Sramni plan odmetnutih vladika: Patrijarha proglašavaju nesposobnim da bi u februaru preuzeli crkvu!

Autor:

Vesti

23.12.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odmetnute vladike unutar Srpske pravoslavne crkve (SPC) krenule su u novu ofanzivu na patrijarha Irineja. Namera im je da ga po svaku cenu proglase nesposobnim da bude na čelu Crkve i da oni do februara preuzmu vlast u SPC i takav položaj iskoriste za napad na Aleksandra Vučića i režim. Februar, naravno, nije odabran slučajno jer će neposredno nakon toga biti održani izbori u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Patrijarh Irinej

Da su saznanja do kojih je došao Srpski telegraf, a potvrđena su nam iz nekoliko izvora, apsolutno tačna, vidi se i po koordiniranom udaru na patrijarha Irineja u poslednjih nekoliko dana. Iz raznih izvora (pogledajte okvir) tako se plasiraju teze da je Irinej teško bolestan, pa čak i da je zbog starosti izgubio moć rasuđivanja.

Poslednji u nizu napada na srpskog patrijarha došao je od umirovljenog vladike Atanasija Jevtića (odanog sledbenika mitropolita Amfilohija i duhovnog oca vladike Grigorije), koji je u subotu u Nikšiću poručio da Srbija nikad nije imala goreg čoveka na tronu Svetog Save.

- Ovaj patrijarh ostaće zapamćen u srpskoj istoriji kao najgori srpski patrijarh. Celu Crkvu i Sabor sveo je na Sinod, a Sinod na jednog ambicioznog čoveka - rekao je bivši episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

 

 

Ova Atanasijeva rafalna paljba usledila je samo dan-dva nakon što se na vlast u Srbiji na promociji svoje knjige u Berlinu obrušio vladika Grigorije. I gle čuda, prisustvom na tom skupu pohvalio se jedan od lidera Đilasovog dela srpske opozicije Boško Obradović. On je objavio na Tviteru sliku sa promocije uz više nego jasnu poruku:

- Predavanje Vladike Grigorija u Hramu Svetog Save u Berlinu - važan savet večitog opozicionara: Promeniti igru sa Vučićem - umesto šaha, zaigrati ne ljuti se, čoveče! Znati da postoji moć iznad moći. I da nema slobode bez odgovornosti i da ne sme biti moći bez (samo)kontrole.

 

 

Grigorijeva knjiga, inače, a o tome je Srpski telegraf već pisao, pravi je politički pamflet, u kom malo koja strana ne odiše animozitetom protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

REAKCIJE

Draško Đenović, verski analitičar

Atanasije je poznat po iznošenju mišljenja koja su neretko protiv sadašnjeg stanja u SPC, pa je zadržao tu poziciju iako je dugo godina u penziji. On je u određenim crkvenim krugovima i među vernicima i dalje jako moćan. Zajedno sa Amfilohijem i Artemijem je učenik Ave Justina, pa su za njih karakteristični vrlo direktni stavovi koji mogu da udare i na patrijarha. S druge strane, Grigorije je ušao u Atanasijeve cipele bez ikakvog međusobnog sporenja, tako da su svi oni u odličnim odnosima

Branko Radun, politički analitičar

Na snazi je žestoka kampanja protiv patrijarha, koji je pokazao mudrost kad su određene političke teme u pitanju, pre svega u pogledu KiM. Time se kampanja u kojoj episkopi glume političare širi i na Vučića. Iako je reč o manjini, ona je agresivna i njeno delovanje se ne sme zanemariti jer ima podršku ovdašnjih medija koji su pod vlašću stranaca i dela opozicije kojoj odgovara haos u SPC. Ovaj napad na patrijarha posebno je težak u momentu kada se Srbi u Crnoj Gori bore za svoje svetinje

Deo grupe koju čine Amfilohije, Grigorije i Atanasije su i vladika Maksim, koji služi u Americi i interes mu je da praktično odvoji i osamostali SPC na tom kontinentu (pa ruši patrijarha iz ličnog interesa), kao i još nekoliko velikodostojnika SPC, svako iz svojih uglavnom ličnih pobuda.

Prema izvoru našeg lista iz samog vrha SPC, ova grupa istrajno pokušava da promeni način izbora patrijarha.

RepublikaFoto: Printscreen/vijesti.ba

- Oni najpre rade na tome da se promeni sistem glasanja za novog poglavara, smatrajući da ne treba više izvlačiti metodom slučajnog izbora jednu od tri koverte onih koji se nađu u najužem izboru, već da prosta većina vladika odluči ko će biti patrijarh. Tada bi već njihovo lobiranje došlo do izražaja. Otud toliki napori da ga proglase nesposobnim - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa.

Naš izvor dodaje da politički bekgraund celoj priči daje Đilasov kum i desna ruka Mlađan Đorđević.

 

 

- On je unutar Saveza za Srbiju zadužen za kontakte sa Crkvom pošto ih je godinama održavao. Pre svega, izuzetno je blizak mitropolitu Amfilohiju. Đorđević je čovek i za vezu sa pojedinim stranim centrima moći - objašnjava naš sagovornik.

U sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa za 24. decembar čitajte i ko su vladike koje rade protiv patrijarha Irineja, a koje zapravo rade i protiv Vučića. Saznajte sve o tome na koji način odmetnuta četvorka planira da svoj plan realizuje do februara. Osim toga, u vikend izdanju možete čitati i dokle je stigla istraga o ubistvu pevačice Jelene Marjanović, kao i sve o jednoj ženi koja je svojim primerom opovrgla medicinu i postala fenomen i detalje o novom načinu deklarisanja proizvoda koji se uvodi sa ciljem da se potrošačima jasnije stavi do znanja koje namirnije su zdrave, a koje ne. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading