PORUKA ŠEFA AMERIKE! Tramp Makronu: Iščupajte uši Albancima ako ne budu slušali!

Autor:

Vesti

13.11.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp preneo je francuskom kolegi Emanuelu Makronu da mora hitno zauzdati kosovske Albance, posle čega je u Parizu organizovan iznenadni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa takozvane države Kosovo Hašima Tačija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
NA ISTOJ LINIJI Tramp i Makron

Kako Srpski telegraf saznaje iz odlično obaveštenih diplomatskih izvora koji su upućeni u dešavanja oko proteklog susreta srpskog i francuskog predsednika na Forumu o miru, Tramp je sasvim preusmerio tok daljih razgovora i planova lidera Francuza, primoravajući ga da žešće pritisne kosovsku stranu, pa je ovaj brže-bolje inicirao sastanak Vučića sa Tačijem.

- Ako bismo Trampovu poruku izrekli slobodnijim jezikom, kojim se on donekle i služi u svom javnom obraćanju, može se reći da je prvi čovek Bele kuće preneo Makronu da je krajnje vreme da se počne sa zavrtanjem ušiju kosovskim Albancima. Telefonski poziv Trampa koji je prekinuo razgovor u predsedničkom kabinetu u Jelisejskoj palati došao je u pravi čas i njegove posledice svi smo videli. Hitan brifing Vučića i Tačija pod nadzorom Makrona bio je iznenađenje za sve - navodi naš diplomatski izvor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sastan koji je inicirao Makron

TRAMPOVE PORUKE IZ PISMA VUČIĆU

- SAD cene vaše liderstvo, posebno u obezbeđivanju pune normalizacije odnosa sa Kosovom

- ohrabrujem vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obeju zemalja

- bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast

- apelujem na obe strane da što pre postignu dogovor o normalizaciji i da se uzdrže od postupaka koji to otežavaju

- mirni i produktivni odnosi između Srbije i Kosova bili bi prekretnica za region, a SAD su spremne da u tome pomognu

MAKRONOVA PODRŠKA SRBIJI

- verujem da je moguć kompromis Beograda i Prištine

- mali Šengen može da bude način funkcionisanja regiona pre ulaska u EU

- to je pozitivna ideja kojoj mogu da pružim punu podršku

POZIV IZ VAŠINGTONA

Da je Tramp zaista prekinuo srdačan razgovor srpskog i francuskog predsednika, posvedočio je i sam Vučić, koji je prenoseći utiske sa tog susreta izjavio da bi prijateljski dijalog sa Makronom trajao duže da nije usledio poziv iz Vašingtona.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

- O zaključcima razgovora sa predsednikom Francuske ne mogu da govorim, ali on odlično razume situaciju. Nastavili bismo još da pričamo da ga Donald Tramp nije zvao. Sat vremena razgovora s Makronom posle večere je ogromna čast za našu zemlju - rekao je predsednik Srbije.

Nakon poziva iz Vašingtona, koji je prekinuo razgovor Vučića i Makrona počelo je mnogo da se polemiše o tome šta je šef bele kuće poručio francuskom predsedniku, a Nemačka je među prvima reagovala na to. Šta su to Nemci poručili kada je reč o kosovskom pitanju? I zašto se odmah posle susreta dva lidera oglasio nemački šef diplomatije Hajko Mas? Šta analitičari u Srbiji kažu o tome? Šta razgovor Trampa i Makrona znači za našu zemlju? Koliko je Trampovo insistiranje da se kosovski problem što pre reši važno? I Zašto će dobri i ojačani odnosi sa Makronom biti značajni za Srbiju u trenucima kada se dijalog nastavi?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražite u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Hrki

13.11.2019 21:49

Obustavljanje novčane pomoći i pretnja povlačenjem priznanja može da ih opameti. Zašto to ne primene?