu u Beograd. Ona, međutim, nije cela završila u Službi državne bezbednosti kako je, po svemu sudeći, dogovoreno, već kako se ispostavilo u rukama raznih funkcionera. Potom je, zvanično, ono što je DB imao u svojim arhivama predato predsedniku Vrhovnog vojnog suda Marku Kalođeri, 22. jula 1982.

NASTAVAK SUTRA

Šta otkrivamo u narednim nastavcima

Svedočenja o Draži koja lede krv u žilama
Kako je stvarno ubijen četnički vođa
Titova naredba: Ovo uradite sa Dražinim telom!
Veštačenje metaka streljačkog voda

U sutrašnjem izdanju pročitajte:

Šta se desilo sa spisima o Dražinoj smrti?

Šta stoji iza skandala u Nevesinju?

Šta su rekli o preminulom mladom fizičaru Mihajlu Sporiću?

Luka šutnuo Sofiju?

Kako Petrućijev sin podnosi smrt oca?

 
Foto: Republika
Srpski telegraf 11. novembar

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading