Tramp: Srbima dati sever Kosova

Autor:

Vesti

21.01.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp krenuo je akciju realizacije plana koji podrazumeva usvajanje trajnog rešenja za Kosovo. O političkom rešenju za južnu pokrajinu juče je u Davosu bilo reči i tokom susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Direktna avio-linija između Beograda i Prištine deo je paketa konkretnih mera kojim Vašington otvara vrata postizanju kompromisnog rešenja, a koje će biti finalizovano podelom pokrajine.

- Tramp je zadovoljan postupanjem Srbije, koja se pokazala kao pouzdan partner. Vašington želi da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine i da se postigne kompromis kojim će obe strane nešto dobiti, a nešto izgubiti. Konkretno, Tramp smatra da je došlo vreme da Srbi dobiju sever, čime bi se iz ugla Vašingtona obezbedio trajan mir, što je preduslov za napredak čitavog Balkana - ističe izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

POHVALE IZ VAŠINGTONA

U prilog ovoj tezi govore činjenice da su najviši američki zvaničnici, uključujući i Trampa, javno hvalili sporazum koji je Vlada Srbije sklopila sa "Lufthanzom" o direktnom letu iz Beograda za Prištinu.

- Svi su govorili da se to ne može ostvariti. Međutim, prvi put u poslednjih 25 godina biće uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Kosova. Još jedna pobeda - zahvaljujući ambasadorima Robertu O'Brajenu i Ričardu Grenelu - napisao je Tramp na Tviteru.

Pohvale i čestitke predsedniku Srbije stigle su i od O'Brajena i od Grenela, koji su ocenili da je reč o istorijskom letu, velikoj pobedi i novom impulsu za nastavak i obnovu dijaloga.

A upravo je O'Brajen bio jedan od Vučićevih sagovornika u Davosu kojem se zahvalio na razumevanju za srpske stavove.

- Zamolio sam za veće razumevanje za poziciju Srbije i zahvalio sam mu na tome što je uvek spreman da sasluša argumente srpske strane. Rekao sam da su za nas veoma važni odnosi sa SAD i za nas je značajno da SAD pokazuje poštovanje - rekao je Vučić posle sastanka sa O'Brajenom.

MOJ STAV

Jelena Milić, Centar za evroatlantske studije

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ/Tanjug/D.GOLL
Jelena Milić

Ne sme se ugroziti mogućnost postizanja kompromisa Beograda i Prištine, koji bi pomogao Srbiji da se jače etablira i na političkom zapadu

Uz ocenu da je razgovor bio dug, otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor, srpski šef države naveo je i da O' Brajenu ukazao i na to "da smo mi jedina zemlja, i ne samo u našem regionu već i u širem okruženju, koja je podržavala izbor Trampa i da bismo voleli da ga ugostimo, kao i samog O'Brajena".

Predsednik Srbije rekao je i da u naredne dve nedelje ponovo očekuje posetu Grenela Beogradu.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da će država, pored ekonomskih benefita, imati i značajnu političku korist od Vučićevih susreta u Davosu.

Dačić: Amerikanci su spremni da se maksimalno angažuju na rešavanju kosovskog čvora

- Važno je što je predsednik imao sastanke sa brojnim privrednicima jer je to način da privučemo nove investicije i ubrazamo razvoj zemlje. S druge strane, ogromna je politička korist, pre svega zbog sastanka sa Trampovim savetnikom. Amerikanci žele rešenje, spremni su da se maksimalno angažuju na rešavanju kosovskog čvora i, za razliku od nekih drugih, žele da čuju i uvaže argumente srpske strane - kaže Dačić za Srpski telegraf i dodaje da podrška uspostavljanju direktnog leta dovoljno govori o planu Vašingtona.

Šef diplomatije dodaje da potezi Prištine, od uvođenja taksi preko nedavnog otkazivanje Grenelove posete pa do lakrdije od priče sa formiranjem vlade (pogledaj okvir), potvrđuju da Priština izgubila poziciju miljenika, te da je Vašington okrenuo list i razmaženom derištu više neće ispunjavati želje.

Vučić o dijalogu, Tači o vizama

Vučić je rekao i da je na neformalnom skupu u Davosu, kojem je prisustvovao i Hašim Tači, govorio o problemima koje Srbija ima u regionu, dok je Tači više pričao o viznoj liberalizaciji.

- Tači je primetio da neki iz Evrope nisu pozdravili dogovor Beograda i Prištine o uvođenju avio-linije i zapitao da li je to zbog američke podrške - rekao je Vučić.

Naveo je da je on govorio o nastavak dijaloga i ukidanju taksi koje je Priština uvela na srpsku robu i da je uvideo da su njegovi sagovornici razumeli zašto je to problem, te da su i oni protiv taksi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

- Sutra treba da pričamo o vozovima, ali kakvog to smisla ima ako naša roba ne može vozom da uđe na Kosovo i Metohiju? Nije važno ko kako posmatra to pitanje, mi smatramo da je to unutrašnji saobraćaj, oni da je između dve države, ali kako god smatrali, te trgovine nema - istakao je Vučić.

On je izrazio nadu da će formiranjem vlade u Prištini deo tih problema biti rešen i podsetio da Srbija zbog taksi godišnje direktno izgubi između 900.000 i 950.000 evra.

Analitičar Dejan Miletić mišljenja je da je Trampova administracija ima želju, ali za rešavanje kosovskog pitanja.

- Bela kuća želi trajno i održivo rešenje i ne isključuje mogućnost da to bude urađeno po modelu kojim bi sever Kosova pripao Srbiji. Tramp jeste za kompromis i za dogovor, što je ukazao još u pismu koje je pisao predsedniku Vučiću poručujući da je spreman da ugosti predstavnike Beograda i Prištine kako bi potpisali trajni sporazum. Činjenica je da tu ima još dosta toga da se uradi, kao i da u Vašingtonu postoji i druga struja, predvođena demokratama, koje bi preko Kongresa da osujete sve Trampove planove - navodi Miletić.

Vučićeve poruke iz Davosa

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić

Trampov govor i pozicija Srbije

Govoreći o Trampovom govoru u Davosu, Vučić je naveo da je Tramp sve vreme govorio o Americi, da je spomenuo još samo Kinu, Japan, Južnu Koreju i Veliku Britaniju i to iz ugla američkih odnosa s tim zemljama. Predsednik Srbije je ocenio da je normalno da Tramp govori isključivo iz američkog ugla i da to rade i ostali.

- Srbija se dobro pozicionira i polako, ali sigurno, postaćemo konkurent i za privlačenje investicija i tim zemljama. Zato su važni sastanci sa Amerikancima, Kinezima, zato nisam nesrećan zbog kritika koje dolaze: "Vučić samo sa Arapima i Kinezima." Vrlo je značajna ta diverzifikacija naših izvora rasta i izvora investicija - naveo je Vučić.

Lideri EU bez direktnog odgovora

Od evropskih lidera sa kojima je razgovarao u Davosu nije dobio direktne odgovore na pitanje da li će Srbiji dati mogućnost članstva u EU ako kompromisnim putem rešimo problem KiM.

- Recite nam, čak i ako rešimo kompromisnim putem problem KiM, da li ćete nam dati mogućnost ulaska u EU - pitanje je koje je Vučić uputio sagovornicima.

Direktan odgovor nije dobio jer, kako je rekao, "šta god da pitate, uvek dobijete isti odgovor".

Sa Đukanovićem o zakonu

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Nisam saglasan sa argumentacijom koju je predsednik Crne Gore izneo oko suštine Zakona o slobodi veroispovesti i njegove primene, rekao je Vučić i najavio mogućnost da sa crnogorskim predsednikom razgovara o tome u Izraelu, gde će obojica boraviti na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica.

Upitan da li će prihvatiti poziv za posetu Crnoj Gori i kada bi moglo doći do nje, Vučić je podsetio da je i on uputio poziv Đukanoviću da poseti Srbiju.

- Mnogo je važnije od toga da li ćemo doći u posetu da se reši problem i da se razgovara o tome kako da ga rešimo. Nisam saglasan sa argumentacijom koja je izneta oko suštine samog zakona i njegove primene. Ne zato što imam pravo da se mešam u unutrašnje stvari Crne Gore, već što se tiče srpskog naroda, njegove celine i naše kulturne i istorijske baštine - objasnio je Vučić.

Pohvale ekonomiji

Na panelima i sastancima u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu nije se mogla čuti nijedna primedba na račun srpske ekonomije, već samo pohvale, kako Vučić ističe, za razliku od političkog panela o zapadnom Balkanu, na kojem je bilo primedbi upućenih na račun naše zemlje, zbog nabavke naoružanja.

- Primedbe na naš račun jesu zašto se naoružavamo i zašto kupujemo od Rusije, a ja sam rekao da kupujemo samo defanzivno, da ne budemo bilo kome više lak plen i šaka zobi, kao što smo nekada bili. Rekao sam im i da smo imali novca i za S-300 i za S-400, ali da ne kupujemo ništa ofanzivno za razliku od drugih koji to rade - rekao je predsednik.

Makron u službenoj belešci

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik se osvrnuo na komentare pojedinih predstavnika opozicije koji su izrazili sumnju u njegovu izjavu da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu rekao da Francuska sada ne bi mogla da otvori poglavlja 23 i 24.

- Rekao sam mu i to, pred ponoć, u Jelisejskoj palati, pred osmoro ili devetoro ljudi, a to nam je ušlo i u službenu belešku - rekao je Vučić.

Dodao je da time nije rekao da Srbija ima uređeniji sistem od Francuske, već da birokratska forma ponekad izlazi iz suštine.

- Ne možete da kažete da je Francuska nedemokratska zemlja zato što predsednik bira sudije, što mi, naravno, nećemo da uvedemo, zato što je demokratska tradicija Srbije na nižem nivou. Da se odmah ogradim, kako ne bi počeli da šire laže po novinama da ja za tim čeznem - ukazao je Vučić.

Ocenjuje da oni koji su sumnjali u njegove reči polaze od sebe jer, kako kaže, znaju da nisu smeli ništa da kažu ni pred kim dok su bili na vlasti, te su sada vođeni istom mišlju da i "Vučić ne može".

- Ja to kažem svakom, sve što mislim, sve im kažem. Kao što poredim poziciju Srba u Crnoj Gori i u Severnoj Makedoniji, pa pitam kako Srbi nemaju pravo na zvanični jezik u Crnoj Gori, pa kao što ih pitam i za Republiku Srpsku i Kosovo - rekao je Vučić.

 

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 22. januar 2020.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Kosta

21.01.2020 22:20

Ceo Kosmet je naš.

Sladoje

21.01.2020 22:51

Ja iskreno mislim da se i iza ove avio linije krije neka mućka?

exSer b

21.01.2020 23:00

Uvlakacka fukara. Pa Kosovo je Srbija. Moze da im da svoj stan a ne moje Kosovo.

Janko

21.01.2020 23:17

KiM je deo Srbije.