Ričard Grenel dolazi na razgovor kod Vučića: Ovo je novi Dejton, koji donosi Mali Tramp!

Autor:

Vesti

23.01.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ričard Grenel ili Mali Tramp želi ubrzano rešavanje kosovskog pitanja, ali i finalizovanje sporazuma između Beograda i Prištine na novoj međunarodnoj konferenciji koja bi bila neka vrsta novog Dejtona.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Ričard Grenel (levo) i Aleksandar Vučić (desno)

Za postizanje novog sporazuma poput onog kojim su okončani sukobi u Bosni i koji je sklopljen u Dejtonu nema rokova i preciznih datuma, ali postoji rešenost Trampovog izaslanika da posao koju mu je šef Bele kuće poverio što pre uspešno završi.

- Ovo nije stvar koja se rešava u roku od nekoliko dana, ali je tema koju aktuelni lider Amerike želi da reši na način koji bi obezbedio trajni sporazuma uz kompromis dve strane - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Objašnjava i da, pored političkog segmenta koji ne isključuje podelu pokrajine kojom bi se sever Kosova pripojio Srbiji, Grenelov plan podrazumeva i ekonomski paket.

- Ambasador Grenel insistira na tom ekonomskom momentu jer je uveren da je to način da se region pre poveže, da se uspostavi saradnja koja bi olakšala dalji put - precizira naš sagovornik.

EKONOMIJA JE KLJUČ

Trampov specijalac juče je i sam potvrdio da rokovi ne postoje, ali da postoji odlučnost da se dođe do kompromisa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Svi moraju da prave kompromise. Mi nemamo nikakve ideje, samo imamo moć da okupljamo na dijalog. Nisam došao sa nekom konkretnom predstavom o tome šta bi strane u dijalogu trebalo da rade, ali ću ih gurati napred i govoriti im da ne gledaju u prošlost, već u budućnost - rekao je Grenel, koji će danas u Beogradu razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Iako potencira priču o ekonomiji, koja će, kako tvrde naši izvori, biti važan deo Grenelovog paketa za Dejton 2, Mali Tramp je iz Prištine, gde je boravio juče, jasno istakao i politički momenat svoje misije, govoreći o zahtevima koje Vašington ima i prema Srbiji.

Šta će sve obuhvatati američki sporazum

  • Ukidanje prištinskih taksi na srpsku robu
  • Nastavak pregovora Beograda i Prištine ubrzanim tempom
  • Korekcija granica
  • Sever Kosova pripojio bi se Srbiji
  • Investicije SAD u regionu, posebno u severni deo Kosova, koji bi pripao Srbiji
  • Dolazak američkih kompanija u Srbiju i na Kosovo
  • Ulaganje u putnu infrastrukturu
  • Podsticanje trgovine između Beograda i Prištine
  • Ubrzavanje EU integracija
  • Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u izjavi za Srpski telegraf ističe da bi upravo nove ekonomske mogućnosti i strane investicije na Kosovu i u Srbiji mogle olakšati postizanje konačnog sporazuma u dijalogu i normalizaciji odnosa.

    RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
    Marko Čadež

    - Ceo kosovski problem može da se približi normalizaciji, pre svega odnosa Srba i Albanaca, kroz ekonomski interes koji nam je zajednički. Grenel stvarno stavlja ekonomiju u prvi plan i polazi od toga šta je ono što koristi, pre svega, privredi jer privrednici uvek počinju od zajedničkog interesa. Istovremeno, važno je što Vašington ima fokus ovde jer im dugo nismo bili na radaru, a važno je da ima neko ko je jak partner i ko na neki način može da bude garant za EU za dalja dešavanja - ocenio je Čadež.

    Šta je Dejtonski sporazum

    • Mirovni dogovor postignut u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo
    • Dejtonskim sporazumom prekinut rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995)
    • Prema sporazumu, BiH je podeljena na dva dela: Federaciju Bosne i Hercegovine i Republika Srpska
    • Glavni učesnici su bili tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, predsednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark

    TOP-TEMA

    Da Amerikanci definitivno pripremaju neki scenario za kosovsko-srpsko pitanje, smatra karijerni diplomata Zoran Milivojević.

    - Sigurno je da Amerika priprema neki scenario, neki Dejton ili bilo šta slično. Videćemo kakav, ali treba imati u vidu da Srbija neće odustati od stava vezano za dijalog, odnosno ukidanja taksi, niti ćemo pristati da razgovaramo o priznanju. Isključivo o normalizaciji odnosa i ekonomiji, sve u svemu, o kompromisu - kaže Milivojević za Srpski telegraf.

    RepublikaFoto: Printskrin/N1
    Zoran Milivojević

    Ističe i da je ova američka administracija aktivno angažovana i da zaista kosovsko pitanje hoće da reši do izbora, što bi im donelo poen.

    - To pokazuje da je i kosovsko pitanje visoko na lestvici interesa američke administracije. Grenel nije džabe dolazio, on će sve pokušati da ovaj put i u Prištini i u Beogradu na neki način materijalizuje sve u pravcu otvaranja dijaloga, a to podrazumeva ukidanje taksi. Zahtev za našu stranu nije nov, ali je jalov posao - zaključuje Milivojević.

    RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
    Milovan Drecun

    Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za Srpski telegraf kaže da je današnji sastanak Grenela i Vučića nastavak diplomatskih aktivnosti američkog izaslanika koji pokušava da stvori uslove da se ukidanjem taksi odblokira i unapredi ekonomska saradnja jer smatra da je to jedan od načina da se relaksira napeta atmosfera u odnosima Beograda i Prištine, pa da se nastave pregovori.

    Foto: Srpski telegraf
    Naslovna strana Srpskog telegrafa

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (9)

    Loading
    Ceca

    23.01.2020 20:43

    Predsednik Vučić zastupa srpske stavove, u razgovoru sa Grenelom mora voditi računa šta mu Tramp želi nametnuti, a da pritom niko ne bude oštećen. Ni pre početka razgovora sa Prištinom ne treba da prihvatiti nikakvo uslovljavanje. Naš predsednik ističe svoju doslednost u stavovima Srbije.

    Milica Milicic

    23.01.2020 20:46

    Najpre ukidanje taksi pa dijalog.

    sale

    23.01.2020 21:08

    ovo ce biti bas jedan od veoma znacajnih sastanaka, Srbija i Amerika se sastaju, gde naravno ocekujemo pomoc oko ukidanja taksi na KiM

    Igor

    23.01.2020 21:39

    Srbija se zalaze za mirno i kompromisno resenje na KiM i verujemo da ce SAD konacno to i shvatiti.