SAZNAJEMO! Bezbednosne službe na nogama: Spisak za ubistva šefa mafije - među metama Aleksandar i Andrej Vučić

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obustavljanjem istrage protiv Filipa Koraća (39), bliskog prijatelja osuđenog Luke Bojovića, znači da je najopasniji srpski kriminalac slobodan čovek i da u Srbiju može da se vrati kada god želi. Ova činjenica je razlog više za zabrinutost pogotovo ako se uzmu u obzir podaci do kojih su došle srpske bezbednosne službe - o postojanju spiska za likvidaciju na kom je više od 10 osoba!

Foto: Tanjug
Aleksandar i Andrej Vučić

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, na spisku za odstrel Filipa Koraća nalaze se dve grupe ljudi. Jednu čine ljudi koji se u ime države bore protiv organizovanog kriminala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, a u drugu spadaju konkurentski klanovi s kojima je u ratu zbog prevlasti u trgovini drogom.

- Predsednik Vučić se najviše ističe u borbi protiv organizovanog kriminala i zbog toga mu je život ugrožen. Meta je nacrtana i njegovom bratu Andreju, kao najbližoj osobi predsednika. Na listi je i jedan visoki funkcioner MUP i pojedini inspektori koji su radili na slučajevima u koje je umešan Korać, ali i pojedine vođe navijačkih grupa i pripadnici drugih klanova koji su mu konkurenti u trgovini drogom - objašnjava izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Filip Korać

GRADSKI TERORIZAM

Božidar Spasić, bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti, kaže da odlukom tužilaštva i suda o povlačenju crvene poternice za Koraćem, Srbija ulazi u jednu fazu nestabilnosti na kriminalnom tržištu.

- Ako postoje spiskovi za likvidaciju, onda se više ne radi o kriminalnim klanovima, već o terorističkim grupama koje ubijaju ne samo svoje protivnike već nameravaju da ubijaju i političare i na taj način kreiraju politiku jednog društva, čime ulaze u zonu takozvanog gradskog terorizma - kaže Spasić.

Već pripreman atentat

Odavno je poznato da bi narko-bosovi, a pre svega Filip Korać, želeli da uklone Vučića. Tome u prilog ne treba zaboraviti na zaplenu oružja u garaži na Novom Beograd novembra 2016.

RepublikaFoto: MUP Srbije

- Policija je tada u okviru istrage o pokušaju atentata na tada premijera Aleksandra Vučića pronašla u jednoj garaži na Novom Beogradu automobil reno megan pun oružja, veću količinu municije, eksploziv TNT i dva mobilna telefona, koja služe kao detonatori za daljinsko aktiviranje eksploziva - podseća naš sagovornik.

On ističe da, iako je pretpostavka da se Korać krije u Evropi ili Latinskoj Americi, to ne predstavlja problem za organizovanje likvidacija u Srbiji.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

- On vrlo lako svom delu vojske koji je ovde pritajan može da izda naređenja, a sasvim je logično da je na spiskovima za likvidaciju na prvom mestu predsednik države jer je on najveći borac protiv te mafijaške družine - dodaje Spasić.

OSTAJE ČIST

S druge strane, Korać je na crnu listu stavio i svoje konkurente.

CRNA LISTA

ALEKSANDAR VUČIĆ ANDREJ VUČIĆ
VISOKI FUNKCIONER MUP POJEDINI POLICIJSKI INSPEKTORI
VOĐE KONKURENTSKIH KLANOVA VOĐE POJEDINIH NAVIJAČKIH GRUPA

- Korać rukovodi "škaljarcima", koji stoje iza ubistva Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog. To ubistvo navodno je plaćeno oko 500.000 evra. Na listi su mu još neki navijači. Planira osvetu za one koji su ga sprečili da uz pomoć hrvatskih huligana preuzme južnu tribinu tokom večitog derbija u decembru 2017. godine. Plan je bio da se posle preuzimanja šipke na jugu nasilje i neredi preliju na ulice, ali je to osujećeno - dodaje izvor Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura.

Koraćevi huligani

On objašnjava da Korać ima svoje ljude u vlasti i MUP preko kojih uspeva da ostane čist iako svi znaju da je jedan od najvećih trgovaca drogom na Balkanu.

- I ne samo to! Koristi ih kao logističku podršku prilikom planiranja zločina. Oni mu dojavljuju podatke o žrtvi, ali ga i upozoravaju kada su mu za petama policajci koji časno rade svoj posao. Tako je uspeo da izbegne hapšenje i pobegne u inostranstvo kada je za njim raspisana poternica zbog ubistva Blaže Đurovića na Vračaru. Takođe, tako je osujećen plan da se dođe do svedoka-saradnika koji bi raskrinkao Koraćevu grupu. Neko mu je to dojavio i on je organizovao pokolj u Nemačkoj, u kojem je, kao opomena, ubijen rođak tog svedoka - dodaje naš izvor.

I Bagzija pustili zbog "nedostatka dokaza"

Korać nije usamljen slučaj kada su u pitanju kriminalci koji su puštani na slobodu zbog "nedostatka dokaza". U februaru 2003. godine odlučeno je da se protiv člana "zemunskog klana" Dejana Milenkovića Bagzija ne podnese tužba za pokušaj ubistva premijera nakon što je kamionom naleteo na kolonu vozila u kojoj je bio Zoran Đinđić. Mesec dana kasnije "zemunci" su ubili premijera Đinđića ispred Vlade. I Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum u leto 2001. našli su se na slobodi nakon neuspele istrage koja ih je teretila za otmice Miroslava Miškovića, Dragoslava Vukovića, Milenka Aleksića i Svetozara Obradovića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Djole

18.01.2020 07:11

Bozidar Spasic bi trebao da se bavi ekologijom iz penzije,jer se on u sve razume

Mafia

18.01.2020 10:32

Drzavna mafija protiv mafije za prevlast trgovinom droge