Milovo ludilo! Ne može budalastije nego što je crnogorski zakon o crkvama i manastirima

Autor:

Vesti

07.01.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski predsednik Milo Đukanović očito je načisto poludeo! Prema novom crnogorskom zakonu o slobodi veroispovesti, koji danas stupa na snagu, da bi se Srpska pravoslavna crkva uopšte registrovala kao verska zajednica u Crnoj Gori, morala bi da pronađe i dostavi jedinstveni matični broj rođenih i izvod iz knjige rođenih ni manje ni više nego Svetog Save, pa čak i Vasilija Ostroškog!

Milo Đukanović

To stoji u odredbama zakona, a koliko je apsurdan, najbolje govore i njegovi članovi u kojima se navode uslovi za registraciju neke verske zajednice. S obzirom na to da SPC u Crnoj Gori postoji od osnivanja 1219, ona na te uslove ne može da odgovori.

BESMISLENI PROPISI

Kako je objasnio istoričar Dejan Ristić, u jednom od članova tog zakona navodi se da svaka verska zajednica mora da se registruje i podnese posebnu prijavu koja, pored ostalog, podrazumeva to da naziv verske zajednice mora da se razlikuje od bilo kojih drugih verskih zajednica i ne sme da sadrži naziv bilo koje druge države ili njena obeležja.

 

 

- To znači da pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne može da se zove Srpska pravoslavna crkva jer je to obeležje druge države - istakao je Ristić.

Dodaje da zakon dalje traži da središte i adresa verske zajednice mora da bude u Crnoj Gori.

- Budući da je Srpsku pravoslavnu crkvu u njenom punom kapacitetu osnovao 1219. Sveti Sava, to bi značilo da bi Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno sve naše eparhije na teritoriji Crne Gore, morale, prilikom eventualne registracije, prvo da izbace reč "srpsko", da prestanu da koriste crkvenu zastavu, koja je srpska trobojka, i da dostave odluku o osnivanju iz 1219. sa podacima o osnivaču Svetom Savi koji bi obuhvatali, što je potpuno apsurdno, jedinstveni matični broj ili broj lične karte, dokaz o državljanstvu i prebivalištu sa svojeručnim potpisom - objašnjava Ristić.

MOJ STAV

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković
Dejan Vuk Stanković, analitičar

Reč je o klasičnoj opstrukciji omalovažavanja SPC i želji da se produbi sukob. Napravljena je velika politička kriza i duboka podela i teško će crnogorsko društvo izaći na kraj sa ovim nerazboritim i nemoralnim potezima vlasti

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf poručuje da je crnogorski zakon o slobodi veroispovesti potpuna besmislica.

- Taj zakon podseća na ustaške zakone iz 1941. godine, koji su imali za cilj da eliminišu srpski narod, srpsko pismo i srpsku crkvu. Tako da to nije zakon, već skup pravnih besmislica kojim bi se maskiralo nasilje - ocenio je Anđelković.

OSAM VEKOVA ISTORIJE

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić za Srpski telegraf kaže da, bez obzira na to je li to baš tako formalno ili ne, suština je upravo takva da se crkva stavlja pred izbor da dokazuje vlasništvo nad nečim što je njeno najmanje 800 godina.

- Ubeđen sam da će crkva u svojim arhivama i pravnim putem pronaći dovoljno dokumenata da se zaštiti. Međutim, treba imati u vidu da je u ovom sporu država tužilac, te da je teret dokazivanja na njoj, a ne na crkvi, što znači da će biti vrlo zanimljivo na planetarnom nivou da vidimo kako Milo Đukanović dokazuje da je Ostrog njegov, a ne svetog Vasilija Ostroškog - poručio je on.

Na Cetinju dva badnjaka

Na Cetinju su, uz pojačane bezbednosne mere, nalagani badnjaci Mitropolije crnogorsko-primorske i nekanonske crnogorske pravoslavne crkve. Predstavnici Mitropolije su badnjak nalagali ispred Cetinjskog manastira u prisustvu velikog broja građana i vernika, među kojima je bio i Vladimir Božović, ambasador Srbije u Crnoj Gori, kao i brojni opozicioni lideri.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

S druge strane, vernika kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve koji su nalagali badnjak ispred Dvora kralja Nikole okupilo se znatno manje, prema nekim procenama tek oko njih 300.

Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar, kaže da je sasvim jasno da je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je nametnuo Đukanovićev režim, usmeren isključivo protiv SPC i njenih vernika u Crnoj Gori.

- SPC kao institucija uživa veliko poverenje svih građana Crne Gore, a njeno postojanje i delovanje prkosi projektu Ðukanovićevog režima, koji raspirivanjem antisrpske histerije širi identitetski razdor među građanima. Zakon predstavlja važan instrument politike koja za svoj cilj ima razbijanje SPC na prostoru Crne Gore, te formiranje neke nove pravoslavne crkve lišene srpskog identiteta i korena, koja će služiti kao stub režima Mila Ðukanovića i njegove DPS - ističe Starović za Srpski telegraf.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika čekaju vas ekskluzivne priče kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 8. januar

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
KPCTA

09.01.2020 10:30

Само Слога Србе Спасава.