Režiser otkrio veliku aferu: Bjela nudio mito kako bi izvukao pare iz budžeta

Autor:

Vesti

09.01.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmski glumac i producent Dragan Bjelogrlić nudio je režiseru Predragu Gagi Antonijeviću mito i podelu plena fifti-fifti ako ovaj, kao član komisije Filmskog centra Srbije, izdejstvuje finansijsku podršku filmu "Jesen samuraja".

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Dragan Bjelogrlić i Predrag Antonijević

Bjelogrlić je ponudu izneo Antonijeviću u mejlu koji mu je poslao, uz napomenu da poruku obavezno izbriše kada je pročita. Prema njegovoj zamisli, njih dvojica podelili bi oko 40 odsto novca Filmskog centra Srbije namenjenog tom filmskom ostvarenju. Pošto je reditelj ovo glatko odbio, Bjela ga je uzeo na zub.

Nečasne namere

Nečasne namere vlasnika "Kobra filma" i predsednika Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije vide se u prepisci sa Antonijevićem koju Srpski telegraf ekskluzivno objavljuje, a koja datira iz aprila 2016. U njoj Bjelogrlić do tančina iznosi svoj plan da se utali sa rediteljem. Uz napomenu da je u pitanju "delikatna ideja" koja mu je, kako reče, tog dana pala na pamet, on Antonijeviću piše da je odgledao deo pomenutog filma, smatrajući da će biti hit, pa nastavlja:

- Oni će mi dati sledeće nedelje budžet da vidi moj Goran (brat i suvlasnik "Kobra filma", prim.aut.) koliko im još treba da završe. Kažu da imaju još tri-četiri nedelje da snimaju i da im treba oko 250.000 (evra, prim.aut.). E sad, oni se nadaju da ćete im vi dati pare. Moje procena je da je to teško, na osnovu scenarija, ali, kako je preporuka da nam treba komedija i kako imamo problem sa publikom, možda bi mogli da donesete neki "lex specialis", da zajedno možda sa UO donesete odluku da im se da 15 miliona da završe film. U tom slučaju bih ja pokušao da uđem sa 100.000, da im tražim prvenstvo naplate (od njihovih 75 odsto 25 odsto ima distributer koji im je dao 50.000). Cenim da bi se pokrio od 100-120.000 gledalaca i onda bi išla zarada. Ukoliko bi im rekao da ću ja da sredim FCS, mogao bih da im tražim, ne znam, 35-40%, i da to ti i ja delimo - piše Bjelogrlić u mejlu koji šalje Antonijeviću.

Bjelogrlić dalje dodaje da bi to bio dobar posao, a mislio je i na poziciju Antonijevića, kog bi navodno zaštitio u toj prljavoj raboti.

- Mislim da bi to naišlo i na dobru reakciju filmskog sveta. Razmisli, možda rizikujem mnogo, posle svega što sam uradio. Ti bi ostao zaštićen, ja bih prebacio na UO, ali opet ne znam. Razmisli, ti sa strane bolje vidiš stvari. Cenim da bi moglo da se zaradi oko 100 soma, a možda i više. Opet, nikad se ne zna - zaključuje Bjelogrlić.

 

Bez dileme

Antonijević je bez mnogo dileme istog dana kategorički odbio ponudu rečima: "Ne nikako po svim osnovama".

Inače, Antonijević se nedavno obratio kolegama iz Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije i u prilogu dostavio ovu prepisku, sa posebnim akcentom na beščašće Bjelogrlića, koji ga je na prethodnom sastanku organizacije kojom upravlja pominjao u negativnom kontekstu.

- Posebno me vređa kada neko poput Dragana Bjelogrlića uopšte ima hrabrosti da na sastanku takozvane grupacije, čiji je predsednik, bilo kako komentariše i morališe o mom učešću u komisiji. Govorimo o čoveku koji mi je nudio mito za podršku filmu "Jesen samuraja". U slučaju dogovora bio je spreman da im se nametne kao koproducent i "pomogne" u finansiranju filma koji sam i pre njegovog javljanja hteo da podržim svojim glasom jer mi se mnogo dopadao "Mali Buda" i potencijal "Samuraja" - istakao je reditelj.

Antonijević dodaje da kad je Bjela dobio negativan odgovor, ostavio se "Samuraja" i, kako navodi, odleteo da lešinari na nekom drugom mestu.

- Iz tog razloga, drage kolege, ja ne želim da budem član niti da učestvujem u radu bilo kakvih organizacija kao takozvana grupacija gde je Bjelogrlić rukovodilac i organizator. Ne želim da svojim prisustvom dajem legitimitet i vetar u leđa korupcionašu i manipulatoru. Jer nema te zajedničke akcije koju on neće pokušati da pretvori u jačanje sopstvenog uticaja i ličnu korist - poručio je Antonijević u obraćanju kolegama.

Kako je dragan Bjelogrlić reagovao na optužbe i šta kažu ljudi iz filmske industrije dobro upućeni u aferu, pročitajte u sutrašnjem broju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Laki

10.01.2020 08:42

Kad imas putera na glavi kad tad ce on da pocne da se topi i sliva ti se na obraz. Eto verovao sam da je Bjla posten, uspesan, strucan i vredan covek koji zasluzuje svaku pohvalu a onda PUUUF puce sve ko balon os sapunice.

Odgovori 14 5
Nepotizam

11.01.2020 08:33

Konacno pokazao koja je njegova uloga ovozemaljska DON KORLEONE ceo bg zna a svi cute

Odgovori 10 0