Ekspert Stejt Departmenta traži: Putina slomiti u 4 FAZE i zauvek odvojiti Rusiju od Srbije!

Autor:

Vesti

30.01.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapad napada Rusiju na Balkanu, što praktično znači u Srbiji i Republici Srpskoj, na četiri fronta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Prema saznanjima do kojih je došao Srpski telegraf, a potvrđuju ih javni istupi zapadnih analitičara, eksponenata američke duboke države (bivša administracija, čiji je simbol Hilari Klinton, suprotstavljena sadašnjem predsedniku Donaldu Trampu), koja i dalje kontroliše mnoge poluge moći u Vašingtonu, označene su ključne tačke udara. Cilj je, što više i ne kriju, da po svaku cenu suzbiju bilo kakav uticaj Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina u našem regionu.

RAVNANJE TERENA

Da bi izravnali teren za akciju koja je već počela, iz Vašingtona su preko svojih eksponenata počeli da izbacuju probne balone. Prvi se oglasio Januš Bugajski, američki analitičar i ekspert za Balkan, koji je poručio da Zapad mora znatno energičnije da odgovori na širenje uticaja Rusije na Balkanu, navodeći da se na tom prostoru dešava borba za prevlast između Moskve i zapadnih sila slična onoj u 19. veku.

- Velika igra, dugotrajna konfrontacija britanske i ruske imperije u centralnoj Aziji tokom 19. veka, često je uzimana za primer bitke za prevlast između velikih sila, ali u to vreme igrana je jedna druga velika igra, ona između Rusije i nekoliko evropskih sila, kada je Otomansko carstvo počelo da se povlači - navodi visoki saradnik američkog (CEPA), organizacije koja godinama važi za glasnogovornika već pomenute duboke države.

RepublikaFoto: youtube.com/HotNews Romania
Janjuš Bugajski

Bugajski ocenjuje da je danas u toku nova verzija pomenute balkanske velike igre, ali sada, kako tvrdi, Moskva pribegava subverzijama i obmanama jer ne može da se ekonomski i vojno meri za zapadom.

U svojoj analizi on dalje otkriva četiri ključne tačke gde će se na Balkanu sudariti Zapad i Rusija, odnosno, preciznije rečeno, gde će Zapad napasti Rusiju pod izgovorm da Moskva tu širi svoj uticaj.

Prva tačka je, kako ocenjuje Bugajski, da se spreči širenje geopolitičkog uticaja Rusije, za šta kao primere navodi uticaj Moskve na balkanske vlade, njen, kako dodaje, vojni angažman, kao što je slučaj u Srbiji, i institucionalno prisustvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hilari Klinton

UMANJITI ZNAČAJ

Drugi cilj je, dodaje Bugajski, da Rusija umanji ulogu zapadnih institucija, što čini, kako tvrdi, podsticanjem konflikata, dovodeći na taj način do razmimoiloženja u međunarodnim odgovorima na te konflikte.

Treći cilj Moskve je, kako tvrdi Bugajski, da se umanji prisustvo SAD na Balkanu, odnosno da se spreči širenje NATO.

Bugajski: Zapad mora znatno energičnije da odgovori na širenje uticaja Moskve

Četvrti cilj Kremlja je, smatra Bugajski, da dobije nove saveznike ili potencijalne saveznike, što čini ponajviše ekonomskim i energetskim uticajem jer je glavni snabdevač Evrope gasom.

- U kontekstu ostvarivanja ovih ciljeva, Moskva pribegava nizu taktičkih alatki i na tom polju je treba napasti - zaključuje Bugajski.

RepublikaFoto: Public

Anđelković: Kampanja duboke države

Sve što plasiraju Januš Bugajski, ne u svoje ime, naravno, već kao predstavnici američke duboke države, predstavlja grubu manipulaciju, ocenjuje za Srpski telegraf analitičar Dragomir Anđelković.

- To je svakako poziv da se deluje protiv Rusije, ali kada se pogledaju njegove tvrdnje, jasno je da nemaju osnova. Počev od energetske stavke, a Rusija nikako ne može da nam ugrozi energetsku sigurnost nudeći nam gas koji mi nemamo, naprotiv, pa do činjenice da Rusiju optužuju za Kosovo, Republiku Srpsku i sve drugo, dok nama ne nude nikakvo rešenje - kaže Anđelković.

Prema njegovim rečima, to je nedvosmisleno deo kampanje duboke države pred izbore u Americi, usmerene dobrim delom i protiv Trampa.

Foto: Srpski telegraf

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

30.01.2020 23:18

Lepi im snovi jos lepse zelje. Kad su tako jaki sto direktno ne udare na Rusiju, sto udaraju po malom balkanskom narodu? Eh, da im Bog slomi kicmu u cetiri dela, da ovaj svet konacno slobodno zivi.